Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Miercuri, la I.S.J. Bihor

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, organizează în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”.

La acțiunea de miercuri (28 noiembrie), desfășurată în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, au fost invitați să participe părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței.
Planul județean de acțiuni
„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”
Potrivit programului alcătuit de organizatori (Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Bihor), în:
 * 28 noiembrie 2007, la ora 10,00 - Deschiderea festivă a campaniei, la sala de ședințe a I.S.J. Bihor.
 * 29 noiembrie, la ora 13,00 - Deschiderea expoziției de desene, afișe și eseuri (produse ale elevilor în cadrul unui concurs  organizat în cadrul campaniei) – la Palatul Copiilor și Elevilor.
 * 30 noiembrie, la ora 11,30 -  Metode utilizate în terapia manifestărilor agresive; acțiunea se va desfășura la Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (în cadrul S.A.M. „G. Barițiu”)
 * 3 decembrie, la ora 10,00 - Rolul mass-media în prevenirea și combaterea violenței în familie; acțiunea este planificată la Administrația Social Comunitară.          
 * 4 decembrie (deplasare în județ, la Tinca), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Liceul Teoretic “ Nicolae Jiga” Tinca.
 * 5 decembrie (deplasare în județ, la Vadu - Crișului), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Colegiul Tehnic din Vadu – Crișului.
 * 6 decembrie, la ora 16,00 - Întâlnirea copiilor preșcolari și a părinților acestora cu “Clovnul Pașnic” pe tema “Alternative la violență”; acțiunea este planificată la Lotus Market.
 * 7 decembrie, la ora 11,00 – Deschiderea cursului de “Alternative la violență” în unitățile de învățământ participante la acest program (Acest curs se va derula pe întreg parcursul primului semestru; preșcolarii vor distribui în intersecțiile aglomerate de lângă grădinițele participante la Campania de combatere a violenței fluturașii confecționati de ei în atelierele de lucru sub îndrumarea  educatoarelor; se vor distribui pentru completare chestionare tematice.).
 * 8 decembrie - Evaluarea chestionarelor aplicate pe durata Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței.
 * 9 decembrie, la ora 18,00 – “Seara de rugăciune ecumenică”, la Biserica Ortodoxă din incinta Spitalului Județean – Staționar II.
 * 10 decembrie, la ora 17,00 – Masă rotundă: discuții, concluzii, plan de măsuri pentru perioada următoare și închiderea oficială a Campaniei “ S.O.S. Femeia în pericol” și a „Zilelor prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”; prezentarea  evaluarii chestionarelor aplicate (ing. Miorița Săteanu); premierea în cadru festiv a persoanelor aflate în detenție participante la Concursul de eseuri pe teme de violență, organizat de Uniunea Femeilor Bihor; premierea elevilor care au participat cu lucrări la concursul de desene, eseuri și afișe; programul de cântece și poezii “Pentru tine cu dragoste”; manifestarea va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea.
Evaluare, concluzii
În cadrul campaniilor de combatere a violenței derulate în grădinițe și școli în perioadele anterioare, au avut loc discuții interactive cu elevii, au fost completate chestionare, s-au făcut sondaje, studii, analize și evaluări, constatându-se următoarele: fenomenele de agresivitate și violență înregistrează anual creșteri mari privind implicarea unui număr tot mai mare de participanți; diversificarea formelor de violență și perfecționarea agresorilor; nerespectarea și chiar ignorarea codului bunelor maniere și conduitei  moral-civice (lipsa celor șapte ani de-acasă), și nu pentru că nu le cunosc, ci pentru că nu le aplică; dorința de a asista pasiv la faze de violență, de a fi vulgari în expresii, utilizând jargoane, înjurături și cuvinte triviale; tendința de a-și susține părerile nu prin explicații, argumente credibile și demonstrații plauzibile și convingătoare, ci prin violență verbală și chiar fizică, prin îmbrânceli și loviri; pentru unii, violența este un mod de a-și descărca doza de furie acumulată ca urmare a unor refuzuri și insuccese; se observă constituirea unor grupuri de elevi (a unor găști) în jurul unui șef (“boss”), care acționează prin intimidare, amenințare, șantaj, violență verbală, violență fizică, prin constrângere pentru a săvârși diferite acte de violență care să aducă deverse favoruri grupului sau șefului, inclusiv acte de perversiuni; se săvârșesc diverse acte de ”bravism” împotriva unor elevi neajutorați (mai mici, mai fricoși, mai puțin dezvoltați fizic); unora li se aplică o “corecție” fără niciun motiv, doar pentru faptul că întâmplător intră în tangență cu gașca la un moment nepotrivit; se mai constată acte de violență prin așa-numitele “șotii” - considerate de ei ca fiind inofensive, dar care pot avea repercusiuni grave, uneori cu infirmități, asupra persoanei agresate, după cum susține ing. Mioara Săteanu, coordonator de proiect.  (Ovidiu Dan)
  

Trimite email

joi, 6 mai 2021