Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Miercuri, la I.S.J. Bihor

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, organizează în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”.

La acțiunea de miercuri (28 noiembrie), desfășurată în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, au fost invitați să participe părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței.
Planul județean de acțiuni
„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”
Potrivit programului alcătuit de organizatori (Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Bihor), în:
 * 28 noiembrie 2007, la ora 10,00 - Deschiderea festivă a campaniei, la sala de ședințe a I.S.J. Bihor.
 * 29 noiembrie, la ora 13,00 - Deschiderea expoziției de desene, afișe și eseuri (produse ale elevilor în cadrul unui concurs  organizat în cadrul campaniei) – la Palatul Copiilor și Elevilor.
 * 30 noiembrie, la ora 11,30 -  Metode utilizate în terapia manifestărilor agresive; acțiunea se va desfășura la Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (în cadrul S.A.M. „G. Barițiu”)
 * 3 decembrie, la ora 10,00 - Rolul mass-media în prevenirea și combaterea violenței în familie; acțiunea este planificată la Administrația Social Comunitară.          
 * 4 decembrie (deplasare în județ, la Tinca), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Liceul Teoretic “ Nicolae Jiga” Tinca.
 * 5 decembrie (deplasare în județ, la Vadu - Crișului), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Colegiul Tehnic din Vadu – Crișului.
 * 6 decembrie, la ora 16,00 - Întâlnirea copiilor preșcolari și a părinților acestora cu “Clovnul Pașnic” pe tema “Alternative la violență”; acțiunea este planificată la Lotus Market.
 * 7 decembrie, la ora 11,00 – Deschiderea cursului de “Alternative la violență” în unitățile de învățământ participante la acest program (Acest curs se va derula pe întreg parcursul primului semestru; preșcolarii vor distribui în intersecțiile aglomerate de lângă grădinițele participante la Campania de combatere a violenței fluturașii confecționati de ei în atelierele de lucru sub îndrumarea  educatoarelor; se vor distribui pentru completare chestionare tematice.).
 * 8 decembrie - Evaluarea chestionarelor aplicate pe durata Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței.
 * 9 decembrie, la ora 18,00 – “Seara de rugăciune ecumenică”, la Biserica Ortodoxă din incinta Spitalului Județean – Staționar II.
 * 10 decembrie, la ora 17,00 – Masă rotundă: discuții, concluzii, plan de măsuri pentru perioada următoare și închiderea oficială a Campaniei “ S.O.S. Femeia în pericol” și a „Zilelor prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”; prezentarea  evaluarii chestionarelor aplicate (ing. Miorița Săteanu); premierea în cadru festiv a persoanelor aflate în detenție participante la Concursul de eseuri pe teme de violență, organizat de Uniunea Femeilor Bihor; premierea elevilor care au participat cu lucrări la concursul de desene, eseuri și afișe; programul de cântece și poezii “Pentru tine cu dragoste”; manifestarea va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea.
Evaluare, concluzii
În cadrul campaniilor de combatere a violenței derulate în grădinițe și școli în perioadele anterioare, au avut loc discuții interactive cu elevii, au fost completate chestionare, s-au făcut sondaje, studii, analize și evaluări, constatându-se următoarele: fenomenele de agresivitate și violență înregistrează anual creșteri mari privind implicarea unui număr tot mai mare de participanți; diversificarea formelor de violență și perfecționarea agresorilor; nerespectarea și chiar ignorarea codului bunelor maniere și conduitei  moral-civice (lipsa celor șapte ani de-acasă), și nu pentru că nu le cunosc, ci pentru că nu le aplică; dorința de a asista pasiv la faze de violență, de a fi vulgari în expresii, utilizând jargoane, înjurături și cuvinte triviale; tendința de a-și susține părerile nu prin explicații, argumente credibile și demonstrații plauzibile și convingătoare, ci prin violență verbală și chiar fizică, prin îmbrânceli și loviri; pentru unii, violența este un mod de a-și descărca doza de furie acumulată ca urmare a unor refuzuri și insuccese; se observă constituirea unor grupuri de elevi (a unor găști) în jurul unui șef (“boss”), care acționează prin intimidare, amenințare, șantaj, violență verbală, violență fizică, prin constrângere pentru a săvârși diferite acte de violență care să aducă deverse favoruri grupului sau șefului, inclusiv acte de perversiuni; se săvârșesc diverse acte de ”bravism” împotriva unor elevi neajutorați (mai mici, mai fricoși, mai puțin dezvoltați fizic); unora li se aplică o “corecție” fără niciun motiv, doar pentru faptul că întâmplător intră în tangență cu gașca la un moment nepotrivit; se mai constată acte de violență prin așa-numitele “șotii” - considerate de ei ca fiind inofensive, dar care pot avea repercusiuni grave, uneori cu infirmități, asupra persoanei agresate, după cum susține ing. Mioara Săteanu, coordonator de proiect.  (Ovidiu Dan)
  

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 06:06:42 Ora de vară a Europei de Est