Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mai atent, mai în siguranță la școală!”

Miercuri, la Școala „Oltea Doamna”

„Mai atent, mai în siguranță la școală!”

„Polițiștii de proximitate orădeni au inițiat, începând cu al doilea semestru al anului școlar, Proiectul de Security Marketing, intitulat „Mai atent, mai în siguranță la școală!”, care are drept scop reducerea numărului de infracțiuni comise în unitățile de învățământ sau în apropierea acestora, cu victime și/sau autori din rândul elevilor”, după cum aveam să aflăm de la agentul – șef Gheorghe Bredău.

Pe lângă alte formațiuni din cadrul I.P.J. Bihor, parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Primăria Oradea, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dintre activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, un impact deosebit îl au întâlnirile cu elevii, în cadrul cărora polițiștii le prezintă acestora materiale cu caracter preventiv-informativ, pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni sau a nu ajunge chiar ei în situația de a comite fapte antisociale.
„Știu să mă feresc de pericole?”
O primă activitate de acest gen a avut loc miercuri (8 februarie 2012), la Școala cu clasele I - VIII „Oltea Doamna” din Oradea, cu elevii claselor a II-a B și a II-a E, învățătoare Diana Borz, respectiv Gabriela Codorean. Polițiștii de proximitate (agent- șef Gheorghe Bredău și agent Alina Paina) au organizat un concurs între elevii celor două clase, prezentându-le chestionarul-joc, intitulat „Știu să mă feresc de pericole?”, prin care au urmărit să stabilească în ce măsură sunt ei pregătiți pentru a face față unor posibile situații de pericol, ca participanți la traficul rutier, în clasă, în drumul spre casă sau la locul de joacă. Protagoniștii au intrat cu entuziasm în joc, au răspuns corect în majoritatea cazurilor, demonstrând că știu cum se păstrează bunurile de valoare, cum să procedeze dacă au colegi agresivi, dacă sunt acostați de persoane necunoscute, ce reguli trebuie să respecte pentru a nu cădea victime ale unor infractori. Concursul s-a încheiat cu un scor egal, astfel că participanții au primit diplome de apreciere, precum și „premii”, constând în pliante cu recomandări preventive.
Vineri, pentru gimnaziști - „Delincvența juvenilă”
Tot în cadrul Proiectului de Security Marketing „Mai atent, mai în siguranță la școală!”, vineri (10 februarie 2012), cei doi polițiști de proximitate orădeni (agent-șef Gheorghe Bredău și agent Alina Paina) au desfășurat o activitate preventiv-informativă de această dată pentru gimnaziștii Școlii „Oltea Doamna”, cu elevii claselor a VII-a B (diriginte Bocoi Liliana) și a VII-a D (diriginte Zbârcea Claudia); tema abordată a fost „Delincvența juvenilă”. Prin intermediul unei proiecții, elevii au aflat ce este delincvența juvenilă, cauzele care o favorizează, cum poate fi evitată, sancțiunile și pedepsele care se pot aplica minorilor. Elevii au fost informați despre consecințele penale ale săvârșirii unor infracțiuni, cum să evite să comită infracțiuni sau alte fapte care contravin legii, lăsându-se influențați de persoane majore, din teribilism sau sub influența anturajului.
La final, polițiștii au răspuns întrebărilor puse de elevi, iar drept recompensă pentru interesul manifestat, le-au distribuit pliante cu conținut preventiv-informativ. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Mai atent, mai în siguranță la școală!”

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:40 Ora de vară a Europei de Est