Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școala altfel” - o provocare

La C.S.E.I.S. Oradea

„Școala altfel” - o provocare

Ideea programului educațional „Școala altfel” a constituit o provocare pentru copiii, cadrele didactice și părinții de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială din Oradea.

Obiectivul principal al programului a permis implicarea tuturor copiilor preșcolari, a elevilor, a cadrelor didactice, a părinților, a elevilor voluntari de la Liceul de Artă din Oradea. Activitățile desfășurate au răspuns intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari și elevilor, au pus în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, au stimulat participarea lor la acțiuni variate, cu strategii didactice activ participative și  tematică diversă, în contexte nonformale, așa cum ne-au confirmat dir. prof. Lezeu Rodica și consilierii educativi, dnele  profesoare Ivănescu Maria și Vesa Ramona.
Tematica activităților din program a vizat cinci mari centre de interes din domeniul Noilor educații:
*Grădina celor cinci simțuri - educație senzorială specifică profilului instituției;
*Lăsați copiii să vină la Mine! - educație religioasă;
*Iubim și ocrotim natura - educație ecologică și de protecție a mediului;
*În lumea fermecată a poveștilor - educație pentru lectură, pentru lumea mirifică a basmelor,  pentru petrecerea eficientă a timpului liber,
*Mănânc sănătos să cresc mare și voios - educație nutrițională.
Astfel, prima zi a programului  a cuprins activități specifice instituției sub genericul „Grădina celor cinci simțuri”, concretizate prin: masa rotundă „Experiențele senzoriale în viața copilului cu dizabilități”,  teatru experiențial  „Bucurii de primăvară”, activități practice de amenajare  și  de explorare  a grădinii senzoriale, activități coordonate de doamnele profesoare Coneac Angela, Oprea Eva,  Todea Stela, Gal Orsolya, Cioca Adriana, Bar Emoke.
Ziua de 3 aprilie a fost dedicată apropierii Sărbătorilor Pascale „Lăsați copiii să vină la Mine!” și a cuprins activități artistico-plastice desfășurate la „Orășelul copiilor”, împreună cu elevii voluntari de la Liceul de Artă din Oradea, vizionare DVD „Vine vine iepurasul”, organizarea unei expoziții cu lucrările copiilor, activități în parteneriat în cadrul proiectului „Două mâini dibace”, o întâlnire cu preotul de la biserica din apropierea grădiniței și o  slujbă religioasă. Aceste activități s-au desfășurat sub coordonarea dlor prof. Vesa Ramona ,Crișan Adriana, Ovănescu Elena, Hoduț Ana, Bala Adela.
Explozia de bucurie a copiilor a fost pusă în evidență și prin activitatea ,,Iubim și ocrotim natura!”, materializată printr-o excursie la Băile Felix ce a cuprins: zooterapie la SC Leodan SRL Haieu, jocuri senzoriale în pădure, jocuri de mișcare, parcursuri aplicative cu implicarea elevilor voluntari de la Liceul de Artă Oradea, concurs pe teme ecologice –Micii ecologiști, coordonate de dnele prof. Lezeu Rodica, Drimba Rita, Opriș Aurelia, Costea Mihaela, Manea Adina, Ivănescu Maria.
 În cea de-a patra zi a programului ne-am cufundat „în lumea mirifică a basmelor” prin activități organizate la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” pentru familiarizarea copiilor din grupele mari, pregătitoare și clasa de nevăzători  cu instituțía și oferta bibliotecii, lecturarea unor povești din cărți în Braille, audiție de povești, dar și prin confecționarea de măști pentru carnavalul  vesel, jocul - concurs „Ghicește personajul” și dramatizarea „Ridichea uriașă”. Acțiunile au fost coordonate de Gheorghiu Valentina, Kover Monica, Varga Tunde, Borzași Simona, Kirei Gabriela.
Creativitatea și fantezia copiilor, elevilor și a cadrelor didactice a fost pusă în evidență în ultima zi a programului, prin acțiunea de educație nutrițională „Mănânc sănătos, să cresc mare și voios!” care a cuprins o activitate practic–gospodărească – concurs „Meșteri bucătari”, realizată împreună cu toți copiii din instituție, organizarea expoziției culinare, desene pe asfalt „Fructul / Leguma preferată”, jocuri senzoriale și distractive,  întâlnirea cu specialistul - nutriționist dr. Dumbravă Larisa, întâlnire de proiect în cadrul parteneriatului cu copiii din Grădinița Satu Barbă,  apoi, degustarea produselor finale din expoziție, premierea câștigătorilor concursului „Meșteri bucătari”, acordarea de diplome câștigătorilor. Activitățile au fost realizate sub îndrumarea dnelor prof. Moldovan Mihaela, Dobran Viorica, Pleș Gabriela, Buboiu Bianca, Butcovan Lucica, Drugaș Crina.
Putem afirma cu certitudine că acțiunile proiectate și desfășurate au stârnit interes și entuziasm, atât în rândul copiilor, elevilor, cât și a cadrelor didactice, a părinților și partenerilor educaționali. Incontestabil, modul de implementare a activităților a contribuit la realizarea coeziunii grupului de cadre didactice și la valorificarea muncii în echipă. De asemenea aptitudinile și achizițiile  copiilor și elevilor pot fi valorificate în mod superior în activități viitoare. (Maria Ivănescu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala altfel” - o provocare.

Trimite email
sâmbătă, 10 mai 2025, 09:39:04 Ora de vară a Europei de Est