Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Vineri, 23 noiembrie

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Dascălii și elevii Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Roman” din Oradea vor sărbători astăzi (vineri, 23 noiembrie 2007) Ziua școlii, aniversând ziua de naștere a patronului spiritual – Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române...

În 1994, la 125 de ani de existență, Școala Generală nr. 2 din Oradea avea să-și reia numele de odinioară –“Alexandru Roman”, iar anul școlar trecut a debutat cu "o realizare fantastică" (vorba dnei profesoare Lucia Cociubei, directorul de atunci al școlii) - inaugurarea clădirii renovate de pe strada Clujului nr.106, unde învață elevii din ciclul primar.
Programul zilei
Manifestările vor începe la ora 9.00, fiind deschise de noul director al școlii, prof. Anca Piscoi, care va saluta invitații (reprezentanți ai Primăriei Oradea și Inspectoratului Școlar), precum și foștii profesori și elevi care au ținut să fie prezenți la manifestarea de suflet.
Programul zilei cuprinde (așa după cum am aflat de la prof. Felicia Holhoș, consilier educativ) o suită de activități interesante: *Doina lui Iosif Vulcan – o poezie dedicată de Iosif Vulcan lui Alexandru Roman (momentul artistic a fost pregătit de prof. Gheorghina Lemnian, împreună cu elevi  din clasa a VI-a A); *concurs de pliante pentru promovarea imaginii școlii (vor participa 20 de elevi din clasele V-VIII), acțiunea a fost pusă la cale de prof. Felicia Holhoș, împreună cu prof. Mihai Agud, Gheorghina Lemnian și Aurica Șimon; *concurs tematic: “Alexandru Roman – fiu al Bihorului și patron spiritual al școlii noastre”, vor participa cinci echipaje, din clasele a VII-a și a VIII-a; *program artistic, își vor da concursul: “Năzdrăvanii” (recitatori ai Grădiniței nr. 22, îndrumați de ed. Florica Balaj și Marioara Bumb), “Fiicele Noului An” (sceneta elevilor din clasa a II-a A, înv. Diana Vidican), "Fata babei și fata moșului" (scenetă prezentată de actorii clasei a III-a A, înv. Ana Lăzurean), un număr de dans sportiv (realizat de elevi din clasa a IV-a A, înv. Alina Firtean), dans modern (cowoboy din Vestul american al clasei a V-a B, înv. Melinda Stanca); *expoziție-concurs (Cel mai reușit portret al patronului spiritual), activitate îndrumată de prof. Emilia Negru; *concurs de frumusețe (fete-băieți): defilare și prezentare; *premierea câștigătorilor întrecerilor și jocurilor sportive, organizate în cursul săptămânii de prof. Nicolae Băcioiu și Ioan Danciu (alergare în sac, trasul frânghiei, baschet și tenis de masă); *serată dansantă (în sala de sport). (Ovi D.)

Trimite email
vineri, 24 ianuarie 2025, 06:35:00 Ora standard a Europei de Est