Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

Marți, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”

În săptămâna 1- 8 martie 2012, la inițiativa Uniunii Femeilor Bihor, în Oradea s-au derulat o serie de evenimente care au dorit să evidențieze importanța și valoarea de simbol a femeii în formarea și dezvoltarea familiei în aportul adus progresului social prin diversitatea talentelor în domenii culturale sau sociale.

Marți, 6 martie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a avut loc vernisajul expoziției „Primăvara în stropi de culoare”.
Laureatele premiului Nobel
A fost prezentată cu această ocazie o expoziție de carte beletristică cu tematica – femeia scriitor – materializată în vitrine - Doamnele literaturii române și doamnele literaturii universale - și panouri care prezintă 40 din laureatele premiului Nobel, în decursul anilor la diferite categorii.
În Galeria foto le puteți vedea, iar mai jos spicuim din textele care însoțesc portretele.
The Nobel Prize in Literature 1909 - Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 noiembrie 1858 - 16 martie 1940
Motivația premiului (1909): „Pentru idealismul său, pentru imaginația vie și percepția spirituală care îi caracterizează scrierile”; limba suedeză.
The Nobel Peace Prize 1997 - Jody Williams
Născută în 9 octombrie 1950
Motivația premiului (1997): „Pentru eforturile de a interzice minele anti-persoană”; domeniu: Controlul armelor, dezarmare, mișcări pentru pace.
The Nobel Peace Prize 1982 - Alva Myrdal (1982)
31 ianuarie 1902 - 1 februarie 1986
rol: scriitoare, diplomat, fost ministru; domeniu: Controlul armelor dezarmare.
The Nobel Prize in Literature 1938 - Pearl Buck
26 iunie 1892 - 6 martie 1973
Motivația premiului (1938): „Pentru descrierile dense și autentic epice ale vieții țărănimii chineze, precum și pentru capodoperele ei în domeniul biografiei”; limba engleză.
The Nobel Prize in Literature 2009 - Herta Müller
Născută în 17 august 1953
Motivația premiului (2009): „Pentru densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”; limba germană.
Expoziția a fost realizată de Marcela Năsăudean, în colaborare cu Paul Zot.
INVITAÞII SPECIALI
Invitații speciali ai evenimentului au fost artiști plastici orădeni, membri ai Asociației Artiștilor Profesioniști și ai Uniunii Femeilor Bihor.
Spațiul expozițional este pentru câteva zile îmbogățit de veselia culorilor exponatelor. La vernisaj fiecare autor a fost invitat să vorbească despre lucrările pe care le-a adus în expoziție.
Vlad Ileana - de 16 ani pictează icoane pe sticlă. A început din 1996 la sugestia fiicei mai mari, studentă la arte plastice. Toate icoanele de la Biserica din Felcheriu sunt pictate de dânsa. Fostă educatoare, doamna Vlad este și scriitoare de texte pentru serbări școlare. E invitată permanent la expoziții și târguri.
Prof. Dora Tudor, fostă profesoară de fizică la Lic. T. „Aurel Lazăr”, pictează de 3 ani, este autodidact. A venit în expoziție și cu vaze și farfurii pictate cu măiestrie.
Ioana Precup, pictoriță și poetă, a început să picteze după ce a ieșit la pensie.
Culorile ei vii și strălucitoare reflectă bucuria de a picta. Ne spune ca s-a rugat pentru a primi acest har de la Dumnezeu și prima pictură a fost realizată pe covor în mijlocul casei, îmbogățind apartamentul cu culori. La împlinirea vârstei de 75 de ani dorește să lanseze cel de-al 12-lea volum. Scrie poezie, proză, teatru.
Popon Cristina pictează de 30 de ani, este membră în cercuri de pictură, preferă să picteze în ulei și în acrilic. E membră a Asociației Artiștilor Neprofesioniști.  
O mare parte din lucrările aduse aparțin Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno”; Galeria Studio pe care a prezentat-o în deschiderea evenimentului doamna prof. Mierluțiu Emilia; dânsa a venit cu 3 lucrări: un panou decorativ creat în tehnica mixtă - batic cu medalion țesut la gherghef și două acuarele mici;
Ecaterian Szell, secretară a Fundației de Arte Plastice „Tibor Erno” și cronicar de artă, pictează din 1992.
Staharoczky Julia pictează de mică, de multe ori o prind orele 3-4 ale dimineții cu pensula în mână; lucrează în acuarelă și gravură în aramă.
Csatho Tohoton este artist plastic, membru al Galeriei „Tibor Erno”. Acum e în epoca abstractă; în expoziție a adus lucrări pe tema expoziției - Primăvara și magnoliile.
Barbici Eva și Egri Gyorgy, artiști plastici, membri ai Galeriei „Tibor Erno” ne-au vorbit și ei despre lucrările proprii expuse.
Despre lucrările a doi pictori absenți de la vernisaj ne-a vorbit doamna Mierluțiu, despre stilul excepțional, modern, al doamnei  Rob Ibolya – una din membrele fondatoare ale galeriei, care o face să fie invitată peste tot în lume la expoziții; are o tehnică de grafică pe placă fotosensibilă.
Într-un stil unic, descoperit prin experimentare de-a lungul anilor pictează și Trifan Laszlo.
Pozele de la vernisaj le puteți vedea dacă aveți cont Facebook  la adresele:
album 1
album2
Nu pot să nu îmi exprim admirația pentru pasiunea cu care doamnele prezente se implică în artă. Trăsăturile de penel rămân la fel de vii ca și spiritul artistelor, impresionând privitorii de orice vârstă.
Le mulțumim că au împărtășit cu noi bucuria creației, și le urăm La mulți ani și la multe lucrări la fel de inspirate!
Delia Pantea
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția „Primăvara în stropi de culoare”.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 18:36:52 Ora de vară a Europei de Est