Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local

Luni, dezbatere publică pe tema bugetului local

Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local

Luni, 6 februarie 2012, Primăria municipiului Oradea a organizat (degeaba) dezbatere publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2012.

 După întâlnirea cu presa, reprezenții Primăriei (doamna viceprimar Biro Rozalia, directorul economic - dl Eduard Florea și dl Tănase Miculescu – directorul adjunct) au dorit să se întâlnească și cu cetățenii, dar în sala mare, erau mai mulți ziariști decât cetățeni. Nici propunerile și sesizările nu au curs. S-a primit doar un singur semnal, dar nici acela esențial și „la obiect”, după cum aveam să aflăm de la directorul economic Eduard Florea, cel care a susținut întreaga „dezbatere”. La întâlnire au mai fost prezenți trei consilieri locali (de la P.S.D, P.N.L. și U.D.M.R., Bogdan Hossu, Mihai Manea și Huszar Istvan).
Directorul economic ne-a prezentat în detaliu capitolul investiții și atât. După care vocea poporului s-a făcut remarcată prin doi reprezentanți.
Pesemne că loviți de vreme și de vremuri, săraci și speriați de iarna care tocmai s-a instalat serios și în Oradea, ca un adevărat „general”, orădenilor nu le mai pasă de bugetul local. Ei știu că și așa, aleșii noștri fac ce vor, iar cu 50 de milioane nu poți rezolva proiecte de peste 250 de milioane, oricât de mare gospodar ai fi!
Prin urmare, dl director a luat investițiile la bani mărunți (și puțini), trecând în revistă principalele obiective. S-a vorbit despre creditele multianuale, dar imediat a punctat gospodărește faptul că „nu putem întinde plapuma decât atât cât ne permite”; s-a plecat de la planul urbanistic general, pe la realizarea statuii Reginei Maria, s-a ajuns la autogara din Nufărul, s-a oprit la Compania de Apă, unde se va pompa serios (în proiectul Aparegio și canalizare); s-a amintit de Parcul Industrial și Electrocentrale, de extinderea cimitirului cu încă 10 hectare, de amenajări și străpungeri de străzi (vezi str. Sf. Apostol Andrei și Sovata), de reabilitarea termică a blocurilor; Administrația Imobiliară va avea în vedere două proiecte mari care vor continua: Campusul școlar (al economiștilor) și Grădinița de pe Liszt Ferenc. Tot legat de școli, cu bani puțini ce poți să faci decât să mai asfaltezi curțile a două școli („Juhasz Gyula” și „Dimitrie Cantemir” ), să mai „cosmetizezi” ceva pe la grădinițele nr. 46 și 53, iar timp de doi ani să le dai mici satisfacții și celor de la Școala nr. 16; s-a făcut vorbire apoi despre investițiile din Cetatea Oradea și de la grupul statuar al poeților maghiari, de la Baza sportivă din Ioșia și Sala Sporturilor, parcări și curtea Primăriei Oradea, demolarea Spitalului de Boli Infecțioase și amenajarea unei parcări supraetajate, exproprieri pe strada Porumbelului și pistele de biciclete...
Lipsă de presiune pe strada Emil Isac
Un cetățean a devenit „proverbial” și „enervant” cu problema cetățenilor de pe Emil Isac. De vreo trei ani, la fiecare dezbatere, dl Ludovic ridică aceeași problemă, dar tot degeaba, pentru că nimeni nu aude, și nimeni nu mișcă un deget! Cetățenii reclamă lipsa de presiune la apa potabilă. Și aceasta cu atât mai vârtos și de neînțeles cu cât, vizavi sunt rezervoarele de apă ale Companiei de Apă. „Până nu se mută cineva din primărie în zona noastră, nu avem nicio șansă de izbândă”, conchide dl Ludovic. Cu tot pesimismul său, s-ar putea produce o minune, după cum avea să constate de unul singur: prin darea în folosință a inelului de apă și drumul Expres care se apropie de zona respectivă; acestea ar putea aprinde luminița de la capătul tunelului.
„O să cer o explicație și o prognoză celor responsabili în problema dumneavoastră”, l-a consolat dl director Eduard Florea.
„Economisirea să nu se facă pe „spinarea” asistenților personali”
Dl Emil de pe strada Sovata a vorbit în numele cetățenilor din zonă, dar și ca reprezentant al Asociației S.O.S. Autism Bihor. Ca locatar pe Sovata îl interesează soarta blocurilor (între care și C7) în ceea ce privește reabilitarea blocurilor limitrofe cu noul pod ridicat peste Crișul Repede. Reprezentatul primăriei l-a asigurat de prioritatea chestiunii ridicate, dar că „finanțarea depinde de sumele care vor fi alocate!” Din partea asociației, au venit mulțumiri pentru sprijin și buna conlucrare, dar și o doleanță: „Economisirea să nu se facă pe „spinarea” asistenților personali”... a însoțitorilor. Dl Eduard Florea l-a asigurat, într-un fel, că nimeni nu dorește să se atingă de bruma de câștig a asistenților personali, dar cu o singură condiție: ca numărul persoanelor asistate să nu mai crească.
Cristina (jurnalista) a ridicat problema unor parcuri (piețe) despre care nu se face vorbire în proiectul de buget (Parcul Traian, Piața Unirii și Ferdinand). Răspunsul a venit în direcția celor două parcuri (Liniștii și Padișului) „atacate” în proiectul de buget, întrucât cu cele 50 de milioane nu poți face mare lucru..., cât ai putea dacă ai avea 253 de milioane (suma necesară)... Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, proiectul de buget va ajunge pe masa Consiliului local.

Trimite email
sâmbătă, 5 iulie 2025, 22:21:45 Ora de vară a Europei de Est