Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Părintele Mihai Fechetă

Un Om între oameni

Părintele Mihai Fechetă

Când mai marii lumii împlinesc o sumă rotundă de ani, lumea stă în loc și îi omagiază. Aș dori să opresc o clipă gândul și atenția asupra unuia dintre cei mici din lumea asta, dar care pot fi numiți sarea pământului. Îl putem vedea zilnic dând de mâncare animalelor și măturându-le țarcurile, făcând curățenie în curte și îngrijind grădina locului pe care îl păstorește, pentru ca acesta să fie un loc plăcut pentru copii, părinți și bunici.

Îl vedem îngrijindu-se ca școala pe care o administrează și o crește să fie un loc curat, sigur și bun pentru cei ce o frecventează. Îl vedem jucând volei sau baschet, învățându-i pe copii cântece și rugăciuni sau să se gospodărească singuri și să respecte natura. Unii îl văd și în straie preoțești, în ornatul fluturând ca niște aripi pe trupul său firav.
S-a născut acum 40 de ani, pe 29 februarie. A simțit de tânăr o chemare spirituală puternică și s-a hotărât să-și dăruiască viața lui Dumnezeu și semenilor săi, alăturându-se unui mic ordin călugăresc ce activează nu doar între zidurile unei mănăstiri, ci și în societate. De câțiva ani poartă responsabilitatea administrării Congregației Don Orione din Oradea, parte a  unei mari opere de caritate și de educație, auto-intitulată modest „mica operă a Divinei Providențe”. A preluat de la înaintașii săi o parohie, un liceu și instituția cercetașilor și oratoriului. Le-a adăugat grădiniță, clase primare și gimnaziu, noi și noi instituții și activități care îi consumă tot timpul și toată energia. Poarta instituțiilor pe care le administrează e deschisă tuturor, indiferent de etnie, religie sau vârstă, conform preceptului „Să facem binele întotdeauna tuturor!” și credinței că doar caritatea, dragostea frățească va salva lumea.
Părintele Mihai Fechetă nu vorbește despre contribuția sa, ci spune că opera pe care o administrează e rezultatul muncii întregii congregații, a binefăcătorilor și prietenilor acesteia. Ceea ce nu spune și puțini văd e că această operă e ținută în viață, aici și acum, cu viața pe care i-o dăruiește el. La 40 de ani, părintele Mihai a împlinit destule pentru o viață întreagă. Îi doresc și ne doresc să i se poată spune și la 80 de ani: „Mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit, părinte!” (Orlando Balaș)
P.S. Părintele Mihai Fecheta, parohul și administratorul Centrului Don Orione din Oradea, împlinește 40 de ani. E a 10-a lui aniversare, fiind născut pe 29 februarie. Dacă ar fi politician sau vedetă pop-rock sau de talk-show, probabil că ar avea prima pagină sau prime time în mass-media. El e doar un om modest care însă a făcut până la vârsta asta foarte mult pentru comunitate. De aceea am ținut să îi spun La mulți ani și Mulțumesc în public, pe blogul meu:
http://orlandobalas.wordpress.com/2012/02/28/un-om-intre-oameni-parintele-mihai-fecheta/
P.S. Dle Orlando Balaș, subscriem la tot ce ați consemnat despre Părintele Mihai – un Om de mare omenie și de Caracter, iar gestul Dvs este demn de toată atenția și lauda!
La mulți și fericiți ani, Părintelui Mihai și din partea noastră! (Moise-Ovidiu DAN)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019