Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Flori și recunoștință patronului spiritual - Emanuil Gojdu

„Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea și-au sărbătorit marți (21 februarie 2012), patronul spiritual, pe distinsul avocat Emanuil Gojdu, la 210 ani de la naștere.

Manifestările au debutat la ora 11, în sala profesorală, cu un cuvânt rostit de directorul colegiului, dl profesor Viorel Mititean. La ora 12, elevii a trei clase de gimnaziu (clasele a V-a A, B și C, însoțiți de prof. Mioara Þigan, Angelica Morariu și Daniela Iederan) s-au deplasat la statuia lui Emanuil Gojdu din Piața Unirii, unde au fost depuse coroane de flori din partea conducerii colegiului (de către dl director, profesor Viorel Mititean), din partea Consiliului elevilor (președinte Dan Marta, vicepreședinte Silviu Muste) și din partea Primăriei Oradea (de către dl primar - ing. Ilie Bolojan și dl prof. Dorel Tifor – consilier local, fost director al colegiului). Înainte de depunerea coroanelor, profesorul de istorie – dl Radu Birta a evocat figura marelui mecena. „Ziua de naștere (21 februarie 1802) a patronului nostru spiritual Emanuil Gojdu marchează recunoștința și mândria generațiilor de absolvenți gojdiști, care respectă în continuare personalitatea și modelul omului civic și politic întruchipat de marele mecena al neamului românesc. Originile familiei Gojdu se întind până la Moscopole în Macedonia, unde pe speteaza unui jilț din Biserica ortodoxă este gravat cu litere aurite numele de Gojdu. Absolvent al Academiei de Drept din Oradea în perioada 1820 - 1821 și Academiei de Drept din Bratislava și Budapesta, între anii 1821-1824, Gojdu este primul avocat care prezintă la Judecătoria din Pesta o petiție în limba maghiară în locul celei latine ce constituie un precedent pentru întreaga justiție maghiară”.
„Emanuil Gojdu – personalitate de referință în Pantheonul bihorean”
De la ora 13, în amfiteatrul liceului s-a desfășurat un concurs de istorie între echipajele celor șapte clase de-a IX-a. După intonarea Imnului de Stat, dl prof. Radu Birta (moderatorul concursului) l-a invitat pe domnul director Viorel Mititean să se adreseze concurenților la cea de-a X-a ediție a concursului, intitulat „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în Pantheonul bihorean”.
„Sunt mândru că sunt profesor gojdist. Și voi trebuie să fiți mândri...
Astăzi, la 210 ani de la nașterea sa, Emanuil Gojdu ne mai oferă încă lecții de viață și demonstrații de virtute și demnitate, capabile să-l păstreze în memoria noastră, a tuturora.
„Stăruința în faptă” s-a materializat prin moștenirea materială și spirituală pe care ne-a lăsat-o, ca să-și arate iubirea față de națiunea sa, față de noi.
Școala noastră este o parte a personalității lui Emanuil Gojdu, împărțită în fiecare conștiință a profesorilor sau elevilor care i-au trecut pragul...
Simbol al omului ales, deplin legat de valorile fundamentale ale umanității, binele, frumosul și adevărul, Emanuil Gojdu și-a împlinit menirea și a ajuns, dincolo de moarte, să trăiască veșnic în inimile noastre de adevărați gojdiști.
Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”, i-a îndemnat dl director pe „bobocii” gojdiști.
Dl inspector școlar Ilie Crăciun, profesor de istorie al colegiului și membru al juriului, i-a felicitat pe concurenți pentru devenirea lor gojdistă și i-a îndemnat să treacă pe la „Cartea de aur ilustrată” a colegiului pentru a cunoaște rădăcinile, a se „adăpa” de la izvorul devenii gojdiste și de a lua aminte că „scara nu se urcă cu mâinile în buzunare!”
La capătul unui concurs palpitant, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat reprezentanții clasei a IX-a D (Laura Cernău, Radu Cora și Raul Pușcaș – elevii dlui prof. Ilie Crăciun, cu 109 puncte), urmați, în ordine, de  echipajul clasei a IX-a F – locul II (Maria Agut, Furko Francisca și Andreea Ulici, cu 97 de puncte), a IX-a G – locul III (echipaj alcătuit din Delia Pușcaș, Borbely Andrea și Rebeca Drăgoiu, cu 81 de puncte), a IX-a E – mențiune (Alexandru Popa, Adrian Roman și David Ruska, cu 48 de puncte, elevii dlui prof. Traian Ursuța, ca și cei de pe locurile II și III). Drept premii, fiecare din cei trei membri ai echipajelor câștigătoare a primit câte patru cărți scrise de distinsul și regretatul profesor gojdist Emil I. Roșescu, cel care, cu multă trudă și dăruire, a lăsat moștenire muzeul unicat, intitulat „Cartea de aur ilustrată”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:12:39 Ora de vară a Europei de Est