Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local

Luni, dezbatere publică pe tema bugetului local

Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local

Luni, 6 februarie 2012, Primăria municipiului Oradea a organizat (degeaba) dezbatere publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2012.

 După întâlnirea cu presa, reprezenții Primăriei (doamna viceprimar Biro Rozalia, directorul economic - dl Eduard Florea și dl Tănase Miculescu – directorul adjunct) au dorit să se întâlnească și cu cetățenii, dar în sala mare, erau mai mulți ziariști decât cetățeni. Nici propunerile și sesizările nu au curs. S-a primit doar un singur semnal, dar nici acela esențial și „la obiect”, după cum aveam să aflăm de la directorul economic Eduard Florea, cel care a susținut întreaga „dezbatere”. La întâlnire au mai fost prezenți trei consilieri locali (de la P.S.D, P.N.L. și U.D.M.R., Bogdan Hossu, Mihai Manea și Huszar Istvan).
Directorul economic ne-a prezentat în detaliu capitolul investiții și atât. După care vocea poporului s-a făcut remarcată prin doi reprezentanți.
Pesemne că loviți de vreme și de vremuri, săraci și speriați de iarna care tocmai s-a instalat serios și în Oradea, ca un adevărat „general”, orădenilor nu le mai pasă de bugetul local. Ei știu că și așa, aleșii noștri fac ce vor, iar cu 50 de milioane nu poți rezolva proiecte de peste 250 de milioane, oricât de mare gospodar ai fi!
Prin urmare, dl director a luat investițiile la bani mărunți (și puțini), trecând în revistă principalele obiective. S-a vorbit despre creditele multianuale, dar imediat a punctat gospodărește faptul că „nu putem întinde plapuma decât atât cât ne permite”; s-a plecat de la planul urbanistic general, pe la realizarea statuii Reginei Maria, s-a ajuns la autogara din Nufărul, s-a oprit la Compania de Apă, unde se va pompa serios (în proiectul Aparegio și canalizare); s-a amintit de Parcul Industrial și Electrocentrale, de extinderea cimitirului cu încă 10 hectare, de amenajări și străpungeri de străzi (vezi str. Sf. Apostol Andrei și Sovata), de reabilitarea termică a blocurilor; Administrația Imobiliară va avea în vedere două proiecte mari care vor continua: Campusul școlar (al economiștilor) și Grădinița de pe Liszt Ferenc. Tot legat de școli, cu bani puțini ce poți să faci decât să mai asfaltezi curțile a două școli („Juhasz Gyula” și „Dimitrie Cantemir” ), să mai „cosmetizezi” ceva pe la grădinițele nr. 46 și 53, iar timp de doi ani să le dai mici satisfacții și celor de la Școala nr. 16; s-a făcut vorbire apoi despre investițiile din Cetatea Oradea și de la grupul statuar al poeților maghiari, de la Baza sportivă din Ioșia și Sala Sporturilor, parcări și curtea Primăriei Oradea, demolarea Spitalului de Boli Infecțioase și amenajarea unei parcări supraetajate, exproprieri pe strada Porumbelului și pistele de biciclete...
Lipsă de presiune pe strada Emil Isac
Un cetățean a devenit „proverbial” și „enervant” cu problema cetățenilor de pe Emil Isac. De vreo trei ani, la fiecare dezbatere, dl Ludovic ridică aceeași problemă, dar tot degeaba, pentru că nimeni nu aude, și nimeni nu mișcă un deget! Cetățenii reclamă lipsa de presiune la apa potabilă. Și aceasta cu atât mai vârtos și de neînțeles cu cât, vizavi sunt rezervoarele de apă ale Companiei de Apă. „Până nu se mută cineva din primărie în zona noastră, nu avem nicio șansă de izbândă”, conchide dl Ludovic. Cu tot pesimismul său, s-ar putea produce o minune, după cum avea să constate de unul singur: prin darea în folosință a inelului de apă și drumul Expres care se apropie de zona respectivă; acestea ar putea aprinde luminița de la capătul tunelului.
„O să cer o explicație și o prognoză celor responsabili în problema dumneavoastră”, l-a consolat dl director Eduard Florea.
„Economisirea să nu se facă pe „spinarea” asistenților personali”
Dl Emil de pe strada Sovata a vorbit în numele cetățenilor din zonă, dar și ca reprezentant al Asociației S.O.S. Autism Bihor. Ca locatar pe Sovata îl interesează soarta blocurilor (între care și C7) în ceea ce privește reabilitarea blocurilor limitrofe cu noul pod ridicat peste Crișul Repede. Reprezentatul primăriei l-a asigurat de prioritatea chestiunii ridicate, dar că „finanțarea depinde de sumele care vor fi alocate!” Din partea asociației, au venit mulțumiri pentru sprijin și buna conlucrare, dar și o doleanță: „Economisirea să nu se facă pe „spinarea” asistenților personali”... a însoțitorilor. Dl Eduard Florea l-a asigurat, într-un fel, că nimeni nu dorește să se atingă de bruma de câștig a asistenților personali, dar cu o singură condiție: ca numărul persoanelor asistate să nu mai crească.
Cristina (jurnalista) a ridicat problema unor parcuri (piețe) despre care nu se face vorbire în proiectul de buget (Parcul Traian, Piața Unirii și Ferdinand). Răspunsul a venit în direcția celor două parcuri (Liniștii și Padișului) „atacate” în proiectul de buget, întrucât cu cele 50 de milioane nu poți face mare lucru..., cât ai putea dacă ai avea 253 de milioane (suma necesară)... Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 18:22:54 Ora de vară a Europei de Est