Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Balade speciale în așteptarea iernii

Ștefan Hrușcă în turneu cu …

Balade speciale în așteptarea iernii

„Îngerul blond” al Maramureșului s-a arătat din nou orădenilor, joi (29 noiembrie 2007), în cadrul unui spectacol de excepție susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pe 1 decembrie, va colinda în capitala Unirii și reîntregirii
Fostul învățător din Borșa se află într-un turneu de promovare a noului său album, intitulat „Balade speciale" în așteptarea iernii. Oradea este cel de-al 12-lea oraș al turneului început în 14 noiembrie, la Suceava și continuat pe ruta: Iași, Reghin, Bistrița, Cluj-Napoca, Pitești, Galați, Constanța, Brașov, Timișoara și Arad. Următorul popas îl va face Hrușcă la Alba Iulia. Lesne de înțeles, „Dumnezeul colindelor noastre” dorește să fie prezent, pe 1 Decembrie, la sărbătoarea de suflet a românilor, în capitala Unirii și reîntregirii. În 3 decembrie, va cânta la Sala Polivalentă din București, în 4, va reveni la Cluj-Napoca, pentru un spectacol în aer liber, iar în 6 va fi la Gura Humorului. De ziua lui de naștere (pe 8 decembrie) a fost rechemat la Suceava, cu colinde, de unde va coborî la Petroșani și Motru, ajungând iar la Timișoara. În 14 decembrie, urmează să cânte la Bruxelles, iar următoarele nouă zile, în Spania. În ajun de Crăciun, este așteptat la Bacău. De Crăciun, va colinda la București, dar prin intermediul Antenei 1 va fi prezent și în casele noastre. Pe 27 este așteptat  să cânte la Săliștea Sibiului (împreună cu Junii Sibiului și grupul de colindători). De Revelionul va fi din nou în București. În 2008, intenționează să ajungă și în orașele mai mici, un motiv în plus de bucurie și pentru fanii lui din Aleșd, care au fost în număr mare joi seara la concertul de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
„Baladele speciale”
În acest turneu de promovare, învățătorul maramureșean (stabilit în Canada de mai bine de un deceniu) este însoțit de un grup de prieteni din Arad (Ionuț, Radu, Cosmin, Attila și percuționistul Mario Florescu) care-l acompaniază, dar cântă și solo. În spectacol, Hrușcă a cântat colindele care l-au consacrat și pe care le-au așteptat orădenii, iar printre ele a presărat „balade speciale”- piese pe versurile regretatului poet George Þărnea, cu care făcea turnee prin țară. Poetul l-a povățuit în munca de culegere a colindelor (la ultimele cinci albume). Albumul de față este un album de creație, ca și cel din 1995 – „Fostele iubiri” (tot pe versurile lui George Þărnea). Zece balade le-a lucrat împreună cu George Þărnea, iar ultima a rămas fără cuvinte, dedicată celui dispărut. „La aflarea veștii, m-am întristat, și mi-am exprimat durerea prin muzică, fără cuvinte” (ca să-l cităm pe cantautor). Ajungând la piesa „Un gând de iarnă” (pe versurile lui Adrian Păunescu), Hrușcă și-a amintit de vremurile acelea (când a lansat-o). „Piesa am lansat-o la Alba Iulia. Mi-aduc aminte că ningea așa de tare că nu-i vedeam pe spectatori. În scurt timp, am devenit niște oameni de zăpadă”…
La Oradea, Hrușcă s-ar putea să revină abia în primăvară!
De-acum, poate să ningă mult … ca-n Frații Grimm, și sub zăpezi de-argint, să ne iubim (vorba cântecului)!
Joi seara, am văzut oameni fericiți, care după spectacol, s-au înghesuit să cumpere discurile de vinilin și să-i ceară autografe (și postere), să-l sărute, să-l îmbrățișeze, și să se pozeze cu „Dumnezeul colindelor noastre”. Pe „coconi”, Hrușcă obișnuiește să-i sărute pe frunte și în creștetul capului.  (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Balade speciale în așteptarea iernii.     

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 00:51:52 Ora standard a Europei de Est