Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

Marți, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

În săptămâna 1- 8 martie 2012, la inițiativa Uniunii Femeilor Bihor, în Oradea s-au derulat o serie de evenimente care au dorit să evidențieze importanța și valoarea de simbol a femeii în formarea și dezvoltarea familiei în aportul adus progresului social prin diversitatea talentelor în domenii culturale sau sociale.

Marți, 6 martie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a avut loc vernisajul expoziției „Primăvara în stropi de culoare”.
Laureatele premiului Nobel
A fost prezentată cu această ocazie o expoziție de carte beletristică cu tematica – femeia scriitor – materializată în vitrine - Doamnele literaturii române și doamnele literaturii universale - și panouri care prezintă 40 din laureatele premiului Nobel, în decursul anilor la diferite categorii.
În Galeria foto le puteți vedea, iar mai jos spicuim din textele care însoțesc portretele.
The Nobel Prize in Literature 1909 - Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 noiembrie 1858 - 16 martie 1940
Motivația premiului (1909): „Pentru idealismul său, pentru imaginația vie și percepția spirituală care îi caracterizează scrierile”; limba suedeză.
The Nobel Peace Prize 1997 - Jody Williams
Născută în 9 octombrie 1950
Motivația premiului (1997): „Pentru eforturile de a interzice minele anti-persoană”; domeniu: Controlul armelor, dezarmare, mișcări pentru pace.
The Nobel Peace Prize 1982 - Alva Myrdal (1982)
31 ianuarie 1902 - 1 februarie 1986
rol: scriitoare, diplomat, fost ministru; domeniu: Controlul armelor dezarmare.
The Nobel Prize in Literature 1938 - Pearl Buck
26 iunie 1892 - 6 martie 1973
Motivația premiului (1938): „Pentru descrierile dense și autentic epice ale vieții țărănimii chineze, precum și pentru capodoperele ei în domeniul biografiei”; limba engleză.
The Nobel Prize in Literature 2009 - Herta Müller
Născută în 17 august 1953
Motivația premiului (2009): „Pentru densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”; limba germană.
Expoziția a fost realizată de Marcela Năsăudean, în colaborare cu Paul Zot.
INVITAÞII SPECIALI
Invitații speciali ai evenimentului au fost artiști plastici orădeni, membri ai Asociației Artiștilor Profesioniști și ai Uniunii Femeilor Bihor.
Spațiul expozițional este pentru câteva zile îmbogățit de veselia culorilor exponatelor. La vernisaj fiecare autor a fost invitat să vorbească despre lucrările pe care le-a adus în expoziție.
Vlad Ileana - de 16 ani pictează icoane pe sticlă. A început din 1996 la sugestia fiicei mai mari, studentă la arte plastice. Toate icoanele de la Biserica din Felcheriu sunt pictate de dânsa. Fostă educatoare, doamna Vlad este și scriitoare de texte pentru serbări școlare. E invitată permanent la expoziții și târguri.
Prof. Dora Tudor, fostă profesoară de fizică la Lic. T. „Aurel Lazăr”, pictează de 3 ani, este autodidact. A venit în expoziție și cu vaze și farfurii pictate cu măiestrie.
Ioana Precup, pictoriță și poetă, a început să picteze după ce a ieșit la pensie.
Culorile ei vii și strălucitoare reflectă bucuria de a picta. Ne spune ca s-a rugat pentru a primi acest har de la Dumnezeu și prima pictură a fost realizată pe covor în mijlocul casei, îmbogățind apartamentul cu culori. La împlinirea vârstei de 75 de ani dorește să lanseze cel de-al 12-lea volum. Scrie poezie, proză, teatru.
Popon Cristina pictează de 30 de ani, este membră în cercuri de pictură, preferă să picteze în ulei și în acrilic. E membră a Asociației Artiștilor Neprofesioniști.  
O mare parte din lucrările aduse aparțin Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno”; Galeria Studio pe care a prezentat-o în deschiderea evenimentului doamna prof. Mierluțiu Emilia; dânsa a venit cu 3 lucrări: un panou decorativ creat în tehnica mixtă - batic cu medalion țesut la gherghef și două acuarele mici;
Ecaterian Szell, secretară a Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno” și cronicar de artă, pictează din 1992.
Staharoczky Julia pictează de mică, de multe ori o prind orele 3-4 ale dimineții cu pensula în mână; lucrează în acuarelă și gravură în aramă.
Csatho Tohoton este artist plastic, membru al Galeriei „Tibor Erno”. Acum e în epoca abstractă; în expoziție a adus lucrări pe tema expoziției - Primăvara și magnoliile.
Barbici Eva și Egri Gyorgy, artiști plastici, membri ai Galeriei „Tibor Erno” ne-au vorbit și ei despre lucrările proprii expuse.
Despre lucrările a doi pictori absenți de la vernisaj ne-a vorbit doamna Mierluțiu, despre stilul excepțional, modern, al doamnei  Rob Ibolya – una din membrele fondatoare ale galeriei, care o face să fie invitată peste tot în lume la expoziții; are o tehnică de grafică pe placă fotosensibilă.
Într-un stil unic, descoperit prin experimentare de-a lungul anilor pictează și Trifan Laszlo.
Pozele de la vernisaj le puteți vedea dacă aveți cont Facebook  la adresele:
album 1
album2
Nu pot să nu îmi exprim admirația pentru pasiunea cu care doamnele prezente se implică în artă. Trăsăturile de penel rămân la fel de vii ca și spiritul artistelor, impresionând privitorii de orice vârstă.
Le mulțumim că au împărtășit cu noi bucuria creației, și le urăm La mulți ani și la multe lucrări la fel de inspirate!
Delia Pantea
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:09:20 Ora de vară a Europei de Est