Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educației

Declarațiile susținute de domnii Daniel Funeriu, Cătălin Baba și Mihai-Răzvan Ungureanu la

Ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educației

Vineri, 10 februarie 2012, a avut loc la sediul MECTS, ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, între domnii Daniel Funeriu și Cătălin Baba.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența primului-ministru, Mihai-Răzvan Ungureanu. Vă prezentăm în cele ce urmează, declarațiile susținute de cei trei demnitari.
Daniel Funeriu: Bună ziua, stimate domnule prim-ministru, stimate domnule ministru, doamnelor și domnilor directori generali, doamnelor și domnilor secretari de stat. În primul rând aș vrea să mulțumesc domnului prim-ministru Emil Boc, domnului președinte Traian Băsescu pentru sprijinul pe care l-au acordat întregii mele activități. Aș vrea să mulțumesc Comisiei Prezidențiale Miclea din care am făcut parte, pentru toată munca depusă înainte de venirea mea în minister și care a stat la baza conceptului pe care l-am dus înainte. Aș vrea să fac o foarte scurtă prezentare a lucrurilor care au fost făcute în acest minister în acești doi ani de mandat. În primul rând, proiectele finalizate - Legea Educației Naționale și toată legislația subsecventă care la ora actuală este cvasifinalizată. Învățământul profesional, care va începe din septembrie 2012, introducerea clasei pregătitoare, care va aduce către școală 20.000 de copii, care altfel nu ar fi mers într-un cadru școlar, modernizarea sistemului doctoral din România și aducerea sistemului doctoral în sfera valorilor, reformarea procedurilor de selecție a resursei umane din universități, procedura de abilitare, procedura de admitere la liceu și două lucruri extrem de importante, clasificarea universităților și ierarhizarea programelor de studii. Menționez, de asemenea Legea Cercetării, care a fost dată prin Ordonanță de Urgență și care acum este în dezbaterea Parlamentului, ordonanță care a permis clasificarea institutelor de cercetare în același mod în care au fost clasificate universitățile, acordarea de granturi de cercetare pe bază strict de calitate științifică. Nu pot să nu menționez readucerea școlii românești în sfera valorilor. Acesta a fost sensul bacalaureatului din 2011.
Domnule ministru, ați fost parte a acestei echipe, acum veți conduce aceeași echipă. După cum bine știți, sunt și o serie de documente care trebuie adoptate și puse în practică. Este vorba de tot ceea ce ține de procesul de formare și educație pe tot parcursul vieții. Lucrurile sunt demarate pentru reforma curriculară. De asemenea, masterul didactic, un lucru foarte important, este și el finalizat, va trebui doar adoptat, Codul drepturilor și obligațiilor studenților, care este finalizat, dar am ținut ca domnul ministru să fie cel care-l semnează, pentru că trebuie să se înscrie în această viziune, deschiderea posturilor în învățământul superior. Am ținut, de asemenea, ca aceste posturi să fie deschise de noile senate universitare care au legitimitate, pentru ca să nu mai facem promovări în stil tovărășesc cum se făceau pe vremuri în universități. Aș mai spune două lucruri, la nivel de cercetare: România a aderat la Centrul European pentru Cercetări Nucleare în mandatul meu. Sunt bucuros de acest lucru. Pe data de 8 februarie, a fost depusă la Bruxelles toată documentația pentru proiectul Extreme Light Infrastructure, proiectul cu LASER-ul de la Măgurele. Sper că în luna aprilie-mai veți avea onoarea, domnule ministru, domnule prim-ministru, domnule secretar de stat Ciuparu, să puneți prima piatră la LASER-ul de la Măgurele. Aș mai spune două cuvinte, dacă îmi permiteți, la Legea Educației Naționale, care cred că este un punct de cotitură pentru România. Aș vrea să vă adresez și un îndemn, domnule ministru, și o rugăminte, domnule prim-ministru: au fost foarte multe tentative în Parlament de modificare a Legii Educației. Din păcate, nici una nu a vizat o îmbunătățire, ci doar restaurarea unor interese pe care eu le-am numit ilegitime și care rămân ilegitime. Vă rog domnule prim-ministru, vă rog domnule ministru, să vă puneți în balanță toată greutatea politică pentru a menține stabilitatea Legii Educației Naționale. Timp de un an de zile această lege nu a fost modificată. Este poate pentru prima dată în România când o astfel de lege nu a fost modificată timp de un an de zile și încă o dată vă adresez rugămintea să vă puneți în balanță toată greutatea politică pentru acest deziderat. În final, încă o rugăminte: să nu faceți pași înapoi și să aveți tăria să nu faceți nici un compromis cu mediocritatea. Sunt convins că nu va fi cazul. Nu uitați că site-ul Legii Educației se numea și se numește „unpasinainte.edu.ro” și îndemnul meu e așadar foarte simplu: continuați să faceți pași înainte. Și ca un ultim îndemn: nu uitați să faceți cât mai mult sport. Vă mulțumesc!
