Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăvară, colț de rai...

La Avram Iancu

Primăvară, colț de rai...

Moto: „Primăvara e ca o Duminică a pământului și florile pomilor sunt drăgălașe ca surâsul unui copilaș din leagăn, căzute de pe crengi, ele tot râd...”

Iarna stă să plece. Între amorțire și trezire, întreaga natură pare cuprinsă de vrajă. Plină de înfiorare, pădurea își așteaptă musafirii. Tulpinile fumurii sunt încă triste. Numai bradul se înalță spre cer, verde, drept, ca o rugăciune... Cerul a deschis ferestrele soarelui și, din înălțimile albastre, acesta privește pământul cu raze călduțe și îngăduitoare. Ici și colo, mărețe ramuri poartă muguri ce plesnesc de bucurie. Cărări parfumate ne-mbie în lungi drumeții. Râuri cu petale de lumină în gură aleargă grăbite la vale, purtând cu ele povești dintr-o lungă și zbuciumată călătorie. Fuioare de vise ne mângâie sufletul trezit parcă și el din amorțirea iernii, spunându-ne că a sosit vremea s-o primim pe fata cu cosițe aurii și mândrul său alai, cu bucurie și nerăbdare, cu speranțe noi ce ne-au crescut odată cu aripile ce se vor zbor spre înălțarea și împlinirea noastră..
 Și în localitatea Avram Iancu, elevii ciclului primar, îndrumați de doamnele învățătoare Goina Ana, Șule Nicoleta și Blaj Doina, au înțeles să sărbătorească în felul lor acest început de primăvară. Ca orice bun gospodar, au început a-și primeni școala și clasele, îmbrăcându-le în hăinuță nouă, plină de lumină și culoare. Și-au primenit apoi sufletele încercând prin muzică și vers să cânte acest anotimp binecuvântat de Dumnezeu și, mai presus de orice, au omagiat chipul drag al ființei ce le-a dat viață, le-a vegheat copilăria și primii pași în viață, le-a mângâiat și alinat sufletul în momente de răscruce...
Zilele acestui început de martie au înmănuncheat în ele hărnicia mâinilor dibace cu bucuria dăruirii de sine, înlănțuind într-un tot seninul și farmecul copilăriei cu iscusința minții...
 Și, pentru că orice sfârșit este de fapt un nou început, fie ca această primăvară să nască speranța în sufletul fiecăruia dintre noi, și așa cum Baba Iarna, Moș Crivăț și Gerul cel aprig n-au reușit să-ngenuncheze plăpândul ghiocel, să nu îngăduim nimănui să-ngenuncheze sau să frângă visele noastre! (Anna Cotro) 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:49:17 Ora de vară a Europei de Est