Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Demnitate și iubire, cu Dan Puric

Marți, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea,

Demnitate și iubire, cu Dan Puric

O fi fiind o pură coincidență ca tocmai în 14 februarie (2012), admirabilul actor și regizor Dan Puric să ne vorbească despre demnitate și iubire (iubirea lui Dumnezeu)?

Cert este că părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica Ortodoxă cu hramul „Sf. Apostol Andrei” din Oradea, cei care au mijlocit această întâlnire, nu au programat-o, cu bună știință, tocmai de Sf. Valentin. Cunoscându-i, excludem o asemenea potrivire „politică”!
O întâlnire cu Dan Puric, se știe, e ca o binecuvântare. Acest orator desăvârșit cucerește pe oricine prin sinceritate, demnitate și umor, prin cultură și inteligență. Din cele citite și dintr-o experiență vie, trăită intens, este în stare să te țină țintuit de scaun, fără să te plictisească, ore întregi... chiar „până la Revelion” (vorba actorului). La conferința lui uiți de toate grijile, pentru că te captează și te implică. Uiți de tine și faci abstracție de tot ce e în jur. Devii un partener de dialog, deși, doar el vorbește, iar tu sorbi totul, cu încântare. E o pură realitate tot ceea ce spune, iar fantezia ține de tine și de imaginația care te conduce spre a ține pasul cu el. S-a râs mult și sănătos, inteligent. Umorul lui Dan Puric e fin, cultivat, care înalță, nu rănește, iar replicile sale ne amintesc de Caragiale. Mofturile, politica, prostia, personajele reale contemporane, toate sunt încondeiate cu finețe, gust și rafinament, fiind servite în cadrul unui desert gustos, hrănitor, pe gusturile tuturor.
„Suntem obligați să suportăm exerciții de umilire”
De pe coperta cărții „Fii demn!” ne privește o frumusețe de femeie, distinsă și nobilă, blândă și caldă. E mama lui Dan Puric. Ei îi este dedicată cartea („o privire și o frumusețe cam cum are tot neamul acesta; din privirea lui îți dai seama cu cine ai de-a face”). Fără să o fi lecturat, poți lesne intui că îndemnul – „Fii demn!” poate avea doi destinatari. Mama adresându-se fiului, dar și cea de-a doua variantă e valabilă: scriitorul adresându-se cititorului.
În cadrul conferinței sale, actorul și scriitorul (vorbind de cartea pe care orădenii au cumpărat-o până la epuizare de pe stand) ne-a vorbit despre demnitate (și iubirea lui Dumnezeu).
„Suntem obligați să suportăm exerciții de umilire”, dar românul a suportat mult și multe, de-a lungul istoriei, iar umorul cu care a tratat mereu problemele care l-au durut i-a dezvoltat inteligența, păstrându-și demnitatea. E vorba despre umorul de tip creștin („care accelerează inteligența”), nu de bășcălie (care este de tip ateist). Lumea progresează și tu rămâi conservator într-ale tale, continui să-ți iubești mama și neamul. „Experimentul comunist ne-a distrus... Furați organizat, cât mai mult, oricum nu puteți recupera Roșia Montană!” Replica nu ni se adresează, deci nu ne privește, era dintr-o relatare londoneză.
„Mi-am cumpărat demnitatea de a fi prin zvon”
Adică se mai zvonește că aș fi... una sau alta... Să surprindem ceea ce au surprins niște conștiințe, precum Aristotel, Platon, Socrate...
 Omul are demnitatea lui. Demnitatea o legăm de iubire. Acest popor umilit a supraviețuit. Suntem supraviețuitorii unui lagăr. Avem calități de dăinuire... Cred că demnitatea lui Dan Puric (se trage) e moștenită de la bunica sa, o femeie stașnic de inteligentă și cultivată, cu o verticalitate de neclintit, după cele relatate. „Niciodată să nu plătești la comuniști. Bunica nu plătea. Se uita cu duritate la cei care plăteau. După șase blaturi ne-au prins. Ne-au dus la secția de poliție. Parcă ea îi ducea pe ei. Acolo, un plutonier gras, cu o față zootehnică, o subspecie cu creionul chimic în gură scria procesul-verbal (îngrășații politic, molușca). Bunica îl urmărea ce scrie și cum scrie. „Cum ai scris „sa” (corect „s-a”), nenorocitule!” Bunica a fost profesoară de română – franceză...”
„Mi-am luat un câine. Sunt singurul puric cu câine...”
„Demnitatea unui om este chipul lui Dumnezeu în om”
Apropo de revoluționarii care manifestau în piață, cică au venit acasă la Dan Puric vreo doi. „Mă voiau președinte. Pesemne căutau un culoar de demnitate...” Și se întreabă actorul cum de am dăinuit noi ca popor după câte ni s-a întâmplat. Cum de nu ne-am suprimat? Înseamnă că am fost valori care nu ne-am suprapus cu istoria... Ne-au luat țara... Neamul nu! Pentru că neamul are tărie sufletească! N-ai voie să fii trist mult timp. Dumnezeu te-a luat partener. Când ești îngrijorat ai tăiat comunicarea cu Dumnezeu. Demnitatea unui om este chipul lui Dumnezeu în om...”
„Dau un regat pentru o apă!”
Prietenii (care au fost în sală, la Casa de Cultură a Sindicatelor) știu de ce! Și toți au sărit să-i aducă apă.
Reflectând asupra celor ce ni se întâmplă, actorul a constatat pura realitatea (pusă la index): distrugerea inițiativei personale, degenerarea, degradarea continuă, morală și economică, „tortura” fizică, estirparea religiei, inversarea valorilor...
Doar demnitatea pe mulți îi încurcă. Cine suntem? Cine întreabă. Demnitatea este o valoare care transcede istoria. Orice neam are un destin...” Destinul nostru și demnitatea noastră ca popor și ca persoană au fost privite prin prisma și în strânsă comuniune cu Dumnezeu. „Omul fără Dumnezeu este modificat istoric. Valoarea demnității nu ține cont de istorie. Demnitatea este poziționarea ta față de Dumnezeu...”
Doamne, cât har i-a dat Dumnezeu lui Dan Puric. Pesemne Dumnezeu ne vorbește prin Dan Puric. Ascultați-l!
După mai bine de două ore și jumătate, orădenii „au dat năvală” pe scenă să-i „fure” autografe. Printre ei s-a aflat și distinsul episcop greco-catolic, Preasfinția Sa Virgil Bercea.
Nici dacă ar fi orădean, Dan Puric nu ar fi atât de iubit de orădeni, Dan Puric este Român. Un Mare Român! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, acesați Galeria foto: Demnitate și iubire, cu Dan Puric. 

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 02:10:10 Ora de vară a Europei de Est