Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Cunoaște-mă așa cum sunt”

Ziua Mondială a Sindromului Down în România, dar și la ONU în 21/3

„Cunoaște-mă așa cum sunt”

Evenimentul se va susține simultan în 18 orașe din România, dar și la sediul Națiunilor Unite.

În acest an este pentru prima dată când părinții persoanelor cu sindrom Down din România, constituiți sau nu în organizații neguvenamentale din 18 orașe din țară (și anume: Arad, Băilești, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Câmpina, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Hunedoara, Iași, Oradea, Pașcani, Reghin, Reșița și Timișoara) marchează simultan în data de 21 martie 2012, Ziua Mondială a Sindromului Down, promovând același mesaj și desfășurând activități adresate aceluiași tip de audiență – doctori, profesori, politicieni – prin lansarea campaniei de conștientizare: „Hai să ne cunoaștem și să recunoaștem sindromul Down”.
Câteva din subiectele care vor fi abordate la aceste evenimente sunt: educația incluzivă, drepturile umane, participarea politică, schimbarea atitudinii societății, viața independentă, cum să lucrăm cu media și cercetarea în domeniul sindromului Down.
Copiii, tinerii și adulții cu sindrom Down din România vor fi gazdele evenimentului organizat în orașul în care trăiesc și își vor dovedi abilitățile intelectuale, artistice și sportive prezentând alocuțiuni, spectacole și competiții în fața publicului divers.
La Băilești – o oră de muzică
La Băilești, 9 copii și tineri cu sindrom Down reprezentanți ai Centrului Educațional Teodora din Băilești vor fi gazdele evenimentului, 3 dintre aceștia vor conduce o oră de terapie prin muzică. Tinerii vor preda lecția folosind ghitara, instrumente de percuție, vocea și dansul. Doctorii și profesorii din public sunt invitați să participe la lecția de muzică, și dacă vor învăța tema predată vor fi răsplătiți cu pachetul informativ.
La Oradea – inaugurarea noului sediu
La Oradea  Ziua Mondială a Sindromului Down va fi marcată prin două evenimente: pe 21 martie 2012 de la orele 12.00 va avea loc deschiderea festivă a noului sediu al Asociației Down Oradea România, ADOR, de pe str. Louis Pasteur nr. 42, iar în data de 22 martie 2012, de la ora 12.00, vom sărbători prin activitatea: „Jocuri și concursuri”.
Inițiatorii campaniei sunt Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Dolj. Pachetul informativ al campaniei constituit din o broșură cu informații uzuale despre sindromul Down; o carte cu informații medicale despre urmărirea stării de sănătate a persoanelor cu sindrom Down pe parcursul vieții și o revistă ce cuprinde 28 de povești reale ale unor români cu sindrom Down și familiile lor, care locuiesc în orașele sus menționate au fost tipărite și distribuite la organizatorii din țară cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Băilești și al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Învățare pe Tot Parcursul Vieții, în cadrul proiectul  „Unind părinții persoanelor cu sindrom Down – UP4DOWN”
Și ONU sărbătorește ZMSD
În acest an este pentru prima dată când Organizația Națiunilor Unite recunoaște Ziua Mondială a Sindromului Down și o sărbătorește prin Conferința „Construindu-ne viitorul”, ce se va desfășura în data de 21 martie 2012, la sediul ONU din New York, SUA.
Evenimentul este sponsorizat de Misiunile Diplomatice ale Braziliei și Poloniei la ONU și este organizat de Down Syndrome International cu colaborarea Brazilian Federation of Associations of Down Syndrome (FBASD), Down España, Down Syndrome Research and Treatment Foundation (DSRTF), National Down Syndrome Congress (NDSC), National Down Syndrome Society (NDSS), Special Olympics și Secretariatul Națiunilor Unite pentru Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Despre sindromul Down
Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiția umană, fiind universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuți, deși există o mare variație a acestei incidențe în întreaga lume. Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală și fizică, precum și probleme medicale asociate.
Despre Ziua Mondială a Sindromului Down
Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome International în anul 2006 și se sărbătorește în 60 de țări din întreaga lume, în data de 21 martie. Această dată semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce această stare genetică.
Obiectivul acestei zile este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere a sindromului Down și de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viață deplină, în demnitate și de a fi participanți activi și valoroși în comunitățile și societățile în care acestea trăiesc.
În anul 2006, Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora a propus organizațiilor neguvernamentale din România recunoașterea zilei de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down, propunerea a fost adoptată în unanimitate. De atunci, ziua de 21 martie a fost marcată în mod constant în România prin diverse evenimente locale.
În anul 2008, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut oficial ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down.
În anul 2011, Ministerul Sănătății din România s-a alăturat eforturilor mondiale și a recunoscut în mod oficial semnificația acestei zile.
În decembrie 2011, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate de voturi Rezoluția de recunoaștere a datei de 21/3 drept „Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down”. Rezoluția a fost propusă și promovată de Brazilia și susținută de 78 de state membre ONU.
Începând cu anul 2012 această dată se sărbătorește de către toate cele 192 de țări din Națiunile Unite.
Pentru informații suplimentare despre Ziua Mondială a Sindromului Down, vă rugăm să vizitați: Website-ul ALDO-CET:  www.sindrom-down.ro. sau website:  www.worlddownsyndromeday.org (Lucia CIOBANU)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 05:14:02 Ora de vară a Europei de Est