Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pe meleaguri moldave

Elevi din Marghita

Pe meleaguri moldave

Depășind stadiul de corespondență, elevi ai Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita au făcut o incursiune pe meleaguri moldave, în perioada 15-20 februarie, având un prim schimb de experiență cu partenerii lor de proiect de la Liceul „Bogdan Vodă” din comuna Hălăucești, județul Iași.

„Prietenii mei de departe”

Cea de-a doua etapă a proiectului nostru școlar, sugestiv intitulat „Prietenii mei de departe”, a însemnat zile memorabile petrecute în frumoasele ținuturi ale Ieșilor și Neamțului, ce mustesc de istorie, pe urmele pașilor lui Eminescu și Creangă, vrăjiți și învăluiți de „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Precum cetitul cărților, aceeași plăcută zăbavă e și parcurgerea cu sufletul a monumentalelor așezăminte, muzee și alte instituții culturale, cetăți și mănăstiri, adevărate enciclopedii nescrise ale neamului românesc și creștinesc. La fiecare pas ni se deschidea o nouă filă, așa încât elevii noștri au avut parte de nenumărate lecții pe viu, greu de explicat. Avut-am și lecții la propriu, lecții deschise de dirigenție („Sunt unic”), de chimie („Chimia frumuseții – frumusețea chimiei”), seminarii pe diferite teme (Drogurile, Tradiții și obiceiuri), scenete (parodii după „Scufița Roșie” și „Albă ca Zăpada”), dar mai cu seamă tot ceea ce am văzut în excursii și vizite ni s-a așezat în ungherele sufletului, locuri sfinte de baladă din județul Neamț (pe tărâmul poveștii, acolo unde cultura este concentrată pe metru pătrat) și din inima Ieșilor, Casa memorială a lui Ion Creangă din Humulești și Hanul Ancuței, mănăstirile Neamț, Sihăstria și Secu, dar și Cetatea Neamțului, Palatul Culturii (unde am vizitat secția de pictură, cu expoziția de lucrări ale lui Corneliu Baba), Muzeul Literaturii Române, Copoul, Grădina Botanică...
De toate aceste frumuseți și bogății naturale (și spirituale) ne-am bucurat din plin atât noi, dascălii (membri ai echipei de proiect: Diana și Valeriu Laslău, Liana Coroianu–coordonator de proiect), cât și elevii (Adelina Pop, Bogdan Blidar, Ionuț Boșca, Andrea Bonaș, Simona Tolnoi , Nicolae Purdea, Flaviu Iuhas, Andrea Kelemen, Anca Șanta, Călin Băican, Codruța Pop, Andrei Miron și Sergiu Cociuba).
A fost o experiență magnifică. „Am învățat că profesorii colegi și elevii pot fi niște colaboratori minunați”, după cum spunea coordonatoarea de proiect de la Liceul „Bogdan Vodă”, prof. Anca Aparaschivei.

prof. Liana Coroianu

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:27 Ora de vară a Europei de Est