Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lupișorii clasei I A în acțiune

În și de Ziua Mondială a Cercetășiei

Lupișorii clasei I A în acțiune

Ziua mohorâtă și ploaia mocănească nu i-au dezarmat, joi, 22 februarie, pe lupișorii clasei I A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, care au sărbătorit într-un mod aparte Ziua Mondială a Cercetășiei, alături de colegi mai mari de organizație. Organizați pe grupe și pe ateliere de lucru, ei au participat la o serie de probe de concurs, alături de colegii lor mai mari de organizație, sub bagheta dnei învățătoare (instit. Maria Donca) și a celorlalți lideri ai organizației (Tomina Săveanu, Bogdan Pater, Camelia Lolea, Ioana Lechintan și Suhanea Adrian).

 


„Șarpele fără cap”

Jocurile-concurs s-au desfășurat pe patru ateliere, în locuri diferite (în sala de sport, în sala de clasă, pe hol și în curte). Toate, însă, au avut, în centrul atenției, activități scout de formare a spiritului de echipă, încredere reciprocă și competiție.
"Gașca" este un joc de competiție între două echipe în care membrii echipajelor trebuie să ajungă pe rând la eșarfa aflată la mijlocul distanței; "Istoric scout" presupune elaborarea de răspunsuri corecte la cât mai multe întrebări referitoare la mișcarea scout; "Firul electric" îi pune pe concurenți în situația de a coopera și a găsi soluții de schimbare a locurilor stând tot timpul cu picioarele pe sfoară, fără a călca în afară sau, într-o altă variantă, ei trebuie să treacă peste firul „electric” așezat la o anumită înălțime, fără să-l atingă; "Șarpele fără cap" urmărește să le dezvolte încrederea reciprocă. Fiecare din cele două echipe constituie câte un lanț uman în care toți membrii sunt legați la ochi cu excepția ultimului. Fiecare "șarpe" are de parcurs un anumit traseu, ghidat (călăuzit) de singurul membru al echipajului care nu a fost legat la ochi.
Astfel au sărbătorit, joi, 22 februarie, lupișorii (clasei I A) Ziua Mondială a Cercetășiei, printr-o activitate distractivă, alături de colegii lor de organizație (cinci temerari - copii din clasele V-VIII, și trei exploratori - tineri liceeni).
La final, au apărut și părinții, care au asistat la momentul festiv... cu tortul pe masă.

Dimensiunea internațională a zilei de 22 februarie

Într-o asemenea zi (de 22 februarie), 38 de milioane de tineri din lumea întreagă celebrează împlinirea a 150 de ani de la nașterea Lordului Baden-Powell, fondatorul celei mai mari mișcări de tineret din istorie: Mișcarea Scout și Mișcarea Ghidelor.
Organizația Națională “Cercetașii României” se alătură cercetașilor de pretutindeni pentru a sărbători ziua de naștere a părintelui cercetașilor, cel care a introdus acum o sută de ani un nou tip de educație și chiar un nou mod de viață pentru tineri: cercetășia, îndemnându-i să trăiască în așa fel încât să lase lumea puțin mai bună decât au găsit-o. Memoria Lordului Baden-Powell este vie în inima celor care îi urmează și astăzi viziunea. Sistemul de educație pe care l-a lansat și consolidat toată viața funcționează și acum, găsindu-și ecou în sufletul a zeci de milioane de tineri din toată lumea. „Ne propunem să le oferim cât mai multor tineri șansa de a experimenta lucruri inedite, indiferent de vârstă și de contextul lor social, să îi ajutăm să descopere valori ca: echilibrul, spiritul comunitar și cel de într-ajutorare și să fie mulțumiți și mândri de existența lor”, spunea Bianca Neșiu-Bedreg, responsabil Programe ONCR.
Cu ocazia Zilei mondiale, ONCR a organizat o serie de activități, în București și în țară (la Cluj-Napoca, Călimănești-Cozia, Târgu Jiu...).
Misiunea cercetășiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune și o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniți ca indivizi, jucând un rol constructiv în societate.

Organizația Națională “Cercetașii României”

Organizația Națională “Cercetașii României” (www.scout.ro www.scouting2007.ro), prescurtat ONCR, reînființată în 1990, este cea mai mare mișcare de tineret din România, cu circa 2500 de membri în peste 65 de centre locale (filiale) răspândite în toată țara. Fiecare din aceste centre își planifică propria activitate în funcție de specificul local și în funcție de interesele și aptitudinile membrilor săi, se integrează în comunitatea locală și încearcă să-i ajute pe membrii săi să devină cetățeni responsabili ai comunităților în care trăiesc. Organizația națională este, de asemenea, integrată în cercetășia mondială prin apartenența sa ca membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Mișcării Scout (www.scout.org) care numără în prezent în jur de 30.000.000 membri activi în 216 țări și teritorii.

Adrian & Ovidiu

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:13:10 Ora de vară a Europei de Est