Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Joi, la Școala „Nicolae Bălcescu”, Matematica a fost regină!

„Învățând matematica, înveți să gândești!”

Ioana Dzițac, eleva din clasa a VII-a C, și profesoara sa de matematică, doamna Dorina Szatmari, au pus la cale joi, 29 martie 2012, un simpozion de patru ore, intitulat „Descoperă matematica altfel”, așa cum a descoperit-o și marele matematician Grigore Moisil.

De fapt, manifestarea de joi de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea a fost dedicată ilustrului matematician, părintele informaticii românești, la eveniment fiind invitată nepoata matematicianului, dna prof. univ. dr. Ioana Moisil.
Simpozionul a debutat în curtea școlii cu un careu, în cadrul căruia doamna profesor Ioana Moisil a fost primită cu aplauze și multă căldură.
În cuvântul său, directorul școlii, dl profesor Ioan Mocan, avea să motiveze faptul că „avem nevoie de modele, iar dumneavoastră puteți fi un model. Sunteți un model pentru noi!”
„Avea o minte croită pentru matematică”
Invitată să ia cuvântul, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil avea să-și înceapă discursul motivând că se află la Oradea datorită elevei Ioana Dzițac pe care o cunoaște de mulți ani, având relații foarte bune cu părinții acesteia, care sunt profesori de matematică la Universitatea din Oradea. A simpatizat-o pe Ioana pentru felul ei de a fi foarte deschisă, având o minte ageră, sclipitoare și pentru marea sa pasiune pentru matematică. A salutat-o apoi pe doamna profesor Dorina Szatmari, profesoara Ioanei, care s-a ocupat într-un mod cu totul special de organizarea simpozionului.
Vorbind despre unchiul său, marele matematician Grigore Moisil, domnia sa avea să sublinieze faptul că acesta „avea o minte croită pentru matematică”. Iar „meritul de a îndrăgi matematica îi aparține bunicii”, care învățătoare fiind știa prea bine că elevilor din clasa I le este frică de matematică, astfel că „bunica a găsit metode ingenioase de a-l apropia pe unchiul Grigore de matematică, predându-i matematica altfel”. G.M. a beneficiat de un profesor din Tulcea care îl pregătea în mod aparte, încât el era mereu cu an înaintea tuturor colegilor la matematică. „I-a plăcut muzica, literatura, a scris poezii, teatru..., dar acestea nu l-au rupt de viață... Matematica este frumoasă. Vă felicit pentru această inițiativă. Să priviți școala altfel... Tot unchiul meu spunea că învățând matematica, înveți să gândești”...
Mai multe lucruri despre Grigore Moisil aveam să află în cadrul prezentării pe care domnia sa a susținut-o în cabinetul de limba română, sub genericul „Matematica și arta”. Despre doamna profesor Ioana Moisil ne-a vorbit cât se poate de sugestiv în cadrul unei prezentări în power point Ioana Dzițac.
Revenind la careul din curtea școlii, trebuie să mai spunem că la final, dl director Ioan Mocan i-a înmânat doamnei profesor Ioana Moisil o plachetă în semn de aleasă prețuire.
Matematica în povești și cântece, citate și replici cu haz...
Joi, coridoarele școlii erau împânzite cu desene ingenioase realizate de elevii coordonați de profesorul de desen Ioana Klein; desenele lor cuprindeau citate și replici cu haz ale ilustrului matematician Grigore C. Moisil, copiate într-un stil aparte de elevi pe colile de desen.
În cadrul secțiunilor organizate, Ioana Dzițac a realizat grafică pe calculator, iar elevii dnei prof. Simona Vancea au abordat proiectul „EuroMath”; în cadrul aceluiași proiect, elevilor din clasa a II-a A li s-au alăturat elevi din clasele a V-a și a VI-a A, coordonați de prof. Szatmari Dorina, Văleanu Doina și Pop Angela; alți elevi au prezentat matematica în povești (cu Pufuleț și Pufuraș), (+ - plus minus) poezie; elevi de-ai dlui profesor Radu Pîrja și dnei prof. Dorina Szatmari au ilustrat (înveșmântat) anul 2012 în probleme; în cadrul unei alte secțiuni, elevii dnei profesor Simona Vancea și Ioana Dzițac ne-au încântat cu jocuri matematice. La secțiunea „Matematica în proiecte”, organizatorii s-au bucurat de participarea unor invitați speciali: elevii Vlad Pleș, Alexandru Benea și Vivia Vancea, elevii drei prof. Violeta Paruș de la Școala din Girișu de Criș, care au prezentat proiectul „Sat și oraș în același Univers” – Teoria Big-Bang; Ioana Dzițac a prezentat proiectul „Sclipirea minții” – Matematică pentru prezent și viitor; și tot Ioana ne-a supus atenției proiectul „Alinierea planetelor”, proiect privit din alte unghiuri și cu alți ochi de elevele: Miruna Pîrja, Andrada Mărcuș și Larisa Varga (din a VI-a A) și de Oanea George și Szekely Ronaldo (din a VII-a C). Simpozionul s-a încheiat cu cântece și... înmânare de diplome. Protagoniștii cântăreți au fost elevii dlor prof. Simona Vancea, Alina Zaha, Radu Pîrja, Anca Onofrei și Arvai Ladislau.
Domnul director Ioan Mocan și doamna profesor Dorina Szatmari au înmânat diplome distinșilor invitați, precum și profesorilor coordonatori care au contribuit la reușita manifestării. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: „Învățând matematica, înveți să gândești!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 24 iunie 2021