Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți”

Bugetul local pentru 2012 a fost aprobat

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți”

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi, 9 februarie 2012, prioritățile pe care le are în vedere bugetul municipiului Oradea pentru anul 2012.

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți. Astfel, în acest an, bugetul va avea un vârf de creștere, datorat rambursărilor la creditul contractat pentru achiziția tramvaielor. Totodată, vom simți influența unor decizii luate de Guvernul României, privind reducerea impozitului pe venituri. De asemenea, trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanțării proiectelor europene. Pentru implementarea acestor proiecte va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuția municipalității la cei 200 de milioane de euro atrași din fonduri europene”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Bugetul local va înregistra și creșteri, datorate în principal: contractului de reabilitare și extindere a grădinii zoologice, contractelor de extindere a rețelei de canalizare, proiectelor de finanțare a spitalelor.
Prioritățile bugetului local pentru anul 2012 vor viza următoarele domenii:
Reabilitarea străzilor din cartierele vechi
În acest sens Primăria Oradea și-a propus să finalizeze lucrările de modernizare a peste 50 de străzi din municipiu.
*Racordarea la utilități a zonelor incluse în intravilan și reabilitarea rețelelor de azbest.
„Numai în cartierul Ioșia sunt peste 20 de străzi, care nu pot fi asfaltate, deoarece rețelele de canalizare sunt din azbest”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Lucrări la poduri sau străzi noi
Este vorba despre finalizarea lucrărilor la podul dintre Dragoș Vodă și str. Făcliei, care este realizat de către o companie italiană. Realizarea rampelor podului și a girației se vor face din bugetul local. Primăria Oradea are în vedere și realizarea legăturii între cartierul Velența și zona Cantemir, printr-un teren din vecinătatea supermarketului Lotus. Legătura dintre cele două zone va fi gata anul acesta.
Parcuri și zone de agrement
„În acest an, vom finaliza lucrările de modernizare ale Cimitirului Municipal. Totodată, Parcul Padiș va intra din primăvară în reabilitări. Primăria Oradea dorește să amenajeze zone verzi în fiecare din cartierele municipiului. Avem în vedere amenajarea unor parcuri noi: în carterul Ioșia – pe Hațegului, în cartierul Nufărul II – lângă Adona, în zona Xenopol și nu numai”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Parcări
În ceea ce privește amenajarea de parcări de reședință, cheltuielile pentru acest tip de investiție au fost reduse, în schimb se va avea în vedere asfaltarea zonelor nemodernizate, respectiv a zonelor de pământ din cartierele de blocuri.
În zona centrală a orașului, după finalizarea mutării Spitalului de Infecțioase, va începe demolarea clădirii, iar apoi construirea noii parcări din str. Tribunalului.
Bani europeni
„Cele mai importante proiecte câștigate și derulate de Primăria Oradea sunt cele pe termie, APAREGIO, Parcul Industrial, dar și cele care privesc modernizarea și dotarea spitalelor din municipiu”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Zona centrală
Reabilitarea fațadelor clădirilor din Centrul Istoric rămâne în continuare o prioritate pentru Primăria Oradea. Momentan, suntem nevoiți să așteptăm schimbarea actului normativ, care îngrădește luarea unor măsuri în acest sens.
Educație
„În ceea ce privește domeniul educației, prioritară este preluarea managementului și a rețelei școlare, rezolvarea problemelor legate de plata salariilor profesorilor în conformitate cu costul standard, dar și stabilirea rețelei școlare, având în vedere că în Bihor avem cu 1000 de copii mai puțin decât anul precedent, iar asta înseamnă reducerea a aproximativ 40 de clase, din care 20 - 30 sunt numai în Oradea. Toate aceste reașezări ale rețelei școlare ne oferă responsabilități comune”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Îmbunătățirea serviciilor publice
Sănătate
Construcția Centrului Oncologic este un proiect derulat împreună cu Ministerul Sănătății, iar lucrările urmează să fie gata în toamna acestui an. Tot pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare, o serie de etaje de la maternitate vor fi reabilitate printr-un credit de la Banca Mondială.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliu Local, de azi, bugetul pentru 2012 a fost aprobat.  (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:23 Ora de vară a Europei de Est