Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Cu eforturi minime, dar cu multă iubire, se poate pune un stâlp de rezistență la întărirea încrederii...”

Expoziție de mărțișoare la ERA Shopping Park

„Cu eforturi minime, dar cu multă iubire, se poate pune un stâlp de rezistență la întărirea încrederii...”

În cadrul unui proiect umanitar, Fundația „Trei Ursuleți” și grădinițele „Trei Ursuleți (de pe str. Horea, respectiv Călărașilor) au organizat, timp de două zile, expoziție cu vânzare de mărțișoare, în scop umanitar.

Marți și miercuri (28 și 29 februarie 2012), educatoarele, copiii și părinții s-au aflat, preț de câteva ore, sub cupola ERA Shopping Park unde și-au expus minunatele produse făurite împreună cu un scop nobil, acela de a bucura cu drăgălășenia și frumusețea lor părinții și pe toți cei dragi și apropiați, iar în final, prin sumele adunate din vânzare, să-i ajute pe cei năpăstuiți, sprijiniți de Fundația Smiles.
„Într-o societate „egocentristă” omul uită că trăiește în comuniune cu alții și că alături de el se află semeni care au nevoie de înțelegerea și sprijinul său. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să învățăm să ne acceptăm, să învățăm să respectăm principiile democrației autentice, pentru că numai împreună vom reuși să coexistăm într-o societate democratică europeană. A fi europeni înseamnă mai ales a ne cunoaște foarte bine tradițiile naționale, a le valorifica și împărtăși în context european. Așa că, pornind de la Legenda Mărțișorului, am extins valoarea lui simbolică și am completat-o cu o frumoasă acțiune de voluntariat. Tradiția dăruirii de mărțișoare nu se găsește decât în spațiul românesc și la unele populații de la hotarele României. Se pare că, românii sunt singurul popor din Europa care sărbătorește de două ori Anul Nou. Pentru că, de fapt, acest lucru este celebrat în ziua de 1 Martie”, se argumentează în proiectul fundației și grădinițelor.
„Considerăm oportun acest proiect pentru că prin el încercăm să deschidem sufletele copiilor din grădinițele „Trei Ursuleți” spre cunoașterea tradițiilor naționale valoroase, spre activități caritabile; pe de altă parte, cu ajutorul unor sponsori generoși, vom da valoare materială simbolurilor create de copii, și vom ajuta familii aflate în dificultate. Acțiunea a demarat cu ușurință pentru că a pornit din inimă, cu gândul la cei mai puțin fericiți decât noi. Tot ceea ce ne-am propus am structurat într-un parteneriat în care am implicat mai mulți factori. Atunci când, cu eforturi minime, dar cu multă iubire, se poate pune un stâlp de rezistență la întărirea încrederii în ceilalți, nici un sacrificiu nu este prea mare”, susține și motivează directorul grădinițelor, dra profesor Timea Ildiko Ștefan – responsabilul de proiect.
„Acest proiect vine după un altul lansat în ianuarie, când am vizitat copiii din Tileagd, susținuți de aceeași fundație, Smiles. Atunci le-am dus câte o jucărie pentru fiecare, o carte, o hăinuță, dorind astfel să sensibilizăm atât copiii, cât și părinții față de nevoile altora”, a adăugat domnișoara director.
Marți, pe „baricadele” ERA au venit cu mărțișoare grupele mici, îndrumate de educatoarele prof. Zsura Felicia, Petre Liana, Băcuș Diana, Sala Ioana, Bogdan Ianki Monica, Purtan Ioana, Hus Ramona, Jordan Delia, Brătescu Liliana, Petrescu Alina, Negrău Elena și Popovici Nicoleta, adică echipa de pe Călărașilor (nr. 33). Fiecare copil avea pregătite într-un plic cinci mărțișoare, iar părinții urmau să le cumpere, fiecare după puterea financiară și cu sufletul deschis pentru a ajuta.
Cu frezii pentru educatoare și mămici
Miercuri, la ora vizitei noastre, am găsit sub cupolă echipa de pe Horea (nr. 6), care ne-a fost prezentată de domnișoara director: „Astăzi am venit cu două grupe mici, îndrumate de Ghiuro Ramona, Gaja Alexandra, Demian Crina și Raita Mariana, grupa mijlocie, cu educatoarele Bistran Mihaela, Oșvat Laura, grupa mare...” și filmul se întrerupe pentru că interlocutorul nostru se scuză că trebuie să plece să întâmpine musafirii. Trei bărbați își făcuseseră apariția sub cupolă purtând frezii în mâini pe care le dăruiau în stânga și în dreapta educatoarelor și mai apoi și mămicilor copiilor. Apoi, cu un gest de mare noblețe s-au arătat generoși, precum toți părinții, plasând câteva bancnote în „urna” expoziției. După câteva zeci de minute, aveam să aflăm, tot de la interlocutorul nostru, că între cei trei domni cu frezii în mâini „cel dintâi era chiar președintele Consiliului de administrație de la Repcon, dl Nistreanu Mircea, însoțit de directorul economic al Repcon, Bulc Nicolae, iar alături, președintele Consiliului de administrație al Fundației „Trei Ursuleți”, Nistreanu Laura Delia.
vă spun și celelalte educatoare: Iluța Mihaela, Manciu Ioana, Klein Andreia, Buzgariu Adina, prof. de engleză Fughel Monika, profesor psihopedagog Ban Gabriela și Horga Florina. Estimăm a avea expuse (în cele două zile) circa o mie de mărțișoare. Mulți dintre părinți nu s-au limitat la a cumpăra doar mărțișoarele din plic, ci și multe altele din cele expuse. Demn de subliniat este mesajul și finalitatea acestui proiect, dar și implicarea copiilor și părinților. Copiii au fost atât de încântați când le-au lucrat, iar acum sunt foarte mândri de ele. Dorim, cu această ocazie, să le mulțumim sponsorilor: Repcon, Foto Smart și gazdelor noastre, ERA Shopping Park, dar și părinților acestor copii minunați pe care ni i-au încredințat cu atâta încredere!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cu eforturi minime, dar cu multă iubire, se poate pune un stâlp de rezistență la întărirea încrederii...”

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 15:42:08 Ora de vară a Europei de Est