Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lupișorii clasei I A în acțiune

În și de Ziua Mondială a Cercetășiei

Lupișorii clasei I A în acțiune

Ziua mohorâtă și ploaia mocănească nu i-au dezarmat, joi, 22 februarie, pe lupișorii clasei I A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, care au sărbătorit într-un mod aparte Ziua Mondială a Cercetășiei, alături de colegi mai mari de organizație. Organizați pe grupe și pe ateliere de lucru, ei au participat la o serie de probe de concurs, alături de colegii lor mai mari de organizație, sub bagheta dnei învățătoare (instit. Maria Donca) și a celorlalți lideri ai organizației (Tomina Săveanu, Bogdan Pater, Camelia Lolea, Ioana Lechintan și Suhanea Adrian).

 


„Șarpele fără cap”

Jocurile-concurs s-au desfășurat pe patru ateliere, în locuri diferite (în sala de sport, în sala de clasă, pe hol și în curte). Toate, însă, au avut, în centrul atenției, activități scout de formare a spiritului de echipă, încredere reciprocă și competiție.
"Gașca" este un joc de competiție între două echipe în care membrii echipajelor trebuie să ajungă pe rând la eșarfa aflată la mijlocul distanței; "Istoric scout" presupune elaborarea de răspunsuri corecte la cât mai multe întrebări referitoare la mișcarea scout; "Firul electric" îi pune pe concurenți în situația de a coopera și a găsi soluții de schimbare a locurilor stând tot timpul cu picioarele pe sfoară, fără a călca în afară sau, într-o altă variantă, ei trebuie să treacă peste firul „electric” așezat la o anumită înălțime, fără să-l atingă; "Șarpele fără cap" urmărește să le dezvolte încrederea reciprocă. Fiecare din cele două echipe constituie câte un lanț uman în care toți membrii sunt legați la ochi cu excepția ultimului. Fiecare "șarpe" are de parcurs un anumit traseu, ghidat (călăuzit) de singurul membru al echipajului care nu a fost legat la ochi.
Astfel au sărbătorit, joi, 22 februarie, lupișorii (clasei I A) Ziua Mondială a Cercetășiei, printr-o activitate distractivă, alături de colegii lor de organizație (cinci temerari - copii din clasele V-VIII, și trei exploratori - tineri liceeni).
La final, au apărut și părinții, care au asistat la momentul festiv... cu tortul pe masă.

Dimensiunea internațională a zilei de 22 februarie

Într-o asemenea zi (de 22 februarie), 38 de milioane de tineri din lumea întreagă celebrează împlinirea a 150 de ani de la nașterea Lordului Baden-Powell, fondatorul celei mai mari mișcări de tineret din istorie: Mișcarea Scout și Mișcarea Ghidelor.
Organizația Națională “Cercetașii României” se alătură cercetașilor de pretutindeni pentru a sărbători ziua de naștere a părintelui cercetașilor, cel care a introdus acum o sută de ani un nou tip de educație și chiar un nou mod de viață pentru tineri: cercetășia, îndemnându-i să trăiască în așa fel încât să lase lumea puțin mai bună decât au găsit-o. Memoria Lordului Baden-Powell este vie în inima celor care îi urmează și astăzi viziunea. Sistemul de educație pe care l-a lansat și consolidat toată viața funcționează și acum, găsindu-și ecou în sufletul a zeci de milioane de tineri din toată lumea. „Ne propunem să le oferim cât mai multor tineri șansa de a experimenta lucruri inedite, indiferent de vârstă și de contextul lor social, să îi ajutăm să descopere valori ca: echilibrul, spiritul comunitar și cel de într-ajutorare și să fie mulțumiți și mândri de existența lor”, spunea Bianca Neșiu-Bedreg, responsabil Programe ONCR.
Cu ocazia Zilei mondiale, ONCR a organizat o serie de activități, în București și în țară (la Cluj-Napoca, Călimănești-Cozia, Târgu Jiu...).
Misiunea cercetășiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune și o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniți ca indivizi, jucând un rol constructiv în societate.

Organizația Națională “Cercetașii României”

Organizația Națională “Cercetașii României” (www.scout.ro www.scouting2007.ro), prescurtat ONCR, reînființată în 1990, este cea mai mare mișcare de tineret din România, cu circa 2500 de membri în peste 65 de centre locale (filiale) răspândite în toată țara. Fiecare din aceste centre își planifică propria activitate în funcție de specificul local și în funcție de interesele și aptitudinile membrilor săi, se integrează în comunitatea locală și încearcă să-i ajute pe membrii săi să devină cetățeni responsabili ai comunităților în care trăiesc. Organizația națională este, de asemenea, integrată în cercetășia mondială prin apartenența sa ca membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Mișcării Scout (www.scout.org) care numără în prezent în jur de 30.000.000 membri activi în 216 țări și teritorii.

Adrian & Ovidiu

 

Trimite email

joi, 5 decembrie 2019