Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a

Marți, la C.N. „M. Eminescu”

Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a

Marți (24 ianuarie 2012), la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului județean tematic „La vremuri noi, om nou”.

În deschiderea evenimentului, directorul colegiului, doamna profesor Maria Onița, a salutat prezența dnei inspector școlar de specialitate, Elisaveta Roșu, a delegației Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, a colegilor profesori de istorie și elevilor participanți la momentul aniversar dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, după care s-a oprit puțin la menirea dascălului în general și a profesorului de istorie în special.
„Dragi elevi, nu este ușor să fii profesor și mai ales profesor de istorie, pentru că tot ce faci în fiecare oră, cu fiecare generație înseamnă implicare totală, o părticică din sufletul și mintea ta ca profesor rămâne elevului, generațiilor care vin și pleacă. Să știți că fiecare eveniment prezentat trebuie susținut cu multă atenție și foarte multe argumente, în limitele adevărului istoric. Acestea sunt doar două dintre criteriile pe care profesorul de istorie trebuie să le respecte, formând prin demersul său didactic cetățenii de mâine, buni cunoscători ai trecutului, ai marilor înaintași, oameni iubitori de neam și țară, oameni responsabili pentru binele națiunii lor”. În încheiere, doamna director le-a dat un sfat elevilor: „învățați istoria popoarelor lumii, cunoașteți-vă propria istorie, indiferent de meseria pe care o veți avea, pentru că numai așa veți înțelege prezentul și veți putea avea un viitor frumos, iar în comportamentul vostru dați dovadă de onoare, demnitate și responsabilitate!”
În intervenția sa, doamna inspector școlar Elisaveta Roșu, felicitându-i pe concurenți pentru truda lor de a cunoaște și aprecia valorile, a punctat cele două mari idei-deziderat care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, și pentru care au luptat: libertate și unitate, îndemnându-i să ducă mai departe mesajul de respect față de valorile trecutului!
13 echipaje și 39 de învingători!  
Doamna profesor Cristina Marian și echipa sa de profesori și elevi organizatori au salutat și au făcut cunoscuți membrii celor 13 echipaje concurente: Lic. Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” (Alexandru Carțiș, Alexandru Vereș, Sebastian Bocioc, prof. Florin Oros), C. Ec. „Partenie Cosma” (Denisa Dobra, Bianca Gabrian, Diana Galiș, prof. Claudia Cotuna), Lic. T. „Lucian Blaga” (Delia Birta, Ioana Girz, Denisa Izvor, prof. Otilia Filip), C.T. „Traian Vuia” (Mădălina Alexandra Albuț, Cristina Fl. Copil, Sorin Florin Chiș, prof. Corina Precup), C.N. „Iosif Vulcan” (Cristina Dume, Iulia Toderici, Roxana Urdea, prof. Alexandrina Crăciun), Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”(Geanina Buzle, Nicoleta Piscoi, Hamos Tunde, prof. Sorin Grecu și Traian Nistor), C.T. „Dimitrie Leonida” (Ionuț Ivan, Narcisa Demeter, Cristian Găvruța, prof. Elisabeta Ungur), C.T. „Constantin Brâncuși” (Ana Iancu, Cristina Varga, Anamaria Zbârcea, prof. Ionel Mustățea), C.T. „Andrei Șaguna” (Emil Rus, Anamaria Mate, Maria Victoria Stelea, prof. Olivia David și Felicia Dragoș), Lic. T. „Onisifor Ghibu” (Ioana Paul, Florina Chiș, Ioana Carțiș, prof. Luminița Feșnic), C.T. „Transilvania” (Diana Seutiuț, Monica Mic, Robert Fazecaș, prof. Ioan Adorian Ienci), Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (Patricia Blaga, Bereczki Renata, Dorina Boroș, prof. Mihaela Olău) și C. T. „Alexandru Roman” Aleșd (Răzvan Cherteș, Rebeca Malița, Bianca Tanc, prof. Anca Toderaș).
Membrii echipajului Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, în calitate de invitați speciali, ne-au prezentat, în afara concursului, câteva aspecte inedite din bogăția de evenimente a momentului omagiat – 24 Ianuarie 1589. Monica Maria Aștefănoae a prezentat „o mică nuanță” a orașului Iași, Alexandra Ciucanu s-a oprit asupra alegerii lui Cuza, Marina Mădălina Ifrim a vorbit despre ecoul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, iar profesorul lor de istorie, dl Aurel Rusu, s-a referit la parteneriatul pe care îl au cu gazdele și organizatorii concursului, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, arătându-se încântat și onorat de tot ce a aflat despre parteneri, de primirea deosebită care li s-a făcut și de modul cum a fost organizat evenimentul, lansând invitația ca și orădenii să poftească a vizita dulcele târg al Ieșilor, Iașul marilor prietenii, Iașul celor trei uniri... Tot în afara concursului, gazdele (reprezentate de Andrei Luca Istodor, Mihai Haș, Georgiana  Daniela Hulea, Diana Iovanovici, Oana Pelea și toți elevii clasei a X-a B, îndrumați de prof. Cristina Marian, Roxana Vac, Coralia Ursuț și Daniela Duma), au fost protagoniștii momentelor artistice de început și de final, cuprinzând o scenetă și o horă a unirii, precum și un moment folcloric bihorean (cu Oana Pelea).
Pe podium: Ghibu, Vuia și Voiculescu, mențiune – Partenie Cosma
Mulți s-au dovedit campioni pe parcursul derulării concursului („Pedagogiștii” și cei de la „Blaga”, economiștii și cei de la „Ghibu”, fiind neînvinși după primele șase întrebări), dar, la capătul celor 10, pe locul I nu mai erau aceleași patru echipaje, la egalitate de puncte (9 puncte), ci: C.E. „Partenie Cosma”, C.T. „Traian Vuia”, Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu” și Lic. T. „Onisifor Ghibu”. După întrebările de baraj, pe podium au urcat: Onisifor Ghibu – I, Traian Vuia – II și Vasile Voiculescu – III; Partenie Cosma – mențiune.
Grație generoșilor sponsori (Librăria Humanitas Oradea – reprezentată de Cristina Nistor, Editura Curtea Veche București, Editura CD Press București, Fundația Magazin Istoric București, Direcția Taberelor Bihor și Comitetul reprezentativ al părinților de la C.N. „Mihai Eminescu”), organizatorii au premiat toate echipajele participante. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Concursul „La vremuri noi, om nou” – ediția a V-a.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:37:28 Ora de vară a Europei de Est