Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Vineri, 23 noiembrie

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Dascălii și elevii Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Roman” din Oradea și-au sărbătorit vineri (23 noiembrie 2007) patronul spiritual – Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române...

Suita manifestărilor a debutat în 10 noiembrie cu o activitate de suflet: depunerea unei coroane la bustul lui Alexandru Roman de la Aușeu. Protagoniștii manifestării coordonate de prof. Felicia Holhoș (consilier educativ) au fost elevii claselor a II-a și a III-a A, a VI-a C și a VII-a A. Pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc întreceri și jocuri sportive coordonate de profesorii de specialitate, Nicolae Băcioiu și Ioan Danciu, diplomele și premiile fiind înmânate câștigătorilor vineri, în cadrul adunării festive desfășurate în sala de sport.  
Sărbătorirea patronului spiritual
Vineri dimineața, cu mic cu mare, elevi și dascăli s-au adunat în sala de sport pentru sărbătorirea patronului spiritual, fiind astfel reluate (după 13 ani) manifestările tradiționale dedicate Zilei școlii – ziua patronului spiritual. În cuvântul de deschidere, noul director al școlii, prof. Anca Piscoi, a saluta distinșii invitați, foști profesori, învățători și elevi ai școlii, între care prof. Ilie Crăciun, actualmente inspector școlar (care și-a început activitatea didactică la această școală – “la Academia din Velența”, cum plastic se exprima domnia sa). Domnul inspector și ceilalți vorbitori (Angelica Bonchiș, înv.Eva David...) s-au arătat încântați și onorați de invitație, exprimându-și gândurile la ceas aniversar, depănând amintiri și nominalizâd colegi și elevi cu care școala se mândrește și astăzi. Ca un semn al prețuirii și neuitării, invitații au primit nr.9 al revistei școlii ( “Clipe” - întru răscolirea amintirilor). Doi dintre foștii elevi, Mircea Moga, actualmente student la Politehnică (la Cluj-Napoca) și Delia Pătruș, elevă la C.N. “Mihai Eminescu”, au răspuns întrebărilor venite din partea dascălilor și elevilor.
Doină lui Alexandru Roman...
Prof. Felicia Holhoș (consilierul educativ al școlii) a preluat microfonul și a condus întreaga manifestare omagială.
Doina scrisă de Iosif Vulcan, dedicată lui Alexandru Roman, a fost pusă în scenă de elevii clasei a VI-a A, îndrumați de prof. Gheorghina Lemnian; participanții la concursul de pliante și-au prezentat lucrările, după care le-au predat juriului. Sunt demne de remarcat  fantezia autorilor și originalitatea lucrărilor, precum și bogăția de imagini care fac atractive pliantele; cinci echipaje din clasele a VII-a și a VIII-a s-au confruntat la concursul tematic: “Alexandru Roman – fiu al Bihorului”, răspunzând în scris unui set de 14 întrebări despre viața și activitatea patronului spiritual – primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de echipajele claselor a VIII-a A (75 p. – locul I), a VII-a A (49 p. – loc. II) și a VIII-a C (42 p. – loc. III); între timp, pe scenă au evoluat “Năzdrăvanii” - recitatori ai Grădiniței nr. 22, îndrumați de ed. Florica Balaj și Marioara Bumb, dansatorii cowoboy ai clasei a V-a B (îndrumați de fosta lor învățătoare - Melinda Stanca), “Fiicele Noului An” (protagoniști, un grup de elevi din clasa a II-a A, înv. Diana Vidican), un număr de dans sportiv, prezentat de elevi din clasa a IV-a A, înv. Alina Firtean (îndrumați de Mihaela Marincaș); “Fata babei și fata moșului” (o variantă modernă, versificată, în interpretarea unui grup de elevi din clasa a III-a A, înv. Ana Lăzurean). Pe covorul roșu și-au făcut apoi intrarea pretendenții la titlurile de Miss și Mister, care au defilat și s-au prezentat ca niște mari vedete și manechine de top...
Toate concursurile au fost premiate, iar la final, elevii au fost poftiți să se desfășoare pe ringul de dans în cadrul unei serate maraton. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:28:16 Ora de vară a Europei de Est