Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cunoaște-mă așa cum sunt”

Ziua Mondială a Sindromului Down în România, dar și la ONU în 21/3

„Cunoaște-mă așa cum sunt”

Evenimentul se va susține simultan în 18 orașe din România, dar și la sediul Națiunilor Unite.

În acest an este pentru prima dată când părinții persoanelor cu sindrom Down din România, constituiți sau nu în organizații neguvenamentale din 18 orașe din țară (și anume: Arad, Băilești, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Câmpina, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Hunedoara, Iași, Oradea, Pașcani, Reghin, Reșița și Timișoara) marchează simultan în data de 21 martie 2012, Ziua Mondială a Sindromului Down, promovând același mesaj și desfășurând activități adresate aceluiași tip de audiență – doctori, profesori, politicieni – prin lansarea campaniei de conștientizare: „Hai să ne cunoaștem și să recunoaștem sindromul Down”.
Câteva din subiectele care vor fi abordate la aceste evenimente sunt: educația incluzivă, drepturile umane, participarea politică, schimbarea atitudinii societății, viața independentă, cum să lucrăm cu media și cercetarea în domeniul sindromului Down.
Copiii, tinerii și adulții cu sindrom Down din România vor fi gazdele evenimentului organizat în orașul în care trăiesc și își vor dovedi abilitățile intelectuale, artistice și sportive prezentând alocuțiuni, spectacole și competiții în fața publicului divers.
La Băilești – o oră de muzică
La Băilești, 9 copii și tineri cu sindrom Down reprezentanți ai Centrului Educațional Teodora din Băilești vor fi gazdele evenimentului, 3 dintre aceștia vor conduce o oră de terapie prin muzică. Tinerii vor preda lecția folosind ghitara, instrumente de percuție, vocea și dansul. Doctorii și profesorii din public sunt invitați să participe la lecția de muzică, și dacă vor învăța tema predată vor fi răsplătiți cu pachetul informativ.
La Oradea – inaugurarea noului sediu
La Oradea  Ziua Mondială a Sindromului Down va fi marcată prin două evenimente: pe 21 martie 2012 de la orele 12.00 va avea loc deschiderea festivă a noului sediu al Asociației Down Oradea România, ADOR, de pe str. Louis Pasteur nr. 42, iar în data de 22 martie 2012, de la ora 12.00, vom sărbători prin activitatea: „Jocuri și concursuri”.
Inițiatorii campaniei sunt Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Dolj. Pachetul informativ al campaniei constituit din o broșură cu informații uzuale despre sindromul Down; o carte cu informații medicale despre urmărirea stării de sănătate a persoanelor cu sindrom Down pe parcursul vieții și o revistă ce cuprinde 28 de povești reale ale unor români cu sindrom Down și familiile lor, care locuiesc în orașele sus menționate au fost tipărite și distribuite la organizatorii din țară cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Băilești și al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Învățare pe Tot Parcursul Vieții, în cadrul proiectul  „Unind părinții persoanelor cu sindrom Down – UP4DOWN”
Și ONU sărbătorește ZMSD
În acest an este pentru prima dată când Organizația Națiunilor Unite recunoaște Ziua Mondială a Sindromului Down și o sărbătorește prin Conferința „Construindu-ne viitorul”, ce se va desfășura în data de 21 martie 2012, la sediul ONU din New York, SUA.
Evenimentul este sponsorizat de Misiunile Diplomatice ale Braziliei și Poloniei la ONU și este organizat de Down Syndrome International cu colaborarea Brazilian Federation of Associations of Down Syndrome (FBASD), Down España, Down Syndrome Research and Treatment Foundation (DSRTF), National Down Syndrome Congress (NDSC), National Down Syndrome Society (NDSS), Special Olympics și Secretariatul Națiunilor Unite pentru Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Despre sindromul Down
Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiția umană, fiind universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuți, deși există o mare variație a acestei incidențe în întreaga lume. Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală și fizică, precum și probleme medicale asociate.
Despre Ziua Mondială a Sindromului Down
Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome International în anul 2006 și se sărbătorește în 60 de țări din întreaga lume, în data de 21 martie. Această dată semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce această stare genetică.
Obiectivul acestei zile este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere a sindromului Down și de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viață deplină, în demnitate și de a fi participanți activi și valoroși în comunitățile și societățile în care acestea trăiesc.
În anul 2006, Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora a propus organizațiilor neguvernamentale din România recunoașterea zilei de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down, propunerea a fost adoptată în unanimitate. De atunci, ziua de 21 martie a fost marcată în mod constant în România prin diverse evenimente locale.
În anul 2008, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut oficial ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down.
În anul 2011, Ministerul Sănătății din România s-a alăturat eforturilor mondiale și a recunoscut în mod oficial semnificația acestei zile.
În decembrie 2011, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate de voturi Rezoluția de recunoaștere a datei de 21/3 drept „Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down”. Rezoluția a fost propusă și promovată de Brazilia și susținută de 78 de state membre ONU.
Începând cu anul 2012 această dată se sărbătorește de către toate cele 192 de țări din Națiunile Unite.
Pentru informații suplimentare despre Ziua Mondială a Sindromului Down, vă rugăm să vizitați: Website-ul ALDO-CET:  www.sindrom-down.ro. sau website:  www.worlddownsyndromeday.org (Lucia CIOBANU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:14:58 Ora de vară a Europei de Est