Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă

Astăzi și mâine, la Palatul Național al Copiilor din București

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă

În perioada 24 - 25 februarie 2012, Ambasada Spaniei în România (prin Biroul Atașat Învățământ, Cultură și Sport), Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Primăria Municipiului București organizează la Palatul Național al Copiilor din București, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă.

Deschiderea va avea loc astăzi (vineri, 24 februarie), la ora 10.00, la sala mică, în prezența Excelenței Sale, domnul ambasador al Spaniei la București, Estanislao de Grandes Pascual, directorul general al Direcției Generale de Învățământ și Educație pe tot Parcursul Vieții, doamna Liliana Preoteasa, dl președinte al Centrului de Proiecte și Programe Educaționale pentru Copii și Tineret, Florin Diaconescu, dl director executiv al Direcției Cultură, Învățământ și Turism a Primăriei Municipiului București, Emanuel Alecsandru Papageorgiu.
 Obiectivul acestui eveniment teatral este prezentarea grupurilor de teatru din unitățile de învățământ în care se susține bacalaureat spaniol. Fiecare grup de teatru va prezenta o piesă de teatru, scrisă de un autor spaniol. Piesele vor fi prezentate în limba spaniolă. Câștigătorii primelor două  locuri vor reprezenta România la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar în Limba Spaniolă, ce va avea loc la Varșovia (în Polonia), în perioada 21-28 aprilie 2012.
Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă va fi deschisă într-un spațiu est-european pentru a sărbători și împărtăși, prin intermediul teatrului și glasurilor de copii, acele povestioare care de-a lungul anilor au fost prezente în istoria teatrului spaniol și care au însoțit viața popoarelor inclusiv în etapele în care intoleranța făcea dificilă prezentarea lor în public.
Acest eveniment am dori să fie un mod de a interveni asupra realității istorice a lumii contemporane spaniole. Activitatea care începe acum are în vedere, de asemenea, acțiuni posterioare.
Oradea este reprezentată de trupa Colegiului Național „Iosif Vulcan”
 La acest festival vor participa următoarele grupuri de teatru care vor interpreta următoarele piese de teatru: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”  din București, „Tu vida en 65 minutos”, de Albert Espinosa; Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București, „La dama del Alba”, de Alejandro Casona, Grupul Școlar „Doamna Chiajna” din Ilfov, „El dván”, de Carlos Etxeba, Colegiul Național „Unirea” din Brașov, „De verdad somos libres?”, de José Luis Vega Encabo, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, „Maribel y la extraña familia”, de Miguel Mihura, Colegiul Național „Jean Monnet” din Ploiești, „Cuadros de amor y humor, al fresco”, de José Luis Alonso de Santos, Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, „Amor de don Perlimplin, con Belisa en su jardín”, de Federico García Lorca, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara, „La nieve es un lugar”, de San Jorge Gonzalo Hernández, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, „Encuentro en Salamanca”, de autorii spanioli Juan Mayorga y Antonio Alamo, Colegiul Național „Carol I” din Craiova, „Me gustaría decirle una cosita a ese Lorca...”, de Federico García Lorca și adaptată de Antonio Guerrero.
Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Spania, prin intermediul Biroului Atașat Învățământ al Ambasadei Spaniei la București, va înmâna un premiu de 800 euro, câștigătorilor primului și celui de-al doilea loc la Festivalul Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă și de asemenea, va înmâna câte o diplomă de participare tuturor concurenților la această ediție a festivalului.  
Grupurile de teatru câștigătoare, care vor participa la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar în Limba Spaniolă, de la Varșovia, vor avea acoperite toate cheltuielile de cazare, masă și intrări la obiective turistice. Ediția XVIII-a a avut loc la Moscova și România a fost reprezentată de grupul de teatru al Colegiului Național „Iulia Hașdeu” din București și grupul de teatru al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași.
Primăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale pentru copii și tineret, va oferi premii grupurilor care vor câștiga primul și cel de-al doilea loc. De asemenea, prin intermediul Direcției Cultură, Învățământ și Turism a Primăriei Municipiului București, vor primi premii: cel mai bun actor, actriță, decor, costume și dicție în limba spaniolă, cel mai bun regizor, precum și elevii care fac parte din grupurile de teatru care vor obține primul și cel de-al doilea loc în cadrul Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă.
P.S. Cristina, Larisa, Gabriela, Bianca, Giulia, Alisa, Denisa, Renata, Sonia și doamna profesor Rodica Pop, Oradea și Bihorul vă susțin! (Ov. D.)

Trimite email

sâmbătă, 15 august 2020