Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Joi, la Școala „Nicolae Bălcescu”, Matematica a fost regină!

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Ioana Dzițac, eleva din clasa a VII-a C, și profesoara sa de matematică, doamna Dorina Szatmari, au pus la cale joi, 29 martie 2012, un simpozion de patru ore, intitulat „Descoperă matematica altfel”, așa cum a descoperit-o și marele matematician Grigore Moisil.

De fapt, manifestarea de joi de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea a fost dedicată ilustrului matematician, părintele informaticii românești, la eveniment fiind invitată nepoata matematicianului, dna prof. univ. dr. Ioana Moisil.
Simpozionul a debutat în curtea școlii cu un careu, în cadrul căruia doamna profesor Ioana Moisil a fost primită cu aplauze și multă căldură.
În cuvântul său, directorul școlii, dl profesor Ioan Mocan, avea să motiveze faptul că „avem nevoie de modele, iar dumneavoastră puteți fi un model. Sunteți un model pentru noi!”
„Avea o minte croită pentru matematică”
Invitată să ia cuvântul, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil avea să-și înceapă discursul motivând că se află la Oradea datorită elevei Ioana Dzițac pe care o cunoaște de mulți ani, având relații foarte bune cu părinții acesteia, care sunt profesori de matematică la Universitatea din Oradea. A simpatizat-o pe Ioana pentru felul ei de a fi foarte deschisă, având o minte ageră, sclipitoare și pentru marea sa pasiune pentru matematică. A salutat-o apoi pe doamna profesor Dorina Szatmari, profesoara Ioanei, care s-a ocupat într-un mod cu totul special de organizarea simpozionului.
Vorbind despre unchiul său, marele matematician Grigore Moisil, domnia sa avea să sublinieze faptul că acesta „avea o minte croită pentru matematică”. Iar „meritul de a îndrăgi matematica îi aparține bunicii”, care învățătoare fiind știa prea bine că elevilor din clasa I le este frică de matematică, astfel că „bunica a găsit metode ingenioase de a-l apropia pe unchiul Grigore de matematică, predându-i matematica altfel”. G.M. a beneficiat de un profesor din Tulcea care îl pregătea în mod aparte, încât el era mereu cu an înaintea tuturor colegilor la matematică. „I-a plăcut muzica, literatura, a scris poezii, teatru..., dar acestea nu l-au rupt de viață... Matematica este frumoasă. Vă felicit pentru această inițiativă. Să priviți școala altfel... Tot unchiul meu spunea că învățând matematica, înveți să gândești”...
Mai multe lucruri despre Grigore Moisil aveam să află în cadrul prezentării pe care domnia sa a susținut-o în cabinetul de limba română, sub genericul „Matematica și arta”. Despre doamna profesor Ioana Moisil ne-a vorbit cât se poate de sugestiv în cadrul unei prezentări în power point Ioana Dzițac.
Revenind la careul din curtea școlii, trebuie să mai spunem că la final, dl director Ioan Mocan i-a înmânat doamnei profesor Ioana Moisil o plachetă în semn de aleasă prețuire.
Matematica în povești și cântece, citate și replici cu haz...
Joi, coridoarele școlii erau împânzite cu desene ingenioase realizate de elevii coordonați de profesorul de desen Ioana Klein; desenele lor cuprindeau citate și replici cu haz ale ilustrului matematician Grigore C. Moisil, copiate într-un stil aparte de elevi pe colile de desen.
În cadrul secțiunilor organizate, Ioana Dzițac a realizat grafică pe calculator, iar elevii dnei prof. Simona Vancea au abordat proiectul „EuroMath”; în cadrul aceluiași proiect, elevilor din clasa a II-a A li s-au alăturat elevi din clasele a V-a și a VI-a A, coordonați de prof. Szatmari Dorina, Văleanu Doina și Pop Angela; alți elevi au prezentat matematica în povești (cu Pufuleț și Pufuraș), (+ - plus minus) poezie; elevi de-ai dlui profesor Radu Pîrja și dnei prof. Dorina Szatmari au ilustrat (înveșmântat) anul 2012 în probleme; în cadrul unei alte secțiuni, elevii dnei profesor Simona Vancea și Ioana Dzițac ne-au încântat cu jocuri matematice. La secțiunea „Matematica în proiecte”, organizatorii s-au bucurat de participarea unor invitați speciali: elevii Vlad Pleș, Alexandru Benea și Vivia Vancea, elevii drei prof. Violeta Paruș de la Școala din Girișu de Criș, care au prezentat proiectul „Sat și oraș în același Univers” – Teoria Big-Bang; Ioana Dzițac a prezentat proiectul „Sclipirea minții” – Matematică pentru prezent și viitor; și tot Ioana ne-a supus atenției proiectul „Alinierea planetelor”, proiect privit din alte unghiuri și cu alți ochi de elevele: Miruna Pîrja, Andrada Mărcuș și Larisa Varga (din a VI-a A) și de Oanea George și Szekely Ronaldo (din a VII-a C). Simpozionul s-a încheiat cu cântece și... înmânare de diplome. Protagoniștii cântăreți au fost elevii dlor prof. Simona Vancea, Alina Zaha, Radu Pîrja, Anca Onofrei și Arvai Ladislau.
Domnul director Ioan Mocan și doamna profesor Dorina Szatmari au înmânat diplome distinșilor invitați, precum și profesorilor coordonatori care au contribuit la reușita manifestării. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: „Învățând matematica, înveți să gândești!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 septembrie 2021