Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De ce nu îmbătrânește Caragiale?

Controverse

De ce nu îmbătrânește Caragiale?

Întrebarea aceasta și-o punea scriitorul Gh. Brăescu într-o convorbire cu F. Aderca și ea a fost consemnată de acesta din urmă în cartea sa „Mărturia unei generații”. Răspunsul îl dă tot autorul romanului „Moș Belea”. În opinia acestuia, Caragiale trăiește „pentru că n-au murit eroii lui”, pentru că mentalitatea a rămas aceeași și pentru că umorul său este luat din adevărul vieții.

În volumul „Aspecte literare contemporane”, Ș. Cioculescu observa că, în comediile lui, Caragiale „surprinde un fenomen de tranziție, și anume ridicarea micii burghezii la conștiința politică”.
În zilele noastre, constatăm că (din 1989) societatea românească trece, de asemenea, printr-o mult prelungită tranziție, în care descoperim manifestări ale simulacrului, ironizate în creațiile lui Caragiale. Întocmai ca personajele acestuia, numeroșii actanți din politica de azi confundă politicul cu șansa parvenirii. Sunt „tari la matrapazlâcuri” și, folosind „mofturile” reformă și modernizare, se avântă în deconstrucția instituțiilor statului, punând în loc surogate ce nu au nimic de-a face nici cu ieșirea din criză și nici cu democrația. Deși n-au beneficiat de instrucție serioasă, ba mai mult, unii dintre ei trăiesc într-o veșnică dușmănie cu gramatica și bunul-simț, se vor totuși remarcați, având singura dorință de a fi „aleși”. Ajunge deputat așadar oricine, „cu inconștiența cu care se botează. Nimic în cap, totul în buzunar”, cum bine remarca la vremea lui Gh. Brăescu.
La fel ca „eroii” lui Caragiale, reprezentanții puterii se erijează în simboluri ale viitorului țării pe care o stăpânesc ca pe propria lor avuție, mulgând cu nesaț bugetul în detrimentul celor năpăstuiți care, în ultima vreme, le spun: „Vă rugăm să ne iertați/ Nu producem cât furați”. Odată aleși, ei pun vorbele la viitor, sar peste prezent, ignorând astfel promisiunile făcute alegătorilor. Pe aceștia, de la înălțimea funcțiilor deținute, îi consideră „viermi”, „ciumpalaci”, „leneși” și, culmea cinismului, celor decedați ca urmare a furtunilor de zăpadă li se pune eticheta de bețivi.
O meteahnă specifică acestor inși, ironizată îndeajuns de Caragiale, este „marea trăncăneală” despre tot și toate, imatura și găunoasa convingere că ei sunt stăpânii adevărului”. Rupt de realitate, plutind în sferele senine, fiecare individ din această „clasă superpusă” știe tot, înainte de a fi învățat ceva, sau, la fel ca Lache și Mache, el știe din toate „câte nimic”.
De bună seamă că E. Lovinescu s-a înșelat afirmând că „în cincizeci de ani nu va rămâne nici cea mai mică urmă din atmosfera morală a comediilor lui Caragiale”. Nenea Iancu nu îmbătrânește fiindcă el a așternut pe hârtie reflecțiile amarnice ale unui cetățean din afară de partide, fiind o pildă pentru condeierii de azi, dar mai ales pentru că privirile sale necruțătoare s-au oprit asupra defectelor general umane. La centenarul trecerii sale în eternitate, Caragiale rămâne „viu”, căci opera lui e un admirabil sanator în care ni se vindecă rănile provocate de viața trăită într-o „soțietate fără moral și fără prințip”. Al. Serpens 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:04:26 Ora de vară a Europei de Est