Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

De ce nu îmbătrânește Caragiale?

Controverse

De ce nu îmbătrânește Caragiale?

Întrebarea aceasta și-o punea scriitorul Gh. Brăescu într-o convorbire cu F. Aderca și ea a fost consemnată de acesta din urmă în cartea sa „Mărturia unei generații”. Răspunsul îl dă tot autorul romanului „Moș Belea”. În opinia acestuia, Caragiale trăiește „pentru că n-au murit eroii lui”, pentru că mentalitatea a rămas aceeași și pentru că umorul său este luat din adevărul vieții.

În volumul „Aspecte literare contemporane”, Ș. Cioculescu observa că, în comediile lui, Caragiale „surprinde un fenomen de tranziție, și anume ridicarea micii burghezii la conștiința politică”.
În zilele noastre, constatăm că (din 1989) societatea românească trece, de asemenea, printr-o mult prelungită tranziție, în care descoperim manifestări ale simulacrului, ironizate în creațiile lui Caragiale. Întocmai ca personajele acestuia, numeroșii actanți din politica de azi confundă politicul cu șansa parvenirii. Sunt „tari la matrapazlâcuri” și, folosind „mofturile” reformă și modernizare, se avântă în deconstrucția instituțiilor statului, punând în loc surogate ce nu au nimic de-a face nici cu ieșirea din criză și nici cu democrația. Deși n-au beneficiat de instrucție serioasă, ba mai mult, unii dintre ei trăiesc într-o veșnică dușmănie cu gramatica și bunul-simț, se vor totuși remarcați, având singura dorință de a fi „aleși”. Ajunge deputat așadar oricine, „cu inconștiența cu care se botează. Nimic în cap, totul în buzunar”, cum bine remarca la vremea lui Gh. Brăescu.
La fel ca „eroii” lui Caragiale, reprezentanții puterii se erijează în simboluri ale viitorului țării pe care o stăpânesc ca pe propria lor avuție, mulgând cu nesaț bugetul în detrimentul celor năpăstuiți care, în ultima vreme, le spun: „Vă rugăm să ne iertați/ Nu producem cât furați”. Odată aleși, ei pun vorbele la viitor, sar peste prezent, ignorând astfel promisiunile făcute alegătorilor. Pe aceștia, de la înălțimea funcțiilor deținute, îi consideră „viermi”, „ciumpalaci”, „leneși” și, culmea cinismului, celor decedați ca urmare a furtunilor de zăpadă li se pune eticheta de bețivi.
O meteahnă specifică acestor inși, ironizată îndeajuns de Caragiale, este „marea trăncăneală” despre tot și toate, imatura și găunoasa convingere că ei sunt stăpânii adevărului”. Rupt de realitate, plutind în sferele senine, fiecare individ din această „clasă superpusă” știe tot, înainte de a fi învățat ceva, sau, la fel ca Lache și Mache, el știe din toate „câte nimic”.
De bună seamă că E. Lovinescu s-a înșelat afirmând că „în cincizeci de ani nu va rămâne nici cea mai mică urmă din atmosfera morală a comediilor lui Caragiale”. Nenea Iancu nu îmbătrânește fiindcă el a așternut pe hârtie reflecțiile amarnice ale unui cetățean din afară de partide, fiind o pildă pentru condeierii de azi, dar mai ales pentru că privirile sale necruțătoare s-au oprit asupra defectelor general umane. La centenarul trecerii sale în eternitate, Caragiale rămâne „viu”, căci opera lui e un admirabil sanator în care ni se vindecă rănile provocate de viața trăită într-o „soțietate fără moral și fără prințip”. Al. Serpens 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 07:44:21 Ora de vară a Europei de Est