Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Calitate și performanță la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

În premieră absolută – Cartea școlii

Calitate și performanță la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Vorbim și în anul 2011 la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș despre tradiția unor rezultate de excepție obținute prin muncă și dăruire din partea elevilor, a cadrelor didactice (respectiv a conducerii unității).

Pentru perioada 1990 – 2010, „Cartea școlii” reprezintă ilustrarea cvasicompletă a performanțelor dobândite printr-o multitudine de activități vizând planul curricular, precum și cel extracurricular.
Lucrarea este structurată într-un volum principal de tip monografie statistică și două „Anexe” (care cuprind rezultatelor obținute: diplome, cupe, medalii, precum și reflectarea succeselor unității noastre în presa bihoreană).
Editarea acestei „Cărți a școlii” a prilejuit un moment de reflecție asupra valorilor școlii noastre, dar și un nou elan pentru acțiunile viitoare. Avem conștiința faptului că trecutul plin de performanțe notabile la nivel județean și național ne obligă la rezultate cel puțin pe măsura celor obținute anterior.
I. Activități din școală – curriculare și extracurriculare
1.Proiectul școlar „Fotografia” (ediția a II-a) – GRI Șuncuiuș și C.T. Vadu Crișului, premii - gimnaziu: locul I - Caba Lorena, locul II - Paul Lelea; liceu: locul I - Popa Marcel, locul II - Ilinca Straton și Grecu Răzvan, locul III - Ilinca Straton, Grecu Răzvan, Rada Bogdan  (prof. coordonator – Straton Livia)
2.Proiectul școlar „Arta - mai aproape de școală”, activități în cadrul proiectului: Realizarea stației radio a școlii ,,RADIO GSS LIVE”; concurs ,,S-Star: MUSIC & FASHION” (ediția a II-a); expoziție fotografie; concurs prezentare de fotografie (echipa de proiect: prof. Straton Livia – coordonator, prof. Bodea Camelia, Straton Radu, Bodea Călin – membri).
3.Proiectul educațional ,,Le Noel en France” – format din două secțiuni: piesă de teatru și concurs (prof. coordonator - Pelle Andrada)
4.Participare la proiectul ,,Dulce Românie, suflet românesc”, la secțiunile Limba și literatura română și Educație plastică, proiect inițiat de Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea; premii obținute: premiul I - Haragoș Alexandru, Olah Antonio, Ungur Emanuela (înv. Straton Monica); Þârlea Luana, Matei Darius (înv. Toderaș Liliana); Cordunean Casandra, Suciu Larisa (înv. Fora Zorica); Coroiu Eliza (înv. Lazău Livia).
5.Concursul „Cangurul lingvist” (franceză – noiembrie 2011), rezultate: locul I - Negruț Rareș (cls. IV), loc. II - Sâmpălean Claudia (cls. IV), loc. III Straton Ilinca (cls. X)
6.Concursul „Cangurul lingvist” (Poveștile Cangurului), rezultate locul I - Meșter Manuela (cel mai mare punctaj din județul Bihor, la liceu)
7.Concursul ,,Scoli pentru un viitor verde” (ediția a II-a, 2011) – activități ecologice la două secțiuni: DOXI și TERRA MAGAZIN (prof. coordonator - Teușdea Nicolae, membri: Toderaș Dumitru, Diana Tonț, Cristina Danciu și Dănuț Gabor).
8.Activități educative realizate cu elevii claselor I-IV:
*„Ziua tuturor românilor” – 1 Decembrie
*„Copilăria văzută prin ochi de copil”
*„Cu mască - fără mască – Halloween”
(înv.: Straton Monica, Lazău Livia, Toderaș Liliana, Fora Zorica, Matiu Florica și Ianc Florina)
9.Realizarea revistelor școlare „Noi” (revistă tip magazin, coordonator - prof. Straton Livia) și „Candela” (revistă religioasă, coordonator - prof. Popa Sandu)
10.Parteneriat educațional cu școlile „George Coșbuc” din Sighet, Școala nr. 2 din Timișoara și Școala nr. 21 din Sibiu. 
II. Rezultate la olimpiade și concursurile școlare
1.Olimpiada de limba franceză (etapa pe județ): locul III - Bulzan Giulia, cls. VIII, mențiune - Ianc Anca, cls. VIII (prof. coordonator - Pelle Andrada); mențiune - Lazău Alexandra, Petruș Maria, cls. VII; mențiune - Grecu Răzvan, cls. XI (prof. coordonator - Gălășel Elena).
2.Olimpiada de limba engleză (etapa pe județ): locul III - Grecu Răzvan, cls. XI, mențiune - Popa Marce, cls. XI (prof. coordonator - Straton Livia)
3.Concursul CIA - concurs de informatică aplicată (etapa pe județ): mențiune - Petru Dana, cls. VIII.
4.Concursuri pe echipaje
*Locul I la etapa națională ,,Cupa DHS” – Deva – circulație rutieră (Bodea Patricia, Cătană Andrea, Stiop Șerban, Gavriluț Raul)
*Locul I la etapa pe județ la concursul ,,Educația rutieră – educație pentru viață” și mențiune la etapa națională; locul I la etapa națională - Bodea Patricia – proba individuală de parc școală.
5.Concursuri interjudețene de circulație rutieră
*Mențiune la Cupa Caraș Bocșa – jud. Caraș Severin
*Mențiune la Trofeul Coresi - rgoviște (prof. coordonatori – Matei Virgil și Bodea Emil)
6.Concursul ,,Prietenii pompierilor” mențiune la etapa pe județ (prof. coordonator - Ardeleanu Ionel)
7.Concursul „Sanitarii pricepuți”
mențiune pe județ (prof. Venter Angelica)
8.Concursuri sportive
*Locul I - la etapa pe județ – handbal fete liceu – Oradea
*Locul III – la etapa pe zonă – handbal fete liceu – Baia Mare
*Locul II – la etapa pe județ – handbal fete gimnaziu
*Locul II – la etapa pe județ – fotbal fete ciclul primar
*Locul II – la etapa pe județ – fotbal băieți ciclul gimnazial (prof. coordonator, Matei Virgil – directorul școlii)
*Locul I – la etapa pe județ, fotbal băieți ciclul primar
*Mențiune – la etapa pe zonă, fotbal băieți ciclul primar.
(Straton Radu și Bodea Călin)
După fapte și răsplată!
Felicitări elevilor și dascălilor Grupului Școlar Industrial din Șuncuiuș care ne-au obișnuit cu asemenea rezultate de top județean și național; felicitări domnului director, prof. Virgil Matei, pentru Cartea școlii , o premieră absolută în învățământul bihorean, dar nu numai! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Calitate și performanță la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Monday, 5 June 2023