Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„M-am spovedit pe hârtie!”

„Amintiri din prezent”, de Grațian Lascu

„M-am spovedit pe hârtie!”

Nu am citit cartea lui Grațian, deci nu am cum să vorbesc (să scriu) despre ea, ci despre evenimentul de vineri seara de la Continental Forum.

O fi planificând cineva lansarea cărții „Amintiri din prezent” a elevului economist chiar de Dragobete? Nu știm dacă a fost cu intenție sau dacă cineva a dorit să ne furnizeze o poveste de iubire tocmai în 24 februarie.
Despre eveniment, noi am aflat de la Ioana Ștef, nici de la distinsul profesor Virgil Blage, nici de la dl director Răzvan Vonea. Bag seamă că totul s-a „lucrat” cu rapiditate și în ascuns, fără tam-tam, ca să nu-i supectăm pe unii chiar de mușamalizare.
Poate că era bine ca domnul director să fi adunat toată suflarea colegiului, vineri, la ultima oră de curs, în fosta sală de sport a liceului, să prezinte cartea și autorul. Mulți viteji după război, nu-i așa? Și totuși cine a decis lansarea cărții într-un salon luxos, neîncăpător și la o oră nepotrivită! Nu întrebăm, ne mirăm!
E impropriu spus: Grațian și-a lansat cartea. Alții i-au lansat-o. Cred că el și-ar fi lansat-o pe scările și coridoarele școlii, acolo în campus, pentru că de acolo își trage seva. Acela este prezentul. De acolo vin amintirile.
Erich von Daniken a scris „Amintiri despre viitor” (Enigme nedezlegate ale trecutului)... „Ca o reacție la certitudinile și automatismele vieții moderne...”
„Literatura nu este un exercițiu al fericirii”
Grațian s-a spovedit pe hârtie, după cum avea să recunoască vineri seara, de Dragobete, deși unii fac alergie la tot felul de sărbători. Însă și ele sunt utile. Cum am trăi (în prezent, apropo de cartea lui Grațian), dacă nu ar fi aceste evenimente? Dar nici în sala de sport nu era bine. Aflau prea mulți despre carte, iar mâine-poimâine, se trezea domnul director la ușă cu o groază de scriitori, vorba dlui Florin Ardelean: „E un risc foarte mare. Riscul de a ne trezi cu toții scriitori. Autorul nu ascunde nimic, nici măcar numele unor personaje... Literatura nu este un exercițiu al fericirii. Nu scrii atunci când nu mai poți de bine. Cei care se simt bine nu scriu literatură...”. „E un text de iubire? Nu cred. Tot ce ține de iubire are un sirop de zmeură...”
„Tânărul în oglindă...”
Mai devreme, Florin Budea, cel dintâi cuvântător, invitat să vorbească despre carte ne-a recomandat-o „cu multă dragoste și căldură”. Domnia sa a citit-o și a scris și Cuvântul introductiv – „Tânărul în oglindă, jurnalul unei povești de dragoste, un roman de generație, în care tânărul iubește așa cum trăiește.”
Domnul Mircea Bradu, moderatorul și cel care „se face vinovat” de publicarea cărții la Editura Arca, e un om de aleasă cultură și probitate, un om de bine, cu deschideri spre tineri și evenimente de cultură. Prin urmare, nu putea fi un altul mai potrivit să o facă din moment ce ai casei au tăcut chitic. Dl Bradu are mult respect pentru toată lumea și o slăbiciune pentru jurnaliști și scriitori, pentru care are numai cuvinte de laudă, de aici și aprecierile pe care le face la adresa celor care merită cuvinte mari. După un jurnalist și un scriitor (și profesor la facultatea de jurnalism), dl Mircea Bradu a invitat „la microfon” un profesor, pe distinsul profesor de economie al lui Grațian.
„Să aplaudăm un debut promițător!”
Domnul profesor Virgil Blage l-a „altoit” pe Grațian cu 1 (nota 1) în teză, dar a venit cu tema făcută și a vorbit despre carte, cât toți ceilalți la un loc.
„În patru ore am citit-o și mi-am făcut și o notă. I-am dat 1. Morala? Am câștigat un om care mă respectă... Nu pot suporta să fiu jandarm. Pentru mine copiatul este un furt și lipsă de respect pentru cel pe care îl furi...
Vorbind despre carte, pe mine m-a atras titlul. Să definim prezentul; prezentul lui, dar și al nostru...”
Domnul profesor a tratat cartea pe reperele prezentului autorului: blogul, școala (locul unde este posibil orice), scara blocului, psihologul (un semnal al falimentului spovedaniei), țigările (ieftine de contrabandă), clubul (dulce cuib al pierzaniei și al uitării de sine), femeile (domnișoarele), misoginii, sexul (erotismul), criza, hip-hop, house, Eliade, Proust...; ultimele două repere: mult talent și sensibilitate. Și totuși, ultimul reper suntem noi cei de față. Ca nespecialist spun: să aplaudăm un debut promițător!” a conchis dl profesor Virgil Blage.
„Cartea va porni alte războaie”
„După ce l-am „pălmuit”, să-i dăm cuvântul și autorului”, a decis dl Mircea Bradu.
„Azi s-a împlinit un vis... Așa m-am regăsit, așa am scris, așa am vrut, așa am iubit. Am scris din prostie, de unul singur într-o casă cu patru camere... Încercam să uit primul eșec în viață. Pentru mine înseamnă mult, foarte mult. S-a vorbit despre sinceritate, despre brutalitate. Totul e normal și real pentru vârsta mea, mi-au spus unii. Așa simțim... M-am spovedit pe hârtie...
Drumul a fost destul de greu, destul de lung pentru că editurile nu ne vor. Editura vrea profit, nu vrea să promoveze valori. Un regret cred că am. Am făcut o invitație specială pentru o anumită persoană. Ea nu este în public. Cartea va porni alte războaie... Așa am simțit, așa am scris...”
Apropo de sală, Grațiane, să știi că în public au fost și mulți dascăli (de-ai tăi) de la Școala nr. 11, inclusiv doamna învățătoare!
A urmat „sesiunea” de acordare de autografe. Noi ne-am retras (în fugă) să prindem un alt eveniment care pornise de 15 minute la Oradea Shopping City... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „M-am spovedit pe hârtie!”  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:15 Ora de vară a Europei de Est