Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Campanie preventivă

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au informat cetățenii cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.

În perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, Inspectoratul General al Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu „GROUPAMA” Asigurări a derulat la nivel național Campania preventivă „Fii precaut. Hoții nu dorm!”
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii de proximitate din cadrul I.P.J. Bihor au derulat o serie de activități preventive în municipiul Oradea, Marghita, Beiuș, Salonta și Aleșd, menite să contribuie la prevenirea și combaterea furturilor din locuințe în județul Bihor. Campania a urmărit informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor de furt din locuință. Polițiștii bihoreni au acționat în locuri publice aglomerate, piețe, stațiile mijloacelor de transport, centre comerciale etc. și au transmis cetățenilor recomandări cu caracter preventiv, au distribuit materiale informativ - preventive, s-au întâlnit cu reprezentanții grupurilor țintă și au folosit ca material de suport o grilă de evaluare a gradului de vulnerabilitate a locuinței.
În cadrul campaniei au fost distribuite 200 de afișe, 10.000 de pliante și alte 100 de materiale promoționale (liste de verificare de tip „home safety checklist”, magneți pentru frigider), toate cu însemnele și sloganul campaniei.
În cadrul acțiunilor preventive desfășurate, polițiștii au avut ca parteneri reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Oradea, au fost postate afișe la intrările în scările blocurilor și au fost introduse pliante cu recomandări preventive în cutiile poștale. În cadrul discuțiilor cu grupurile țintă au fost transmise recomandări cu privire la prevenirea furturilor din locuințe, modurile de operare ale infractorilor, cauze și condiții favorizante. Totodată, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni s-au întâlnit cu persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea, în cadrul celor patru centre multifuncționale sau a asociațiilor de pensionari.
Tipuri de informații cu caracter preventiv ce au fost oferite cetățenilor
*Asigurarea locuințelor cu elemente de securitate
 În mediul urban este menționată în principal utilizarea mijloacelor tehnice și de siguranță modernă (montarea unor interfoane și utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuințe, asigurarea locuințelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
Eliminarea sau limitarea oportunităților de comitere a faptelor cauzate de neglijența sau naivitatea proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare când au fost pierdute sau furate cheile, manifestarea unui comportament discret în ceea ce privește nivelul personal de bunăstare etc.).
Precauție față de persoanele străine pe care le primesc în apartament;
Schimbarea obiceiurilor „tradiționale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinței;
Dezvoltarea unor relații de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuințelor de către vecini în lipsa proprietarilor – „paza vecinătății”, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuințelor etc.).
„Ponturi” pentru a-i deruta pe spărgătorii de locuințe din partea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității:
 Când lipsiți de acasă pentru mai multe zile, rugați-i pe cei care vă sunt apropiați să intre din când în când în casa dumneavoastră, să verifice locuința și să ridice corespondența;
Montați la vedere plăcuțe prin care să-i avertizați pe vizitatorii nedoriți că în casă se află un câine agresiv sau că aveți un sistem de monitorizare;
 Mesajul de pe „robotul telefonic” să inducă ideea că cineva este acasă, dar nu poate răspunde pentru moment;
Cumpărați-vă întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina;
Asigurați-vă că v-ați achiziționat o ușă sigură (solidă, dar care nu atrage atenția, tocul ușii este încadrat în zid cu dibluri și nu doar fixată cu spumă iar sistemul de închidere nu este la suprafață);
Asigurați - vă că geamurile de la ușile de acces în imobil sunt protejate cu grilaje;
Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituție prestatoare de servicii sau o autoritate publică locală (gaze, apă, telefoane, deratizare, primărie, consiliul local  ș.a.) solicitați și verificați cu atenție legitimația de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuință. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ștersături, iar liniile ștampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ștampilei de pe fila pe care este lipită;
 Nu acceptați prezentarea formală a legitimațiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitați sprijinul vecinilor și rețineți cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate;
Evitați să oferiți persoanelor necunoscute relații despre vecinii dumneavoastră, în special informații referitoare la ocupația, programul de lucru și starea materială a acestora;
 Evitați depozitarea pe balcon sau în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare;
Manifestați prudență față de necunoscuții care sună la ușă invocând diverse pretexte (comercianți ambulanți, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.). Riscați astfel să cumpărați produse contrafăcute sau să facilitați unor infractori periculoși accesul în locuința dumneavoastră. (Ioana Indrieș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 octombrie 2019