Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Provocări pentru Știință și Cercetare în Perioade de Criză

Universitaria 2012

Provocări pentru Știință și Cercetare în Perioade de Criză

În virtutea unei tradiții obișnuite, de-acum, și în ciuda „crizei” ce a cuprins și se adâncește în mai toate domeniile vieții noastre culturale, materiale și spirituale, Universitatea Alma Mater din Sibiu a organizat și în acest an, în perioada 29 – 31 martie 2012, cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale cu Participare Internațională, cu titlul Provocări pentru Știință și Cercetare în Perioade de Criză.

A fost un nou prilej de bucurie, de reîntâlnire a zecilor de participanți de la edițiile anterioare, de la Sibiu, momente de retrăire a unor clipe trecute, din cele mai fericite, și de actualizare și conștientizare a prezentului, mereu actual, mereu nou și provocator. În atenta organizare a Rectorului Universității sibiene, profesor universitar doctor inginer economist Nicolaie Georgescu, a prorectorilor, profesorii universitari Maria Turtoi și Mircea Cosma, sprijiniți de un întreg colectiv de cadre didactice, ne-am desfășurat activitățile în cele mai bune condiții, schimbând impresii, discutând, adesea aprins, despre societatea românească și, mai ales, despre învățământul nostru, de toate zilele.
În seara zilei de 29 martie a avut loc sosirea participanților la Sibiu, urmată de o recepție, unde profesori, ingineri, economiști… din țară, de la mai multe centre universitare (din Arad, Baia-Mare, Brașov, Brăila, București, Constanța, Deva, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș…), dar și din străinătate (din Bulgaria, Canada, Cehia, Italia, Lituania, San Marino, Republica Moldova, Serbia…), cu toții ne-am bucurat, deopotrivă, de revedere, gazdele noastre amabile, într-o atmosferă de sărbătoare, urându-ne bun venit la Alma Mater, bun venit pe plaiurile sibiene!
Vineri dimineața, în 30 martie, încă de la ora 8, a avut loc înregistrarea participanților, fiecare primind Mapa cu Programul Conferinței și cu volumul deja tipărit cu lucrările noastre din acest an. De la ora 9 a început Ceremonia de deschidere a lucrărilor Conferinței Naționale cu Participare Internațională, Provocări pentru Știință și Cercetare în Perioade de Criză, iar Rectorul Universității Alma Mater, prof. univ. dr. ing. ec. Nicolaie Georgescu a adresat un cuvânt de salut celor prezenți în sală. În prezentările din plenul Conferinței au mai luat cuvântul, abordând subiecte de strictă actualitate, captând interesul participanților, următorii profesori: Mircea Cosma, Romulus Iagăru, Eugen Popescu…
La finalul lucrărilor din plen,  prof. Maria Turtoi ne reamintește locul de desfășurare a celor cinci secțiuni ale Conferinței. După o pauză de cafea, ne-am îndreptat încrezători, spre amfiteatrele Corpului B, de la etajele 1 și 2, pentru a ne „confrunta” în idei, pentru a ne exprima gândurile, ideile, sentimentele, pentru a face schimb de opinii.
Au fost 5 Secțiuni ale Conferinței: Științe economice, Drept și științe administrative, Științe sociale și politice, Protecția mediului, Alimentație publică și Economia și managementul resurselor naturale, Filologie (Limba și literatura română – Limba engleză). Începând de la ora 11,  au avut loc prezentările pe secțiuni:
La Științe economice (11 lucrări, participanți de la Universitățile din București, Brașov, Constanța, Sibiu…), cu subsecțiunile: Relații internaționale - Marketing (10 lucrări, participanți din București, Sibiu și de la Facultatea de Economie din Kragujevac – Serbia…), Management (24 de lucrări – Arad, Brașov, București, Ploiești, Sibiu…), Finanțe – Bănci (8 lucrări – București, Sibiu…), Economie (11 lucrări – București, Deva, Ploiești, Sibiu…).
La Secțiunea a II-a, Drept și științe administrative, s-au înscris pentru a-și prezenta lucrările, 22 de participanți, din centrele universitare: Brăila, București, Galați, Pitești, Sibiu, Timișoara…
Secțiunea a III-a, Științe sociale și politice, a numărat 19 autori cu lucrări științifice, din Brașov, București, Iași, Sibiu, Târgu-Mureș…, dar și din Serbia, de la Universitatea de Management din Belgrad și din Republica Moldova, de la Universitatea de Comerț din  Chișinău…
În cea de-a IV-a Secțiune – Protecția mediului, Alimentație publică și turism, Economia și managementul resurselor naturale, au luat cuvântul aproape 30 de participanți, din Baia-Mare, București, Brașov, Constanța, Sibiu…, aici înregistrându-se și cea mai mare participare a unor colegi de peste hotare, de la universități din Italia (Universitatea din Bari), Republica Moldova (Universitatea tehnică din Chișinău), Serbia (Universitatea din Belgrad)…
Secțiunea de Filologie a numărat 11 participanți, cu lucrări din limba și literatura română – limba engleză, din centrele universitare: București, Brașov, Oradea, Sibiu…, și de la Universitatea din Chișinău.
La lucrările pe Secțiuni ale actualei Conferințe de la Sibiu s-au înscris peste 200  de participanți, din țară și din străinătate, care în cele peste 135 de lucrări anunțate, au încercat să prezinte colegilor lor cele mai noi date, cunoștințe, evenimente din diverse domenii ale științei și tehnicii contemporane, marcate mai mult sau mai puțin de o gravă criză, peste care sperăm să trecem cu bine, cei mai mulți dintre noi, din Republica Moldova, din Serbia, Italia și de la noi din țară. Toți participanții au fost de acord că trecem prin momente grele, că ne așteaptă zile, luni, ani, la fel de grei, însă nutrim speranța, avem convingerea că vor urma și vremuri mai bune, măcar pentru urmașii noștri. Au fost ore întregi de dezbateri, în fiecare secțiune, cu probleme și subiecte specifice, cu discuții aprinse, cu opinii diverse, nici nu se putea altfel, dar încheiate într-un consens general, într-o notă optimistă, fiecare gând, fiecare idee generând noi și noi nuanțe…  A fost o zi minunată, gazdele noastre ne-au înconjurat cu amabilitate, ne-au sprijinit în orice demers, făcând prezența noastră pe meleaguri ardelene una dintre cele mai plăcute.
Masa de prânz și cina festivă de la sfârșitul unei zile pline de satisfacții au completat șederea noastră la Sibiu, cu noi și noi momente de bucurie, ne-am promis o revenire pentru anul viitor, cu aceeași însuflețire, pentru „a pune la cale” alte și alte planuri mărețe… Am mulțumit încă o dată conducerii Universității Alma Mater pentru efortul depus, pentru strădania Dumnealor de a ne asigura clipe plăcute aici, pentru a nu ne lipsi nimic, în așa fel încât și la anul, la sfârșitul lui martie să ne întâlnim la Sibiu, cu cea mai mare plăcere!   
prof. Valerica Draica, Dumitru Draica, Universitatea din Oradea (Facultatea de Litere)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 22:51:17 Ora de vară a Europei de Est