Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Campanie preventivă

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au informat cetățenii cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.

În perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, Inspectoratul General al Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu „GROUPAMA” Asigurări a derulat la nivel național Campania preventivă „Fii precaut. Hoții nu dorm!”
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii de proximitate din cadrul I.P.J. Bihor au derulat o serie de activități preventive în municipiul Oradea, Marghita, Beiuș, Salonta și Aleșd, menite să contribuie la prevenirea și combaterea furturilor din locuințe în județul Bihor. Campania a urmărit informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor de furt din locuință. Polițiștii bihoreni au acționat în locuri publice aglomerate, piețe, stațiile mijloacelor de transport, centre comerciale etc. și au transmis cetățenilor recomandări cu caracter preventiv, au distribuit materiale informativ - preventive, s-au întâlnit cu reprezentanții grupurilor țintă și au folosit ca material de suport o grilă de evaluare a gradului de vulnerabilitate a locuinței.
În cadrul campaniei au fost distribuite 200 de afișe, 10.000 de pliante și alte 100 de materiale promoționale (liste de verificare de tip „home safety checklist”, magneți pentru frigider), toate cu însemnele și sloganul campaniei.
În cadrul acțiunilor preventive desfășurate, polițiștii au avut ca parteneri reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Oradea, au fost postate afișe la intrările în scările blocurilor și au fost introduse pliante cu recomandări preventive în cutiile poștale. În cadrul discuțiilor cu grupurile țintă au fost transmise recomandări cu privire la prevenirea furturilor din locuințe, modurile de operare ale infractorilor, cauze și condiții favorizante. Totodată, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni s-au întâlnit cu persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea, în cadrul celor patru centre multifuncționale sau a asociațiilor de pensionari.
Tipuri de informații cu caracter preventiv ce au fost oferite cetățenilor
*Asigurarea locuințelor cu elemente de securitate
 În mediul urban este menționată în principal utilizarea mijloacelor tehnice și de siguranță modernă (montarea unor interfoane și utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuințe, asigurarea locuințelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
Eliminarea sau limitarea oportunităților de comitere a faptelor cauzate de neglijența sau naivitatea proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare când au fost pierdute sau furate cheile, manifestarea unui comportament discret în ceea ce privește nivelul personal de bunăstare etc.).
Precauție față de persoanele străine pe care le primesc în apartament;
Schimbarea obiceiurilor „tradiționale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinței;
Dezvoltarea unor relații de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuințelor de către vecini în lipsa proprietarilor – „paza vecinătății”, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuințelor etc.).
„Ponturi” pentru a-i deruta pe spărgătorii de locuințe din partea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității:
 Când lipsiți de acasă pentru mai multe zile, rugați-i pe cei care vă sunt apropiați să intre din când în când în casa dumneavoastră, să verifice locuința și să ridice corespondența;
Montați la vedere plăcuțe prin care să-i avertizați pe vizitatorii nedoriți că în casă se află un câine agresiv sau că aveți un sistem de monitorizare;
 Mesajul de pe „robotul telefonic” să inducă ideea că cineva este acasă, dar nu poate răspunde pentru moment;
Cumpărați-vă întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina;
Asigurați-vă că v-ați achiziționat o ușă sigură (solidă, dar care nu atrage atenția, tocul ușii este încadrat în zid cu dibluri și nu doar fixată cu spumă iar sistemul de închidere nu este la suprafață);
Asigurați - vă că geamurile de la ușile de acces în imobil sunt protejate cu grilaje;
Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituție prestatoare de servicii sau o autoritate publică locală (gaze, apă, telefoane, deratizare, primărie, consiliul local  ș.a.) solicitați și verificați cu atenție legitimația de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuință. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ștersături, iar liniile ștampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ștampilei de pe fila pe care este lipită;
 Nu acceptați prezentarea formală a legitimațiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitați sprijinul vecinilor și rețineți cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate;
Evitați să oferiți persoanelor necunoscute relații despre vecinii dumneavoastră, în special informații referitoare la ocupația, programul de lucru și starea materială a acestora;
 Evitați depozitarea pe balcon sau în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare;
Manifestați prudență față de necunoscuții care sună la ușă invocând diverse pretexte (comercianți ambulanți, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.). Riscați astfel să cumpărați produse contrafăcute sau să facilitați unor infractori periculoși accesul în locuința dumneavoastră. (Ioana Indrieș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 19:11:45 Ora de vară a Europei de Est