Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Măseaua” lui Z. Stancu

Controverse

„Măseaua” lui Z. Stancu

În nr.1 (pe 2012) al României literare, dl Ilie Rad publica un fragment din caietele cu însemnări (aproape) zilnice ale lui M. Beniuc, intitulate „Însemnările unui om de rând” și aflate în arhiva prof. V. Fanache, autorul exegezei „Poezia lui M. Beniuc” (1972).

Fragmentul din R. l. arată că, în momentul așternerii lui pe hârtie, „flăcăul de pe Crișuri” se învârtea ca o fiară într-o cușcă, întrebându-se: „a fost o viață aceasta, a mea?”
Precizează apoi că încearca să o reconstituie „pe apucate” spre a găsi pietrele unghiulare și cheile ei de boltă și o face tocmai când în jurul său stăruia liniștea provocată de înlăturarea lui de la Uniunea Scriitorilor.
Scrie cu intermitențe, se rupe uneori de realitatea imediată mutându-și notațiile în anii interbelici sau în cei ai războiului.
Se arată preocupat de „așa-zișii” săi prieteni și în primul rând de Z. Stancu pe care l-a cunoscut înainte de a-l vedea: „Îl citisem ca poet și-l urmăream ca publicist temut (...), simpatie am câștigat pentru el când a tradus versurile lui Esenin
. Observam la el un fapt important pe care nu-l întâlnim azi la scriitorii angajați în polemici și anume acela că, deși blamează fără menajamente omul, nu aduce atingere operei și recunoaște meritele revistei „Azi”, chiar dacă o detestă de când Z. Stancu a publicat în ea „hârdaie de murdărie... împotriva Uniunii Sovietice”.
Beniuc consideră că, dintre toate momentele mânjite din existența lui Z. Stancu „cel mai murdar capitol este viața sa politică sau mai bine zis de agent al poliției și al spionajului”.
Prima discuție mai însemnată cu Z. Stancu a avut-o Beniuc în septembrie 1940, când acesta i-ar fi spus: „Mi-am scos o măsea, dar simt că măseaua crește iar la loc”. M. Beniuc a înțeles îndată că Z. Stancu era hotărât să schimbe tabăra ideologică și notează: „eram convins că în sinea sa redevine simpatizant al comuniștilor și că-și reneagă articolele antisovietice și actul de tradare față de M. Constantinescu (...)”. Remarca de asemenea că, la revista lui, unii scriitori de stânga au fost declarați, în scris, agenți ai Moscovei și excluși din activitatea redacțională.
Se pare ca ideea năpârlirii ideologice a scriitorilor l-a muncit mult pe M. Beniuc din moment ce a scris și versurile: „Nu poți fi și-ntreg și o potroacă/ Aceră pe culmi și porc la troacă,/ Dacă ești ceva, fii pân-la capăt/ Fără să te-ntrebi: „Dar dacă am  scăpat?”
Dar dacă s-ar întorce vântul, câți dintre intelectualii afiliați puterii actuale ar rezista tentației de a-i elogia, prin scrisul lor, pe noii dirijori, profitând de tot soiul de circumstanțe favorizante?
Oportunismul e o boală ce se vindecă greu. (Al. Serpens)

Trimite email

miercuri, 23 iunie 2021