Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Părintele Mihai Fechetă

Un Om între oameni

Părintele Mihai Fechetă

Când mai marii lumii împlinesc o sumă rotundă de ani, lumea stă în loc și îi omagiază. Aș dori să opresc o clipă gândul și atenția asupra unuia dintre cei mici din lumea asta, dar care pot fi numiți sarea pământului. Îl putem vedea zilnic dând de mâncare animalelor și măturându-le țarcurile, făcând curățenie în curte și îngrijind grădina locului pe care îl păstorește, pentru ca acesta să fie un loc plăcut pentru copii, părinți și bunici.

Îl vedem îngrijindu-se ca școala pe care o administrează și o crește să fie un loc curat, sigur și bun pentru cei ce o frecventează. Îl vedem jucând volei sau baschet, învățându-i pe copii cântece și rugăciuni sau să se gospodărească singuri și să respecte natura. Unii îl văd și în straie preoțești, în ornatul fluturând ca niște aripi pe trupul său firav.
S-a născut acum 40 de ani, pe 29 februarie. A simțit de tânăr o chemare spirituală puternică și s-a hotărât să-și dăruiască viața lui Dumnezeu și semenilor săi, alăturându-se unui mic ordin călugăresc ce activează nu doar între zidurile unei mănăstiri, ci și în societate. De câțiva ani poartă responsabilitatea administrării Congregației Don Orione din Oradea, parte a  unei mari opere de caritate și de educație, auto-intitulată modest „mica operă a Divinei Providențe”. A preluat de la înaintașii săi o parohie, un liceu și instituția cercetașilor și oratoriului. Le-a adăugat grădiniță, clase primare și gimnaziu, noi și noi instituții și activități care îi consumă tot timpul și toată energia. Poarta instituțiilor pe care le administrează e deschisă tuturor, indiferent de etnie, religie sau vârstă, conform preceptului „Să facem binele întotdeauna tuturor!” și credinței că doar caritatea, dragostea frățească va salva lumea.
Părintele Mihai Fechetă nu vorbește despre contribuția sa, ci spune că opera pe care o administrează e rezultatul muncii întregii congregații, a binefăcătorilor și prietenilor acesteia. Ceea ce nu spune și puțini văd e că această operă e ținută în viață, aici și acum, cu viața pe care i-o dăruiește el. La 40 de ani, părintele Mihai a împlinit destule pentru o viață întreagă. Îi doresc și ne doresc să i se poată spune și la 80 de ani: „Mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit, părinte!” (Orlando Balaș)
P.S. Părintele Mihai Fecheta, parohul și administratorul Centrului Don Orione din Oradea, împlinește 40 de ani. E a 10-a lui aniversare, fiind născut pe 29 februarie. Dacă ar fi politician sau vedetă pop-rock sau de talk-show, probabil că ar avea prima pagină sau prime time în mass-media. El e doar un om modest care însă a făcut până la vârsta asta foarte mult pentru comunitate. De aceea am ținut să îi spun La mulți ani și Mulțumesc în public, pe blogul meu:
http://orlandobalas.wordpress.com/2012/02/28/un-om-intre-oameni-parintele-mihai-fecheta/
P.S. Dle Orlando Balaș, subscriem la tot ce ați consemnat despre Părintele Mihai – un Om de mare omenie și de Caracter, iar gestul Dvs este demn de toată atenția și lauda!
La mulți și fericiți ani, Părintelui Mihai și din partea noastră! (Moise-Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:40 Ora de vară a Europei de Est