Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Balade speciale în așteptarea iernii

Ștefan Hrușcă în turneu cu …

Balade speciale în așteptarea iernii

„Îngerul blond” al Maramureșului s-a arătat din nou orădenilor, joi (29 noiembrie 2007), în cadrul unui spectacol de excepție susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pe 1 decembrie, va colinda în capitala Unirii și reîntregirii
Fostul învățător din Borșa se află într-un turneu de promovare a noului său album, intitulat „Balade speciale" în așteptarea iernii. Oradea este cel de-al 12-lea oraș al turneului început în 14 noiembrie, la Suceava și continuat pe ruta: Iași, Reghin, Bistrița, Cluj-Napoca, Pitești, Galați, Constanța, Brașov, Timișoara și Arad. Următorul popas îl va face Hrușcă la Alba Iulia. Lesne de înțeles, „Dumnezeul colindelor noastre” dorește să fie prezent, pe 1 Decembrie, la sărbătoarea de suflet a românilor, în capitala Unirii și reîntregirii. În 3 decembrie, va cânta la Sala Polivalentă din București, în 4, va reveni la Cluj-Napoca, pentru un spectacol în aer liber, iar în 6 va fi la Gura Humorului. De ziua lui de naștere (pe 8 decembrie) a fost rechemat la Suceava, cu colinde, de unde va coborî la Petroșani și Motru, ajungând iar la Timișoara. În 14 decembrie, urmează să cânte la Bruxelles, iar următoarele nouă zile, în Spania. În ajun de Crăciun, este așteptat la Bacău. De Crăciun, va colinda la București, dar prin intermediul Antenei 1 va fi prezent și în casele noastre. Pe 27 este așteptat  să cânte la Săliștea Sibiului (împreună cu Junii Sibiului și grupul de colindători). De Revelionul va fi din nou în București. În 2008, intenționează să ajungă și în orașele mai mici, un motiv în plus de bucurie și pentru fanii lui din Aleșd, care au fost în număr mare joi seara la concertul de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
„Baladele speciale”
În acest turneu de promovare, învățătorul maramureșean (stabilit în Canada de mai bine de un deceniu) este însoțit de un grup de prieteni din Arad (Ionuț, Radu, Cosmin, Attila și percuționistul Mario Florescu) care-l acompaniază, dar cântă și solo. În spectacol, Hrușcă a cântat colindele care l-au consacrat și pe care le-au așteptat orădenii, iar printre ele a presărat „balade speciale”- piese pe versurile regretatului poet George Þărnea, cu care făcea turnee prin țară. Poetul l-a povățuit în munca de culegere a colindelor (la ultimele cinci albume). Albumul de față este un album de creație, ca și cel din 1995 – „Fostele iubiri” (tot pe versurile lui George Þărnea). Zece balade le-a lucrat împreună cu George Þărnea, iar ultima a rămas fără cuvinte, dedicată celui dispărut. „La aflarea veștii, m-am întristat, și mi-am exprimat durerea prin muzică, fără cuvinte” (ca să-l cităm pe cantautor). Ajungând la piesa „Un gând de iarnă” (pe versurile lui Adrian Păunescu), Hrușcă și-a amintit de vremurile acelea (când a lansat-o). „Piesa am lansat-o la Alba Iulia. Mi-aduc aminte că ningea așa de tare că nu-i vedeam pe spectatori. În scurt timp, am devenit niște oameni de zăpadă”…
La Oradea, Hrușcă s-ar putea să revină abia în primăvară!
De-acum, poate să ningă mult … ca-n Frații Grimm, și sub zăpezi de-argint, să ne iubim (vorba cântecului)!
Joi seara, am văzut oameni fericiți, care după spectacol, s-au înghesuit să cumpere discurile de vinilin și să-i ceară autografe (și postere), să-l sărute, să-l îmbrățișeze, și să se pozeze cu „Dumnezeul colindelor noastre”. Pe „coconi”, Hrușcă obișnuiește să-i sărute pe frunte și în creștetul capului.  (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Balade speciale în așteptarea iernii.     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 10 august 2020