Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Ospitalitatea și iubirea gojdiștilor

„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Din 24 ianuarie 2012 până în 2 februarie (inclusiv), 22 de elevi chilieni și doi profesori însoțitori (Sandra Moreno Monardes și Eduardo Araya Jofre) au fost găzduiți cu dragoste de familiile gojdiștilor care i-au omenit și iubit ca pe propriii copii, demonstrându-le ospitalitatea proverbială românească.

La rândul lor, gojdiștii păstrează vie în memorie experiența primei lor ieșiri în Chile, tratamentul excepțional pe care l-au avut cu doi ani înainte (între 13 și 28 octombrie 2010), la prima lor escală în Chile, la Colegio „San Esteban” din Antofagasta.
Marți (31 ianuarie), gojdiștii aveau să le pregătească înalților oaspeți un spectacol de bun rămas. Din amfiteatru, unde au fost salutați de  prof. Raluca Balmoș și Mioara Þigan, și până în sala festivă, chilienii au fost conduși cu cântec; Radu Tîrb și Victor Bodiuț i-au însoțit într-o veselie cu vioara cu goarnă și toba, date la maximum. În sala festivă au fost primiți cu urări, așa cum e obiceiul la noi de Anul Nou. Din grupul de urători, îmbrăcați în costume populare, au făcut parte: Alex Pavel (gazda bună care la sosire, în 24 ianuarie, i-a primit, după datină, cu pâine și sare), Patric Filip, Kele Eduard, Hălmăgean Șerban, Popescu Andrei și Cristi Barbis, alături de Radu Tîrb și Victor Bodiuț.
Spectacolul a fost deschis de Dora Berchez, Darius Șomolan și Andrada, care ne-au sensibilizat cu dansurile lor. Din cuvântul dlui director, profesor Viorel Mititean, aveam să aflăm ce înseamnă schimbul cu Chile:
„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică. Oamenii pe care i-am cunoscut (între care dl prof. Robert Gonzales și dl Miguel Rivera Alvarado), familiile și prietenii de acolo au rămas și vor rămâne mereu în sufletele noastre. Din tot sufletul sperăm că și dumneavoastră v-ați simțit cel puțin la fel de bine în țara noastră. Ne-am străduit așa cum am știut mai bine...”.
După intervenția dlui director, Roxana Pavel și Gabriel Vîrtop (minunații prezentatori ai spectacolului) i-au invitat pe toți să rememoreze acele clipe petrecute în Chile în toamna lui 2010, prin intermediul clipului ingenios realizat de maestrul Tudor Vîlceanu.
După vizionarea clipului, frații Maria și Andrei Agut au reîncins atmosfera în sala festivă cu un vals, urmat de un șlagăr al Alexandrei Stan, interpretat, pe măsură, de talentata gojdistă Jessie Baneș. Dansatorii au revenit pe scenă în formula Maria Agut și Ianc Sebi, cu un latino; și o nouă intervenție muzicală, susținută de Jessie, cu „What a feching”.
Diplome și felicitări pentru chilieni
Într-un moment emoționant, echipa de profesori gojdiști (Raluca Balmoș, Mioara Þigan și Anca Mile) împreună cu domnul director Viorel Mititean au invitat elevii și profesorii chilieni pe scenă, unde i-au felicitat, îmbrățișat și premiat cu diplome.
„Dorim ca acest schimb școlar să continue. Sperăm că România, familiile și prieteniile care s-au legat în această perioadă, precum și momentele petrecute vor rămâne mereu în sufletele voastre”, a conchis domnul director Viorel Mititean.
Doamna profesor Mioara Þigan a dat glas cuvintelor măiestrite puse pe hârtie cu multă sensibilitate de coordonatorul de proiect – Raluca Balmoș: „Există în viața fiecăruia dintre noi momente pe care le păstrăm în suflet și oameni pe care îi purtăm mereu în noi, indiferent unde ne-ar duce viața. Însă, când peste oameni și momente se așterne uitarea, rămân sentimentele.
Chile și România, o realitate geografică; chilieni și români, o realitate umană; momentele petrecute împreună – o realitate temporală; amintirea acestor momente, însă, o realitate sentimentală. Vom uita poate ce și când am trăit, însă nu vom uita niciodată cum ne-am simțit împreună, și cum, doar împreună, am reușit să ridicăm un Pod peste Ocean”.
După premiere, maestrul Tudor Vîlceanu a revenit cu un nou clip, de această dată cu vizita chilienilor în România: începând cu primirea lor în seara de 24 ianuarie, asistența la ore, primirea la Primăria Oradea (încheiată cu o escală în turn), excursia de trei zile la Sighișoara, Brașov, Sinaia (castelul Bran)...
După o nouă „rundă” cu Jessie și dansul specific – Gracias a la vida que ne ha dado tanto! – gojdiștii și-au invitat prietenii chilieni la dansul pinguinului.
Petrecerea de marți s-a încheiat în Băile Felix cu o cină romantică, în stil și spirit gojdist... o reuniune care unește două continente! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:23:44 Ora de vară a Europei de Est