Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ana Blandiana, invitata ICR Stockholm de Ziua Internațională a Poeziei

Astăzi, la ICR Stockholm

Ana Blandiana, invitata ICR Stockholm de Ziua Internațională a Poeziei

La invitația ICR Stockholm, Ana Blandiana se va afla în Suedia cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, sărbătorită pe data de 21 martie.

Astfel, pe data de 20 martie 2012, aceasta va participa alături de poeta mexicană Gloria Gervitz la o seară de lecturi organizată la sediul ICR Stockholm. Li se vor alătura Inger Johansson, care va traduce în suedeză, special pentru acest eveniment, o selecție de poezii din cel mai recent volum al Anei Blandiana, „Patria mea A4”, și scriitorii și traducătorii Jasim Mohamed și Magnus William-Olsson, care au tradus opera Gloriei Gervitz în arabă, respectiv suedeză.
Miercuri – la Biblioteca Municipală din orașul Uppsala
Pe data de 21 martie, Ana Blandiana și Gloria Gervitz sunt invitate la Biblioteca Municipală din orașul Uppsala, unde își vor citi versurile alături de poeții suedezi Elisabeth Hjorth, Stig Larsson, Lars Häger și Magnus Ringgren. Evenimentul este o colaborare între ICR Stockholm, Organizația culturală Bagdad Café, Biblioteca Municipală din Uppsala și Studiefrämjandet (Asociația pentru promovarea studiului).
Opera literară a Anei Blandiana (n. 1942) e variată și cuprinde poezie, eseistică, romane și literatură pentru copii. A fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Herder (1982), Premiul Giuseppe Acerbi și Premiul Camaiore (2005). Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Mallarmé și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). A fost președinta PEN Clubului român timp de 14 ani (1990 - 2004), iar în prezent este președinta de onoare a acestuia.
În limba suedeză i s-au tradus trei volume de versuri: En kyrka full med fjärilarO biserică plină de fluturi (traducere de Ion Miloș; Editura Symposion, 1990), Med läppar blåsvarta av ordCu buze-nvinețite de cuvinte (traducere de Dan Shafran och Cecilia Lagerhorn; Editura Hypatia, 1995) și Ofullbordad helhetUn întreg nedesăvârșit (traducere de Ion Miloș; Editura Gondolin, 1997). De asemenea, selecții din poemele Anei Blandiana au fost incluse în antologiile bilingve de poezie contemporană română și suedeză Corespondențe lirice și Noi corespondențe lirice (Editura Fundației Culturale Române, 1997 & 2002) și în antologiile de poezie românească Rumänska synvinklar (ICR Stockholm, 2008) și Dacă nu am cu cine vorbi acum (editura suedeză Tranan, 2011). Ana Blandiana a fost una dintre primele invitate ale Salonului de poezie al ICR Stockholm în 2008.
Gloria Gervitz s-a născut în 1943 în Mexico City într-o familie de evrei. În anul 1976 a început să scrie volumul Shacharit, reprezentând prima parte dintr-un unic poem uriaș. Cartea a apărut pentru prima dată în 1979 și a cunoscut de-a lungul anilor numeroase reeditări, fiind în permanență completată și modificată. Începând din anii’90 poemul s-a publicat cu titlul Migraciones („Migrații”), fiind finalizat în 2003 și considerat una dintre cele mai importante opere poetice ale timpurilor noastre. După cum indică și titlul, poemul vorbește despre înstrăinare, permanenta căutare a unui cămin și a unei identități (familia Gloriei Gervitz a emigrat din Ucraina), dar și despre uitare, nostalgie, destinul individului și trecerea anilor. Perspectiva din care este scris volumul este una feminină, poezia purtând vocile mai multor generații din familia autoarei – bunică, mamă, fiică. Migraciones este adesea comparat cu poemul epic The Cantos al lui Ezra Pound. Volumul a apărut în limba suedeză în anul 2009, la editura Wahlström & Widstrand. În prezent Gervitz își împarte timpul între orașul natal și San Diego. (Raluca Mihu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:37:16 Ora de vară a Europei de Est