Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre pesimismul lui Emil Cioran

Astăzi, în dezbatere la ICR Stockholm

Despre pesimismul lui Emil Cioran

Astăzi (marți, 14 februarie 2012), Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discuție despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran și a lui Thomas Bernhard.

Dezbaterea pornește de la volumul Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke (Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte și gânduri"), de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag. Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură și se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX”), dar și asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline și Fernando Pessoa. Volumul face referiri și la alți scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop și Carmen Firan.
La discuția de la sediul ICR Stockholm va participa autorul cărții, alături de tinerii scriitori Martina Lowden și Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitoriilor români mai sus-menționați.
Johannes Ekman (n. 1946) este producător la Radiodifuziunea Suedeză, unde se ocupă de programul Poemul zilei. În cadrul acestei emisiuni au fost prezentați în ultimii ani, printre alii, Marin Sorescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop și Mircea Dinescu. Romanul Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte și gânduri” este al doilea său volum publicat.
 Martina Lowden (n. 1983) este scriitoare și critic literar la cel mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A debutat în 2006 cu volumul autobiografic Allt (Totul”), primit cu entuziasm de presa suedeză. În prezent lucrează la al doilea roman. În noiembrie 2011 a fost interlocutoarea lui Mircea Cărtărescu pe Scena Internațională a Scriitorilor din orașul Göteborg, cu prilejul turneului suedez al acestuia, organizat de ICR Stockholm.
Andrzej Tichý (n. 1978) este scriitor suedez de origine cehă. A debutat în 2005 cu romanul Sex liter luft („Șase litri de aer”), pentru care a fost distins cu premiul pentru debut al publicației Borås tidning – unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru debutanți din Suedia. Cea de-a doua carte, Fält (Câmpul”), a apărut în 2008 și a fost nominalizată la Premiul Radiodifuziunii Suedeze pentru cel mai bun roman al anului. Andrzej Tichý a dialogat cu Mircea Cărtărescu în 2007, la Centrul Cultural Inkonst din orașul Malmö. (Raluca Mihu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:38:31 Ora de vară a Europei de Est