Cătălin Baba: Domnule prim-ministru, domnule ministru, dragi colegi, doamnelor și domnilor! Sunt onorat să fiu astăzi în fața dumneavoastră și doresc pe această cale să-i mulțumesc încă o dată domnului ministru Funeriu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o în toți acești ani în care am lucrat împreună. Trebuie să spun că sunt onorat că am făcut parte din echipa domniei sale, o echipă care astăzi va continua drumul început atunci. Trebuie să spun că în mandatul meu am trei obiective generale: cred că trebuie să asigurăm stabilitate și predictibilitate pentru sistemul de învățământ în cadrul parametrilor Legii Educației Naționale. Cred că trebuie tot în cadrul acelorași parametri ai Legii Educației Naționale să fim deschiși pentru dialog, să avem discuții, să prezentăm această legislație secundară, care de multe ori poate să fie chiar mai importantă decât Legea Educației în sine. Așa cum a spus și domnul ministru Funeriu înainte, multe din aceste acte sunt deja elaborate, unele sunt în parcurs în minister, altele se află în discuții cu asociațiile profesionale și aici subliniez: asociațiile profesionale au intrat într-un con de umbră în ultima vreme în România. Acolo este locul în care cei mai buni profesori din țara noastră, cele mai bune cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior își exprimă puncte de vedere referitoare la planurile de învățământ, la curriculum... Cu alte cuvinte, la procesul educațional și nu doar la aspecte care țin de activitatea sindicală. V-aș ruga să rețineți aceste trei lucruri: stabilitate, predictibilitate, dialog în cadrul parametrilor fixați prin Legea Educației Naționale, care se aplică deja de un an. Este interesant, dar de multe ori, domnule Funeriu, ați văzut acest lucru, legea este mai bine apreciată în străinătate decât în România. Și este bine apreciată pentru că ea a realizat o deschidere. Închei spunând că întreg procesul de adoptare a fost lung. A început cu mult înainte de 2007, dar în 2007 s-a concretizat Raportul Comisiei Prezidențiale intitulat „România educației, România cercetării” și de acolo practic, partidele politice de la acea vreme, multe dintre sindicate, organizații non-guvernamentale care se ocupă de educație, au semnat un pact național, care, după un proces lung, e adevărat, anul trecut, exact în urmă cu un an și o zi, s-a concretizat în Legea Educației Naționale. Nu este o întâmplare, doamnelor și domnilor, și cred că toți va trebui să înțelegem acest lucru: Legea Educației Naționale a fost asumată de două ori de premierul Emil Boc. Nu este o întâmplare, dar este un lucru bun. Eu vă mulțumesc și vă asigur, domnule prim-ministru, că voi lucra în echipă, o echipă care va merge înainte, o echipă care știe ce are de făcut, o echipă care are și experiență și tinerețe în același timp și pot încă o dată să vă asigur că nu vor fi pași înapoi, din contră, vor fi pași înainte.
Mihai-Răzvan Ungureanu: Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, e lesne de imaginat că față de minister și față de problematica pe care această instituție încearcă să o rezolve, am și o sensibilitate personală accentuată fiind între cei care suportă, cu ghilimelele cuvenite, efectele legii învățământului. Sunt din acest motiv convins că principiile pe care le amintea domnul ministru Baba merită respectate în tot ceea ce înseamnă înțelesul lor. Este nevoie de stabilitate, pentru că este nevoie, de fapt, de o continuitate într-un proiect care în ansamblu este un proiect foarte generos de structură socială, care prin consecințele sale urmează, în fine, să așeze învățământul, cercetarea și nu în ultimul rând gradul de cunoaștere al fiecărui cetățean în parametri dezirabili pentru un stat european. Și nu sunt vorbe mari, știm cu toții ce înseamnă aceasta. Mă bucur că domnul ministru Baba, cumva în ecoul predecesorului său, domnul ministru Funeriu, pomenea de dialog. De altfel, înainte să venim în fața dumneavoastră, dialogul a fost capitolul pe care l-am invocat cel mai des, pentru că este nevoie, fără discuție, de o continuă și atentă, delicată, poate nu întotdeauna foarte tehnică, comunicare către cei care beneficiază de efectele acestei legi, în așa fel încât ministrul în exercițiu să nu fie întotdeauna pus în defensiva nefericită de a explica de ce nu este rău și este bine. Eu sper, domnule ministru, că veți avea disponibilitatea acestui dialog, disponibilitate pentru acest dialog. Sper, totodată, că proiectele pe care domnul ministru Funeriu, cu o contribuție semnificativă a tuturor celor aici prezenți și reprezintă ministerul, a încercat să le deseneze și a reușit cel puțin parțial, până acum, să le pună în practică. Mă bucur că această schimbare de administrație centrală se consumă în interiorul unei echipe deja rodate și vă doresc, domnule ministru, să fiți cel puțin la fel de creativ și de entuziast ca predecesorul dumneavoastră. Adevărul este că uneori entuziasmul te mobilizează chiar și dacă ești extrem de obosit. Vă doresc succes și uit faptul că sunteți dintr-o universitate adversară Iașilor! Toate cele bune, ne vedem mai departe. O zi bună și succes! (Biroul de presă)

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 04:24:49 Ora de vară a Europei de Est