Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Miercuri, la I.S.J. Bihor

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, organizează în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”.

La acțiunea de miercuri (28 noiembrie), desfășurată în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, au fost invitați să participe părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței.
Planul județean de acțiuni
„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”
Potrivit programului alcătuit de organizatori (Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Bihor), în:
 * 28 noiembrie 2007, la ora 10,00 - Deschiderea festivă a campaniei, la sala de ședințe a I.S.J. Bihor.
 * 29 noiembrie, la ora 13,00 - Deschiderea expoziției de desene, afișe și eseuri (produse ale elevilor în cadrul unui concurs  organizat în cadrul campaniei) – la Palatul Copiilor și Elevilor.
 * 30 noiembrie, la ora 11,30 -  Metode utilizate în terapia manifestărilor agresive; acțiunea se va desfășura la Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (în cadrul S.A.M. „G. Barițiu”)
 * 3 decembrie, la ora 10,00 - Rolul mass-media în prevenirea și combaterea violenței în familie; acțiunea este planificată la Administrația Social Comunitară.          
 * 4 decembrie (deplasare în județ, la Tinca), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Liceul Teoretic “ Nicolae Jiga” Tinca.
 * 5 decembrie (deplasare în județ, la Vadu - Crișului), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Colegiul Tehnic din Vadu – Crișului.
 * 6 decembrie, la ora 16,00 - Întâlnirea copiilor preșcolari și a părinților acestora cu “Clovnul Pașnic” pe tema “Alternative la violență”; acțiunea este planificată la Lotus Market.
 * 7 decembrie, la ora 11,00 – Deschiderea cursului de “Alternative la violență” în unitățile de învățământ participante la acest program (Acest curs se va derula pe întreg parcursul primului semestru; preșcolarii vor distribui în intersecțiile aglomerate de lângă grădinițele participante la Campania de combatere a violenței fluturașii confecționati de ei în atelierele de lucru sub îndrumarea  educatoarelor; se vor distribui pentru completare chestionare tematice.).
 * 8 decembrie - Evaluarea chestionarelor aplicate pe durata Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței.
 * 9 decembrie, la ora 18,00 – “Seara de rugăciune ecumenică”, la Biserica Ortodoxă din incinta Spitalului Județean – Staționar II.
 * 10 decembrie, la ora 17,00 – Masă rotundă: discuții, concluzii, plan de măsuri pentru perioada următoare și închiderea oficială a Campaniei “ S.O.S. Femeia în pericol” și a „Zilelor prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”; prezentarea  evaluarii chestionarelor aplicate (ing. Miorița Săteanu); premierea în cadru festiv a persoanelor aflate în detenție participante la Concursul de eseuri pe teme de violență, organizat de Uniunea Femeilor Bihor; premierea elevilor care au participat cu lucrări la concursul de desene, eseuri și afișe; programul de cântece și poezii “Pentru tine cu dragoste”; manifestarea va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea.
Evaluare, concluzii
În cadrul campaniilor de combatere a violenței derulate în grădinițe și școli în perioadele anterioare, au avut loc discuții interactive cu elevii, au fost completate chestionare, s-au făcut sondaje, studii, analize și evaluări, constatându-se următoarele: fenomenele de agresivitate și violență înregistrează anual creșteri mari privind implicarea unui număr tot mai mare de participanți; diversificarea formelor de violență și perfecționarea agresorilor; nerespectarea și chiar ignorarea codului bunelor maniere și conduitei  moral-civice (lipsa celor șapte ani de-acasă), și nu pentru că nu le cunosc, ci pentru că nu le aplică; dorința de a asista pasiv la faze de violență, de a fi vulgari în expresii, utilizând jargoane, înjurături și cuvinte triviale; tendința de a-și susține părerile nu prin explicații, argumente credibile și demonstrații plauzibile și convingătoare, ci prin violență verbală și chiar fizică, prin îmbrânceli și loviri; pentru unii, violența este un mod de a-și descărca doza de furie acumulată ca urmare a unor refuzuri și insuccese; se observă constituirea unor grupuri de elevi (a unor găști) în jurul unui șef (“boss”), care acționează prin intimidare, amenințare, șantaj, violență verbală, violență fizică, prin constrângere pentru a săvârși diferite acte de violență care să aducă deverse favoruri grupului sau șefului, inclusiv acte de perversiuni; se săvârșesc diverse acte de ”bravism” împotriva unor elevi neajutorați (mai mici, mai fricoși, mai puțin dezvoltați fizic); unora li se aplică o “corecție” fără niciun motiv, doar pentru faptul că întâmplător intră în tangență cu gașca la un moment nepotrivit; se mai constată acte de violență prin așa-numitele “șotii” - considerate de ei ca fiind inofensive, dar care pot avea repercusiuni grave, uneori cu infirmități, asupra persoanei agresate, după cum susține ing. Mioara Săteanu, coordonator de proiect.  (Ovidiu Dan)
  

Trimite email

sâmbătă, 15 august 2020