Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Târgul de Carte de la Göteborg din 2013

România, invitată de onoare

La Târgul de Carte de la Göteborg din 2013

Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, conferă României statutul de invitat de onoare la ediția sa din 2013, care va avea loc între 26 și 29 septembrie.

Participarea românească va fi asigurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român și reprezintă rezultatul a cinci ani de colaborare fructuoasă între târg și ICR Stockholm.
„Suntem mândri că vom juca rolul principal pe cea mai importantă scenă literară a Suediei, a declarat Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.
Încă de la înființarea Institutului Cultural Român de la Stockholm, în 2006, târgul a fost vizitat de numeroși scriitori din România, printre ei numărându-se Herta Müller, care a și inaugurat ediția din 2011 a târgului, și Mircea Cărtărescu. Un alt proiect al ICR Stockholm care a devenit deja o tradiție în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg este decernarea Premiului Marin Sorescu, premiu literar înființat de institut”.
„Ne bucurăm mult să putem continua și intensifica parteneriatul cu ICR Stockholm și sperăm ca astfel să contribuim la răspândirea literaturii române în Nordul Europei”, a declarat la rândul său Anna Falck, directorul executiv al Târgului de Carte Bok & Bibliotek.
În ultimii ani, literatura română s-a bucurat de o tot mai mare atenție pe plan internațional, atât datorită creșterii numărului de traduceri, cât și a prezenței românești la diferite târguri internaționale. Astfel, în 2011 România a fost țară-invitată la Târgul de Carte de la Madrid, iar în acest an ea va avea același statut la târgurile de la Praga și Torino.
Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100 000 de vizitatori. În timpul târgului sunt organizate în jur de 3 000 de evenimente care includ seminarii, discuții, lecturi și ședințe de autografe și la care participă în fiecare an aproximativ 2 000 de scriitori. Târgul are loc la Pavilionul de expoziții din Göteborg, între 27-30 septembrie 2012 și 26-29 septembrie 2013.
Pentru mai multe informații, vizitați www.goteborg-bookfair.com.
Dan Shafran - director ICR Stockholm 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:26:03 Ora de vară a Europei de Est