Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să ucidem microbii!”

Fii ECOlogic!

„Să ucidem microbii!”

Pornind de la termenul de ecologizare care semnifică totalitatea măsurilor de menținere a condițiilor de mediu necesare asigurării vieții și sănătații omului, există, în mod frecvent, tendința de a fi utilizat pentru desemnarea acțiunii de realizare și păstrare a curățeniei unor spații, prin colectarea și îndepărtarea deșeurilor urbane sau de altă natură.

Conștienți de prezența microbilor, de faptul că sănătatea fiecăruia poate fi pusă în pericol în orice moment, fiecare elev al Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea își dorește o clasă care să „lucească” de curățenie.
Astfel am apelat la „voluntarii” din școala noastră pentru ecologizarea sălilor de clasă, conștienți fiind de faptul că de această acțiune depinde calitatea vieții elevilor acestei școli, acțiuni care marchează și dorința elevilor de-a fi ecologiști chiar și în școală (afară fiind temperaturi mult prea scăzute, era dificil să facem vreo acțiune). Astfel, la inițiativa unor fete harnice din XI J de a avea o sală de clasă cât mai curată (mai ales că după-amiază, în aceeași sala de clasă mai învață și alți elevi), în ziua de 3 februarie 2012, s-a declanșat o acțiune numită „Să ucidem microbii!”,  iar fetele au venit la școală devreme, înainte de începerea cursurilor, „dotate” cu lavete, detergent lichid, dezinfectanți și au început să spele fiecare bancă, s-au chinuit să șteargă scrisul de pe bănci, câteva au cules și mizeriile lăsate de clasa de după-amiază. Totul s-a desfășurat într-un ritm rapid, dar cu multă veselie din partea lor și chiar cu plăcere! Efectul a fost apreciat de toți colegii lor când au ajuns în sala de clasă și au văzut cum străluceau băncile de curățenie, plus un aer proaspăt. Și profesorii au fost încântați de acțiunea lor, popularizând-o și la alte clase. Curățenia e o treabă temeinică, ce se face pas cu pas, astfel că nu putem anihila toată mizeria într-un singur episod; prin urmare, elevii și-au propus să reia acest „antrenament” cât mai curând.
A fi „eco” înseamnă a curăța și microclimatul din jurul tău, evitând astfel propagarea unor boli precum  hepatita sau „boala mâinilor murdare”, viroze respiratorii, gripa și alta boli care apar dacă nu se păstrează condiții igienice în comunități mari, precum școli și grădinițe...
Elevii au dovedit încă o dată că au spirit practic și idei bune, că se gândesc la sănătatea lor și apeciază curățenia din sala lor de clasă! Mulțumim voluntarilor! (Daniela Ghiuro & Florina Torj)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:03 Ora de vară a Europei de Est