Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect

„Investește în oameni!”

„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect

„EURO-MECA-FORM” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!”; reprezintă un parteneriat româno-german de formare a cadrelor didactice preuniversitare în domeniul mecatronicii - proiect POSDRU/87/1.3/S/59159.

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții și creșterea accesului la formare de calitate pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.
Obiectivele specifice sunt: *Dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul mecatronicii prin programe de formare autorizate și schimb de experiență transnațională *Dezvoltarea de programe autorizate, integrate pe componenta tehnică *Promovarea conceptului de învățare continuă *Promovarea noului concept inovativ în sistemul învățământului preuniversitar, conceptul mecatronic, adresat personalului didactic cu specializări în învățământul profesional și tehnic, cu specializări prioritare pentru creșterea competitivității economiei românești.
2012 -Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații
Scopul proiectului prin investiția în formarea profesională de specialitate pentru personalul didactic urmărește creșterea adaptabilității cadrelor tehnice din învățământ și promovarea îmbătrânirii active a angajaților vârstnici în 17 județe din regiunile Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia.
Grupul țintă: 600 de persoane angajate în învățământul preuniversitar din domeniul tehnic; aceștia vor beneficia de instruire în cadrul mecatronicii, în vederea adaptării unor sisteme eficiente, cu posibilitatea de a analiza sistemele tehnologiei de vârf la fața locului în sistemul național, cât și cel european, prin intermediul partenerului transnațional.
Programul de studiu derulat în cadrul Programului Învățare pe tot Parcursul Vieții al Uniunii Europene înseamnă un stagiu de studiu de o săptămână în România și trei zile de seminar în Germania, prin colaborare transnațională cu Institutul Tehnic dr. ing. Paul Christiani GMBH & Co.KG.
Cursul s-a finalizat cu un test de evaluare a cunoștințelor
Ca prim pas în derularea efectivă a proiectului, în prima săptămână din septembrie 2011, treizeci de profesori din județul Bihor au participat la cursurile teoretice și practice care s-au derulat la C.T. „Traian Vuia” din Oradea, având oportunitatea de a se familiariza cu noile noțiuni de mecatronică și de a realiza practic câteva aplicații sub conducerea reprezentanților Universității din Pitești și a partenerilor de proiect de la S.C. TERA IMPEX S R L din Sibiu. Cursul s-a finalizat cu un test de evaluare a cunoștințelor dobândite.
La începutul lunii martie 2012, grupul profesorilor din județul Bihor s-a deplasat cu autocarul pus la dispoziție de TERA IMPEX SRL din Sibiu, la Singen unde au participat la cursul  Instruirea orientată pe proces cu lucrări practice în domeniul Mecatronicii, conduse de dl Diplomat ing. Arno Schmitt, reprezentantul Institutului Tehnic dr. ing. Paul Christiani GMBH & Co.KG în orașul SINGEN și KONSTANZ,  finalizat cu Atestat de participare.
Vom împărtăși și vom pune în practică experiențele dobândite
Cursul s-a axat pe următoarele teme: Competența profesională; Formarea orientată pe proces; Formarea completă, unitară, calificările cheie, lucrul pe grupe; Proiecte în cursul formării; Acțiuni și competențe observabile; Metode de formare și de transmitere a cunoștințelor, moduri de lucru; Metode de control și verificare; Exemple de proiect.
Întorși acasă, vom împărtăși și vom pune în practică experiențele dobândite în cadrul cursului teoretic și practic la care am participat, atât în România, cât și în Germania, în  folosul elevilor și al comunității, promovând cultura tehnică, disciplina tipic germană, seriozitatea, dăruirea și implicarea totală a profesorului inginer.
Ca beneficiari ai acestui program de formare vom deveni vectori de multiplicare a competențelor dobândite în mecatronică, iar softurile educaționale și standurile aplicative, realizarea proceselor pe simulator vor constitui baza didactică ce va putea fi utilizată la nivel local și național pentru programul de mecatronică.
Mi-am ridicat nivelul competențelor, cunoștințelor și abilităților profesionale 
Parteneriatul național și transnațional va genera schimburi de bune practici atât între parteneri, cât și între beneficiarii programului de formare, precum și transfer de expertiză în domeniul mecatronicii prin intermediul partenerului transnațional, de promovare și implementare a conceptului de long life learning.
Menționez că participarea mea la proiectul internațional EURO-MECA-FORM a fost deosebită deoarece am avut ocazia să intru în contact cu personalități reprezentative domeniului tehnic specific din Germania și România, profesori și metodiști cu experiență în domeniu. De asemenea, a fost prima mea participare la un Seminar internațional organizat în Uniunea Europeană.
Având oportunitatea să particip la lucrările Seminarului internațional la Technisches Gymnasium din Singen în care se regăseau colegi din străinătate și din țară, am schimbat idei, am aprofundat limba germană, mi-am ridicat nivelul competențelor, cunoștințelor și abilităților profesionale, lucru benefic pentru activitatea mea viitoare. (prof. ing. dr. Steluța Angheluș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:
„EURO-MECA-FORM” - diseminare proiect.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 20:15:12 Ora standard a Europei de Est