Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Singura participare românească la Virtual Enterprises International

Elevii Colegiului Economic au impresionat la New York

Singura participare românească la Virtual Enterprises International

După succesul răsunător obținut la lansarea firmelor de exercițiu, ediția 2011-2012, F.E. CARTA-LIBRE S.R.L., formată din colectivul clasei a XI-a A de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, a avut șansa de a participa la Târgul Internațional al Firmelor de Exercițiu de la New York (Virtual Enterprises International Trade Fair).

Dl director al colegiului, prof. ec. dr. Răzvan Vonea, le-a oferit șansa de a participa la acest târg internațional al firmelor de exercițiu, ca răspuns al performanțelor obținute de elevii colegiului, fiind și o formă de motivare a elevilor care obțin rezultate la concursurile școlare și extrașcolare. „Participarea la acest târg este rezultatul acțiunilor noastre de motivare a elevilor înspre continuarea demersurilor acestora pentru obținerea de performanțe școlare și extrașcolare”, spune dl director Răzvan Vonea.
Echipa firmei de exercițiu CARTA-LIBRE a fost reprezentată de elevii: Arusoaei Andrada, Berghian Larisa, Bejan Denisa, Pandrea Cristina și Buzlea Adrian, coordonați de dna prof Vașadi-Santău Marioara-Aurina. Ei au mai fost însoțiți la New Zork de către dl director, de consilierul educativ, dna prof. Koteles Maria, dl prof. Jurcuț Teodor și elevele: Lorincz Paula, Lăzău Eveline și David Mădălina, din clasa a XII-a D, reprezentante ale firmei de exercițiu „Morărița”.
În săptămâna 26-31 martie, la New York s-a organizat Youth Business Summit, program dedicat viitorilor antreprenori din întreaga lume. În cadrul acestuia, tinerii orădeni au avut ocazia să participe atât la târgul firmelor de exercițiu, cât și la Global Business Challenge; întrucât la New York au avut loc două evenimente: Târgul internațional al firmelor de exercițiu „Virtual Enterprises International” și Global Business Challenge.
Târgul a însumat 148 de întreprinderi virtuale participante, venite din toate colțurile lumii. Sute de elevi din toate colțurile lumii au expus și vândut produsele și serviciile pe o piață competitivă, virtuală.
Outstanding Booth Design
Din România, FE CARTA-LIBRE a fost singura firmă de exercițiu participantă la aceste două evenimente competitive, aceasta participând la două dintre categoriile acestui concurs, obținând unul dintre premiile pentru cel mai bun, remarcabil stand: Outstanding Booth Design.
Cea de-a doua competiție, Global Business Challenge, a constat în formarea a 20 de echipe multinaționale, fiecare având câte 6 membri, al căror obiectiv era rezolvarea unei probleme din mediul economic real și prezentarea soluției în fața unui juriu specializat. Berghian Larisa și Buzlea Adrian s-au calificat în primele 6 echipe finaliste, Adrian obținând chiar premiul III. Echipajele participante la această competiție au provenit din Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Germania, Indonezia, România, New York, California, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Virginia. Echipajele au avut 2.5 ore la dispoziție pentru analiza problemelor economice și deliberarea soluțiilor, după care le-au prezentat în fața juriului specializat, format din profesori și oameni de afaceri.
Elevii Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea au demonstrat încă o dată care sunt capacitățile lor, și-au cinstit profesorii și colegiul și au îmbogățit palmaresul liceului, ridicându-se la nivelul colegilor lor din întreaga lume. (V. R.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:56:10 Ora de vară a Europei de Est