Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Poate vă interesează

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român și care face dovada identității, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință a titularului acestuia.

Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
Prin act de identitate se înțelege: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie, dar și vechiul buletin de identitate, toate aflate în termen de valabilitate.
Cartea de identitate se eliberează după cum urmează:
a)prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani;
b)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
c)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
 d)cărțile de identitate eliberate după împlinirea vârstei de 25 de ani au termen de valabilitate de 10 ani.
După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.
În municipiul Oradea și alte 14 comune arondate, din punct de vedere al evidenței persoanelor (Sîntandrei, Biharia, Cetariu, Copăcel, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Săcădat, Tămășeu, Toboliu, Paleu), conform bazei de date sunt 11.251 de cetățeni restanțieri, care se află într-una din situațiile: au împlinit vârsta de 14 ani și nu au solicitat acte de identitate; au actele de identitate deteriorate/ expirate; nu dețin temporar acte de identitate (ex. pierdute ori furate).
Sancțiuni aplicabile cu privire la actele de identitate
Încălcarea regimului de eliberare și deținere fără drept a actelor de identitate atrage, după caz, răspunderea civilă/ penală, materială și contravențională a persoanelor vinovate.
Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea dispozițiilor referitoare la obligația părinților de a solicita pentru minor eliberarea actului de identitate, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani
b) nerespectarea prevederilor legale referitoare la solicitarea unui nou act de identitate, în termen de 15 zile, *dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului;
 *în cazul schimbării domiciliului;
 *în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor;
*în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
*în cazul deteriorării actului de identitate;
*în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
*când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
*în cazul anulării.
Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligația, sub sancțiunea amenzii, să solicite eliberarea unei noi cărți de identitate.
Soluții
În contextul în care peste 11.000 de cetățeni sunt restanțieri privind eliberarea unor acte de identitate noi, Primăria municipiului Oradea, prin S.P.C.L.E.P., adoptă o serie de măsuri menite să accelereze punerea în legalitate a unor categorii de cetățeni, care se află într-una din situațiile descrise mai sus.
S.P.C.L.E.P. Oradea a inițiat o abordare, de tip marketing, menită să-i determine pe cetățeni, în primul rând, să-și verifice valabilitatea actelor de identitate, respectiv să faciliteze intrarea tuturor restanțierilor în legalitate.
Luna identității în anul 2012
După modelul campaniei din 2011, declarăm MARTIE 2012 ca fiind „Luna identității în municipiul Oradea”.
În concret, în luna martie se prelungește programul de relații cu publicul al Biroului de Evidență a Persoanelor, astfel: luni, marți, miercuri și vineri - de la ora 8.00 la 15.30 (în prezent) la 8.00 – 17.00 (în martie); joi – de la 8.00 la 18.00 și sâmbătă – de la 8.00 la 13.00.
Elementul principal de atracție al acestei campanii se referă la faptul că, în luna martie, la fel ca în 2011, constatarea faptelor ce constituie contravenție la regimul actelor de identitate se sancționează doar cu avertisment – ca argument central al campaniei propuse.
Elementul secundar care prezintă interes pentru cetățeni constă în performanța la care a ajuns Primăria Oradea de a elibera actele de identitate de la o zi la alta (pentru cetățenii care prezintă documente în bună regulă și cărora nu le sunt necesare parcurgerea unor proceduri speciale).
Au fost realizate afișe, în limba română și maghiară, cu scopul de a populariza acest demers. Acestea sunt expuse în mijloacele de transport în comun, locuri aglomerate, cartiere ale orașului.
Totodată, se va relua contactul cu reprezentanții romilor pentru facilitarea informării cetățenilor din această etnie... (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:32 Ora de vară a Europei de Est