Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea de lucru între Instituția Arhitectului Șef și O.A.R.

Pentru îmbunătățirea serviciilor urbanistice

Întâlnirea de lucru între Instituția Arhitectului Șef și O.A.R.

În contextul îmbunătățirii serviciilor urbanistice din cadrul Instituției Arhitectului Șef, în data de 19 ianuarie 2012 a fost organizată o întâlnire cu membrii Ordinului Arhitecților din România (O.A.R) – filiala Bihor.

 Din partea Primăriei Oradea a participat dna viceprimar Florica Cherecheș, dar și reprezentanții Institutiei Arhitectului Șef, iar din partea O.A.R. aproximativ 35 de membri.
În cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe teme. În primul rând, municipalitatea și-a expus direcțiile de acțiune din perspectiva imediată:
*scurtarea perioadei de emitere a certificatelor de urbanism la 5 zile lucrătoare;
*scurtarea perioadei de emitere a autorizațiilor de construire la 15 zile lucrătoare;
*înființarea a două ghișee, care vor oferi cetățenilor servicii urbanistice cu personal specializat: un ghișeu de autorizări construcții și un ghișeu pentru finalizare construcții.
Toate aceste schimbări s-au operat pentru creșterea calității serviciilor publice oferite și reprezintă doar prima etapă, urmând ca în al doilea trimestru al acestui an, să fie introduse alte măsuri, care vor fi luate după o consultare prealabilă a beneficiarilor acestor servicii.
Dintre propunerile înaintate de arhitecți, amintim pe cele care ar avea un impact substanțial asupra dezvoltării durabile și armonioase a orașului:*implicarea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului în strategia de dezvoltare a orașului și în proiectele majore de infrastructură, reconfigurarea spațiilor publice. De bun augur este și intenția de colaborare a reprezentanților O.A.R. în diferitele faze de elaborare a P.U.G.-ului municipiului Oradea. *organizarea de concursuri de arhitectură pentru proiectele de anvergură ale municipalității, luând ca exemple concursuri similare organizate în alte municipii;
*organizarea licitațiilor pentru lucrările de construcții separat pentru lucrări de proiectare, în caz contrar acestea fiind contractate direct de către executant având ca unic criteriu „prețul”;  tot pe tematica achizițiilor publice s-a propus identificarea unor criterii calitative în caietele de sarcini ale serviciilor de proiectare pentru lucrările publice, astfel încât să primeze calitatea creației arhitecturale și nu prețul;
*stabilirea unei platforme comune de colaborare între Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Cultural Bihor, în vederea diminuării birocrației în ceea ce privește lucrările derulate în Centrul Istoric.
Întâlnirea s-a încheiat pe un ton optimist, urmând a se organiza alte dezbateri viitoare pentru dezvoltarea relației între cele două organizații.(Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:29 Ora de vară a Europei de Est