Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Miercuri, la I.S.J. Bihor

„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”

Grupul consultativ de lucru privind prevenirea și combaterea violenței în familie (constituit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Fundația Smiles, Uniunea Femeilor Bihor), coordonat de Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, organizează în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie 2007 „Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”.

La acțiunea de miercuri (28 noiembrie), desfășurată în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, au fost invitați să participe părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței.
Planul județean de acțiuni
„Zilele prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”
Potrivit programului alcătuit de organizatori (Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Uniunea Femeilor Bihor, Direcția de Muncă și Protecție Socială Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Administrația Social Comunitară Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Bihor), în:
 * 28 noiembrie 2007, la ora 10,00 - Deschiderea festivă a campaniei, la sala de ședințe a I.S.J. Bihor.
 * 29 noiembrie, la ora 13,00 - Deschiderea expoziției de desene, afișe și eseuri (produse ale elevilor în cadrul unui concurs  organizat în cadrul campaniei) – la Palatul Copiilor și Elevilor.
 * 30 noiembrie, la ora 11,30 -  Metode utilizate în terapia manifestărilor agresive; acțiunea se va desfășura la Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (în cadrul S.A.M. „G. Barițiu”)
 * 3 decembrie, la ora 10,00 - Rolul mass-media în prevenirea și combaterea violenței în familie; acțiunea este planificată la Administrația Social Comunitară.          
 * 4 decembrie (deplasare în județ, la Tinca), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Liceul Teoretic “ Nicolae Jiga” Tinca.
 * 5 decembrie (deplasare în județ, la Vadu - Crișului), la ora 12,00 – Masă rotundă cu tema “Stop Violența!” din cadrul Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței  - “S.O.S. Femeia în pericol”; acțiunea va avea loc la Colegiul Tehnic din Vadu – Crișului.
 * 6 decembrie, la ora 16,00 - Întâlnirea copiilor preșcolari și a părinților acestora cu “Clovnul Pașnic” pe tema “Alternative la violență”; acțiunea este planificată la Lotus Market.
 * 7 decembrie, la ora 11,00 – Deschiderea cursului de “Alternative la violență” în unitățile de învățământ participante la acest program (Acest curs se va derula pe întreg parcursul primului semestru; preșcolarii vor distribui în intersecțiile aglomerate de lângă grădinițele participante la Campania de combatere a violenței fluturașii confecționati de ei în atelierele de lucru sub îndrumarea  educatoarelor; se vor distribui pentru completare chestionare tematice.).
 * 8 decembrie - Evaluarea chestionarelor aplicate pe durata Campaniei de Prevenire și Combatere a Violenței.
 * 9 decembrie, la ora 18,00 – “Seara de rugăciune ecumenică”, la Biserica Ortodoxă din incinta Spitalului Județean – Staționar II.
 * 10 decembrie, la ora 17,00 – Masă rotundă: discuții, concluzii, plan de măsuri pentru perioada următoare și închiderea oficială a Campaniei “ S.O.S. Femeia în pericol” și a „Zilelor prevenirii și combaterii violenței în familie și școală în județul Bihor”; prezentarea  evaluarii chestionarelor aplicate (ing. Miorița Săteanu); premierea în cadru festiv a persoanelor aflate în detenție participante la Concursul de eseuri pe teme de violență, organizat de Uniunea Femeilor Bihor; premierea elevilor care au participat cu lucrări la concursul de desene, eseuri și afișe; programul de cântece și poezii “Pentru tine cu dragoste”; manifestarea va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea.
Evaluare, concluzii
În cadrul campaniilor de combatere a violenței derulate în grădinițe și școli în perioadele anterioare, au avut loc discuții interactive cu elevii, au fost completate chestionare, s-au făcut sondaje, studii, analize și evaluări, constatându-se următoarele: fenomenele de agresivitate și violență înregistrează anual creșteri mari privind implicarea unui număr tot mai mare de participanți; diversificarea formelor de violență și perfecționarea agresorilor; nerespectarea și chiar ignorarea codului bunelor maniere și conduitei  moral-civice (lipsa celor șapte ani de-acasă), și nu pentru că nu le cunosc, ci pentru că nu le aplică; dorința de a asista pasiv la faze de violență, de a fi vulgari în expresii, utilizând jargoane, înjurături și cuvinte triviale; tendința de a-și susține părerile nu prin explicații, argumente credibile și demonstrații plauzibile și convingătoare, ci prin violență verbală și chiar fizică, prin îmbrânceli și loviri; pentru unii, violența este un mod de a-și descărca doza de furie acumulată ca urmare a unor refuzuri și insuccese; se observă constituirea unor grupuri de elevi (a unor găști) în jurul unui șef (“boss”), care acționează prin intimidare, amenințare, șantaj, violență verbală, violență fizică, prin constrângere pentru a săvârși diferite acte de violență care să aducă deverse favoruri grupului sau șefului, inclusiv acte de perversiuni; se săvârșesc diverse acte de ”bravism” împotriva unor elevi neajutorați (mai mici, mai fricoși, mai puțin dezvoltați fizic); unora li se aplică o “corecție” fără niciun motiv, doar pentru faptul că întâmplător intră în tangență cu gașca la un moment nepotrivit; se mai constată acte de violență prin așa-numitele “șotii” - considerate de ei ca fiind inofensive, dar care pot avea repercusiuni grave, uneori cu infirmități, asupra persoanei agresate, după cum susține ing. Mioara Săteanu, coordonator de proiect.  (Ovidiu Dan)
  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:16 Ora de vară a Europei de Est