Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința „A fi sau a nu fi o comunitate de învățare”

Miercuri, la Hotel Forum Continental

Conferința „A fi sau a nu fi o comunitate de învățare”

Hotel Forum Continental Oradea a găzduit, ieri (miercuri, 25 ianuarie 2012), în sala Paladium, conferința „A fi sau a nu fi o comunitate de învățare”, organizată de conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, director, prof. dr. ec. Ruben Filimon, în cadrul proiectului internațional „School Governance to Build a Learning Community” (SGoLC).

În deschiderea conferinței, directorul colegiului, dl prof. dr. ec. Ruben Filimon, a salutat prezența la eveniment a dnei subprefect Adelina Coste, a dnei viceprimar Florica Cherecheș, a dnei inspector Felicia Săndulescu - coordonator regional București-Ilfov, a dlui inspector școlar Ilie Crăciun, a colegilor directori din Oradea și județ, parteneri și cadre universitare.
Ca dascăl, doamna subprefect Adelina Coste s-a arătat încântată de subiectul conferinței exprimându-și încrederea că dascălii noștri sunt în măsură să reacționeze pozitiv la o asemenea provocare și oportunitate.
Ce este, de fapt, o comunitate de învățare?
În principal, o comunitate de învățare este un grup de oameni care împărtășesc aceleași emoții, valori sau convingeri și sunt implicați activ în procesul de învățare colectivă, învățând unii de la alții, prin crearea de deprinderi...
Cunoscând foarte bine activitatea conducerii colegiului, doamna viceprimar Florica Cherecheș a felicitat-o pentru nenumăratele proiecte de mediu pe care le derulează în parteneriat cu Primăria Oradea.
Mentori, formatori și modele
„Referitor la tema conferinței, doresc să felicit colectivul de cadre didactice pentru dorința continuă de inovare, de schimbare. Fiecare profesor trebuie să fie convins de faptul că elevii vă privesc ca pe niște mentori și formatori. Elevii vă consideră drept modele vii. Ei vă copiază și vă imită în tot ce faceți și spuneți, încă de la   intrarea în școală... Vă doresc să aveți un schimb de bune practici și să luptați cu inerția acelora care se opun schimbării”.
Moderatorul conferinței, doamna profesor Marinela Filip, a invitat coordonatorul de proiect pe dna profesor Delia Mela să prezinte proiectul SGoLC.
SGoLC se adresează cadrelor didactice (profesorilor formatori, mentori și consilieri, inspectori, directorilor și directorilor adjuncți), managerilor școlari, organizațiilor implicate în educarea adulților... și urmărește îmbunătățirea competențelor liderilor de școală, pentru a dezvolta și promova o comunitate de învățare, îmbunătățirea procesului de formare a profesorilor, crearea, testarea, îmbunătățirea și diseminarea unui model de formare.
Despre comunitatea de învățare văzută din perspectiva metodelor andragogice – concept și aplicabilitate a vorbit lector dr. Adela Bradea. Tot domnia sa a coordonat și primul workshop – „Aplicațiile comunității de învățare”. Cel de-al doilea lector al conferinței, dl lector dr. Alexandru Constăngioară, a abordat „Orientarea strategică – planificarea strategică”. După prezentarea și evaluarea produselor (posterelor) făurite în cadrul workshop-ului, coordonatorul regional București-Ilfov, doamna inspector Felicia Săndulescu, a concluzionat, lansând câteva reflecții asupra conferinței și subliniind eficiența activității din cadrul workshop-ului.
Să mai spunem că echipa de proiect a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” este formată din: prof. dr. ec. Ruben Filimon - manager de proiect, prof. Delia Mela - coordonator proiect, prof. Ovidiu Jurcă - șef catedră limbi moderne, prof. Marinela Filip - membru în consiliul de administrație al școlii, prof. Florina Musca, prof. Szuiogan Nadia și prof. Duma Mirela.
În cadrul proiectului internațional „School Governance to Build a Learning Community” (SGoLC), Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” are drept parteneri instituții valoroase din Italia, Grecia, Olanda și Suedia: Consorțiul Institutelor Profesionale din Italia (în calitate de aplicant și coordonator de proiect), Directoratul Educațional Regional din Învățământul Primar și Mediu al Egeei de Nord din Grecia, Universitatea din Tesalia - Grecia, PA Group din Italia, Departamentul de Administrația Afacerilor și Management al Universității din Brescia - Italia, ROC Midden - Olanda și Institutul de Educație Internațională al Universității din Stockholm - Suedia. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința „A fi sau a nu fi o comunitate de învățare”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:43:50 Ora de vară a Europei de Est