Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Domnule ministru Cătălin Baba, poate doriți să aflați ce s-a întâmplat la Olimpiada Națională de Astronomie!

Legile fizicii sunt valabile numai când vor mușchii lor,

Domnule ministru Cătălin Baba, poate doriți să aflați ce s-a întâmplat la Olimpiada Națională de Astronomie!

Azi dimineață, ne-am întors de la București, unde am plecat înainte cu o săptămână. Am fost cazați separat: pe cei mari i-au dus chipurile la Măgurele, de fapt la niște pensiuni pe centură... Eu am preferat să stau cu cei mici care au fost cazați la Brănești, exact în partea opusă, la vreo 2 ore de mers de la unii la alții.

Evident că acolo după opinia celor din comisie aș fi stat clandestin, pentru că ei intenționau să mă despartă de elevi și să mă trimită la Măgurele, dar nu le-a reușit, nu m-am lăsat intimidat, deși au încercat să mă șantajeze spunând că nu-mi vor ștampila delegația și o să plătesc transportul din banii mei pentru cei 4 elevi și pentru mine. Un lucru mi-a plăcut și anume faptul că fiind cazați la seminarul teologic am reușit să mă rog în fiecare zi în paraclisul aflat la ultimul nivel al clădirii. Mâncarea pe care le-au dat-o copiilor a fost la minima subzistență, evident lipsindu-i de caloriile necesare efortului. Doamna profesoară Berchez Daniela le-a atras atenția celor de la bucătărie asupra acestui fapt, dar nu au ținut cont. După ce s-au corectat lucrările și s-au depus contestațiile, a început să iasă la iveală ceea ce mă așteptasem: legile fizicii sunt valabile numai când vor mușchii lor, ca să folosesc o expresie la modă care descrie perfect atitudinea sfidătoare a celor care fac nedreptăți pe față și îți zic clar că oricum o să fie cum vor ei și tu nu ai ce să faci.
Au cerut mai mult în barem decât precizaseră în subiect
Unii dintre profesorii prezenți la moderarea contestațiilor au privit copiii ca pe niște „infractori”, arătându-se revoltați pe cei care au cutezat să depună contestații... Și au încercat să-i intimideze, iar unii copii au început să plângă în fața unei asemenea atitudinii dușmănoase. Poate vreți să aflați ceea ce a pățit David al nostru. La o problemă au cerut mai mult în barem decât precizaseră în subiect și au refuzat să fie corecți, depunctându-i pe cei care nu au scris ceea ce de fapt nu li se ceruse și nu aveau de unde să știe că li se va imputa. La altă problemă, a rezolvat perfect până la capăt, iar în loc de 10 puncte a primit 2,25! I s-a „argumentat” că n-ar fi corectă relația care descrie legea a 3-a a lui Kepler pe care a folosit-o. De asemenea, a fost considerată nevalabilă și relația care stabilește poziția centrului de masă. La altă problemă au recunoscut că trebuia să-i dea mai multe puncte, dar i-au zis în față că dacă o să-i dea acele puncte, atunci sigur o să i le scadă din altă parte, așa că ar fi mai bine să renunțe la contestație. Eu nu am avut voie să fiu prezent acolo ca să reușească să-l intimideze. Cam astea au fost argumentele „științifice” cu care se rezolvau contestațiile, cu o singură excepție, pe care o voi descrie în cele ce urmează. La seniori, dacă erai de la ICHB (liceul internațional de informatică din București) primeai ușor câte puncte aveai nevoie ca să urci în clasament, dar dacă erai din provincie se aplicau metodele descrise mai înainte. Vom înțelege lesne de ce în lotul de seniori din 10, 6 sunt de la ICHB. Þinând seama de toate cele întâmplate, am decis să nu particip la festivitatea de premiere, în semn de protest, și m-am dus cu David direct la gară.
Și ca să vezi până unde merge mârșăvia, vă spun că la colegul de la Fălticeni, prof. dr. Petrica Crăciun, care are meritele principale pentru performanța echipei României la olimpiada internațională de astrofizică, i s-a interzis să calce în județul Ilfov pentru că fiica sa concura la seniori, dar în schimb au fost mai mulți profesori în comisie care aveau elevi în concurs și au propus subiecte și au corectat lucrări, evident nu fără unele succese pentru elevii lor. Sesizând aceste nereguli celor responsabili de la Ministerul Educației, am devenit persona non-grata și exclus de la pregătirea lotului, la fel au pățit toți colegii care nu s-au lăsat călcați în picioare de acest grup de interese ce formează comisia națională. Unii vor să meargă să se plângă la ministru, dar eu știu că „corb la corb nu-și scoate ochii”, așa că prefer să ajungă aceste lucruri în presă. Îmi asum responsabilitatea că cele scrise sunt în totalitate adevărate!
prof. Bica Marin Dacian, fostul coordonator al lotului național de astronomie

Trimite email

duminic, 25 august 2019