Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ioana Daiana Bologa – campioana gojdiștilor

Sportul de performanță și campionii săi

Ioana Daiana Bologa – campioana gojdiștilor

Așa a început totul...
În urmă cu șapte ani, în clasa a III-a, pe când eram elevă la Școala „Oltea Doamna”, la ora de educație fizică, doamna profesoară ne-a pus, pentru prima oară, să sărim la groapa cu nisip.

Pe parcursul săriturilor mele, rezultatul era din ce în ce mai bun, așa încât doamna profesoară mi-a sugerat să merg la un concurs între școli sâmbăta următoare. După ce am căzut de acord și cu părinții, sâmbăta, am fost prezentă la concurs. În urma competiției, cu locul II la lungime, un antrenor, domnul Florin Indrie, mi-a spus că ar fi bine să merg de trei ori pe săptămână la antrenamente, ceea ce era o veste nemaipomenită, așa că am fost legitimată la C.N. „Mihai Eminescu”.
După mai multe antrenamente, a sosit și primul cantonament și al doilea..., multe concursuri și rezultate bune. Asta timp de patru ani, până când s-a anunțat un concurs la Debrecen - Ungaria, unde am participat la proba de lungime (locul VI) și aruncarea mingii de oină (locul II). După competiție, antrenorul Liviu David a ținut să vorbească cu părinții despre progresul meu în sport, la aruncarea mingii de oină. După discuții lungi și antrenamente la ambii antrenori, am hotărât să mă axez pe un singur drum: am ales aruncarea mingii de oină, iar în timp, aruncarea suliței, fiind legitimată la L.P.S Bihor.
Nu este simplu să faci sport de performanță
Aici au apărut concursuri mai importante și rezultate deosebite, cum ar fi:
Campionatul național de aruncări lungi din 8 martie 2009 - locul II
Campionatul național de aruncări lungi din 18 iunie 2009 - locul II
Campionatul național de aruncări lungi din 9-12 martie 2010 - locul I
Campionatul național de aruncări lungi din 16-17 iunie 2010 - locul I
Campionatul național de aruncări lungi din 8-10 martie 2011 - locul I
Campionatul mondial de copii din Ankara - Turcia 2011 - locul III
Campionatul național de aruncări lungi din iunie 2011 - locul III și să sperăm că mai urmează...
Pe parcursul acestor ani, mi-am dat seama cu ajutorul antrenorului și al lui David Andrei (care este și el elev la „Gojdu”, în clasa a IX-a G și coleg de suferință la antrenamente, având de asemenea rezultate excelente la o probă comună: aruncarea suliței) că nu este simplu să faci sport de performanță...”
Pentru sportul de performanță trebuie să faci sacrificii
După experiența acumulată pot să precizez câteva lucruri pe care le-am descoperit:
Când am început să fac sport nu m-am gândit la ce va fi peste ani, ce se va întâmpla cu școala, cu notele mele, cu ieșirile în oraș, cu prietenii și examenele (Doamne ajută, că am trecut cu bine peste ele!). După gimnaziu, a început să-mi fie mai greu, având în vedere că am intrat la C.N ,,Emanuil Gojdu”: având mai multe antrenamente și mai multe lecții de învățat, dar mă bucură faptul că profesorii sunt înțelegători. Au trecut ani buni și încă învăț că pentru sportul de performanță trebuie să faci sacrificii. Nu mai ai timp să ieși cu colegii, nu poți să mergi în toate excursiile pentru că ești obosit după antrenamente; nu poți să-ți petreci nopțile prin cluburi sau să lipsești de la antrenamente pentru că „nu ai chef”, și totuși, e ceva deosebit, care compensează totul. Mi se întâmplă de fiecare dată când merg pe stadion, chiar dacă în ziua respectivă am acumulat stres la școală, pe teren mă relaxez pur și simplu și mai uit, pentru o oră jumate, două, de note, școală și de alte chestii care ne stresează pe noi copiii.
Mulțumiri oamenilor speciali!
În încheierea acestor rânduri, vreau să le mulțumesc următorilor oameni speciali: domnilor antrenori Liviu David și Florin Indrie, fostei diriginte Sarca Maria Nicoleta și profesorilor din gimnaziu și liceu, în special actualilor diriginți Maria Niță și Adrian Niță; de asemenea, le mulțumesc părinților și sorei mele pentru răbdare și mai ales pentru sprijinul și încurajările cu care au contribuit în toți acești ani la succesul meu. (Ioana Daiana Bologa)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:11:01 Ora de vară a Europei de Est