Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Bilanț și impresii la încheierea stagiului de practică al francezilor

Joi, la C.T. „Constantin Brâncuși”

Bilanț și impresii la încheierea stagiului de practică al francezilor

Astăzi (vineri, 23 noiembrie 2007), s-a încheiat stagiul de practică pe care l-au efectuat în Oradea cei 19 elevi francezi de la Centrul de formare profesională a ucenicilor din Poitiers, în cadrul parteneriatului încheiat de Asociația pentru cooperare europeană Synton din România cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea.

„Să fiți buni ambasadori ai României în Franța!”
Joi , la încheierea programului de lucru, elevii francezi, împreună cu maistrul lor instructor, Roy Aurelien, s-au întâlnit cu reprezentantul francez al Asociației Synton, dl Gerard Crepier, conducerea colegiului partener și toți cei implicați în acest parteneriat româno-francez, pentru un bilanț și impresii la sfârșit de stagiu. Alături de conducerea colegiului (prof. Mihai Crețu, director, și ing Aurora Tabacu, director adjunct), a participat și prof. Florin Negruțiu, reprezentantul Inspectoratului Școlar.
Vorbind despre cele trei săptămâni de practică pe care francezii le-au făcut în Oradea (în prima săptămână în școală, a doua pe șantierul de locuințe al CIAC, din b-dul Decebal, și a treia tot pe șantierul CIAC, dar la căminele studențești aflate în construcție ale Universității), dl director Mihai Crețu a subliniat seriozitatea și responsabilitatea elevilor francezi, buna lor pregătire profesională, interesul manifestat pentru însușirea unor cunoștințe generale de limbă, a unui vocabular uzual de limbă română, pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor noastre, disciplina și ordinea la locul de muncă, preocupare deosebită pentru calitatea muncii, și interes pentru autoperfecționare. Aprecieri favorabile au avut la adresa oaspeților francezi și maistrul instructor Laurențiu Droj, precum și Călin, unul dintre elevii gazdă care i-a însoțit pe elevii francezi pe șantier. În replică, Roy Aurelian și elevii francezi care au luat cuvântul și-au spus sincer părerile despre cele trei săptămâni de practică, arătând că nu s-au așteptat la o asemenea primire și tratare specială, atâta sinceritate și amabilitate, dar au evidențiat  și unele neajunsuri constatate, cum ar fi numărul insuficient de ore de învățare a limbii române, și de traducători care să-i însoțească. Ei consideră că acele cursuri intensive de învățare a limbii române ar putea să înceapă mai devreme, chiar în Franța, dispunând inclusiv de dicționarele necesare. Gerard Crepier i-a „tras mereu de limbă” pentru a cunoaște cu adevărat cum s-a desfășurat primul parteneriat româno-francez, întrucât, în aprilie 2008, brâncușienii urmează să participe și ei la un stagiu de practică în Franța. Reîntorși acasă, Gerard i-a îndemnat pe conaționalii săi să vorbească tuturor despre România, așa cum au cunoscut-o ei, și despre poporul român, așa cum l-au descoperit ei. „Să fiți buni ambasadori ai României în Franța”, i-a îndemnat dl Gerard Crepier. (Ovi Dan)

Trimite email

duminică, 9 august 2020