Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carnaval pentru alungarea iernii

Luni, la Școala nr. 11 din Oradea

Carnaval pentru alungarea iernii

Cei 29 de elevi ai clasei a II-a B, alternativa Freinet (secția maghiară), de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, asistați de circa 65 de părinți, frați și bunici, au organizat un carnaval de carnaval pentru alungarea iernii.

Poate vă întrebați și nu vă puteți explica o asemenea audiență!?
Noi care „monitorizăm” de mai mulți ani activitatea de excepție a doamnei învățătoare Maria Kor, am subliniat de fiecare dată maniera în care un dascăl de carieră se preocupă de calitatea și impactul programelor și proiectelor pe care le derulează. Doamna învățătoare șochează mereu, lansând provocări părinților, pe care îi ține în priză pe întreaga perioadă de derulare a activităților. Așa s-a întâmplat și luni, când părinții au fost antrenați și „testați” în nenumărate situații-problemă.
Pe scena carnavalului au urcat: indieni, rege și regină, Zorro, Ninja, Scufița Roșie, vânătorul, medicul, bancarul, ofițerul, caugirl, domnișoare, țigăncușe, vrăjitoare, mămăruță, ghiocel, Zâna Primăvara, schelet, tigru...; prezentarea lor a fost unul dintre punctele tari ale spectacolului. Fiecare s-a străduit să fie cât mai surprinzător, original și incisiv prin text sau versuri.
Zâna Primăvara (alias Csegodik Katinka) ne-a uimit cu poezia sa (de cinci minute), un băiat a fost atât de bine deghizat în țigăncușă (Gergely Szabolcs), încât nici colegii lui de clasă nu l-au recunoscut; la fel de reușit a fost și strugurele (Gergely Dora). „Copiii și părinții știu de-acum cât de mare preț pun pe creativitate și originalitate; i-am determinat pe cât posibil ca măștile și costumele să fie creația lor și nu preluarea sau închirierea unor măști și costume de la alții”, a ținut să sublinieze doamna învățătoare. Următorul moment a constat în prezentarea a două scenete: „Strugurele fermecat” și „Păcăleala”.
În cele peste trei ore de program interactiv în care au alternat jocurile și activitatea pe ateliere și-au găsit locul: dansul statuietelor, jocul cu mătura și baloanele; momentul dulce (gustarea pregătită de acasă), chestionarul hazliu pentru părinți și jocul puzzle pentru copii (în echipe de câte patru elevi), fișe de lucru pentru părinți (găsirea unor cuvinte noi cu ajutorul prenumelor date), descopunerea unor cuvinte în cât mai multe variante de sine stătătoare; găsirea perechilor de cuvinte; pentru copii, jocul „Plimbatul popcornului” suflând printr-un pai și transportul mărului ținut între genunchi.
„Scopul principal al acestei noi manifestări cultural-educative a fost antrenarea elevilor și părinților în diferite activități și jocuri distractive, menite să le solicite atenția, gândirea, spiritul de observație și răbdarea, dar mai cu seamă să-i bine dispună pentru o cât mai armonioasă socializare”, a conchis doamna învățătoare Maria Kor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnaval pentru alungarea iernii.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:15 Ora de vară a Europei de Est