Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pe urmele strămoșilor... mai aproape de cer!

De la Avram Iancu la Sarmizegetusa

Pe urmele strămoșilor... mai aproape de cer!

Moto: „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor noștri”.

Oriunde ne-am îndrepta pașii, nu există colț de țară, în care urmele unui zbuciumat și glorios trecut să nu se îngemăneze cu arhitectura modernă a prezentului, în care vechiul și noul să nu se îmbine într-o armonie ce ne-a îngăduit să dăinuim de veacuri pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, ce ne-au fost și ne-au rămas adăpost, refugiu, casă, credință, leagăn bucuriilor și plânsului în aceeași măsură...
Profitând de relaxarea pe care „Școala altfel” a permis-o în derularea procesului de învățământ, un grup de copii din clasele I- IV, de la Școala cu clasele I-VIII din comuna Avram Iancu, însoțiți de doamnele învățătoare Blaj Doina, Șule Nicoleta, Goina Ana și Cotro Ana, a pornit într-o călătorie pe urmele strămoșilor, menită să aducă în fața copiilor urme de viață trecută și prezentă dintr-o zonă cu o puternică încărcătură a istoriei, geografiei și religiei neamului românesc.
Înarmați cu nerăbdare și entuziasm, am pornit la drum înainte ca prima geană de lumină să ne dea binețe, pentru că știam că ne așteaptă un drum lung și anevoios, la capătul căruia aveam să ne întoarcem acasă mai bogați cu un gând, cu o lacrimă...
Cel dintâi popas l-am făcut la Cetatea Devei, monument istoric și de arhitectură laică, construit la mijlocul sec. XIII, pe Dealul Cetății, pe locul unei așezări dacice. Drumul până sus, în interiorul cetății, a fost greu, dar superb, iar oboseala urcușului a fost răsplătită cu una dintre cele mai frumoase panorame: Valea Mureșului, cu satele înșirate de-o parte și de alta a râului, de jur împrejur, cercul de munți și dealuri ce înconjoară zona, iar la poalele cetății, orașul Deva, pe toată întinderea și splendoarea lui...
Am ajuns apoi la Hunedoara. Aici ne-am îndreptat pașii spre Castelul Huniazilor, marca turistică a orașului. Alcătuit din turnuri, bastioane și un donjon, aveam să aflăm că a fost ridicat în sec. al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Castelul adăpostește între zidurile sale numeroase vestigii prețioase asupra cărora timpul și-a pus amprenta într-un mod aparte... Din umbra zidurilor, aveam senzația că se ridică până la noi râsul cristalin al vreunei domnițe sau înflăcărarea vreunui mândru cavaler în armura-i strălucitoare, și nu puteam să nu ne întrebăm câte nu ne-ar povesti dacă ar putea să vorbească!
Fiind în această zonă, nu puteam ocoli Sarmizegetusa, sălașul zeilor, bastionul spiritualității și perenității neamului dac pe aceste locuri sacre. Aflată pe vârful unei stânci, la 1200 m înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al dacilor din M-ții Orăștiei. La fiecare pas printre ruinele cetății, întorceam capul pentru a vedea dacă vreunul dintre vajnicii eroi ai Columnei, nu ne zâmbește șăgalnic din umbra pădurilor din jur...
O poartă deschisă spre rai
Sătui de aglomerație, am vrut să ne rupem de tot ce ne înconjoară, să găsim un loc mai curat, mai aproape de Dumnezeu, mai ales că, suntem atât de aproape de una dintre cele mai mari sărbători creștine. Astfel, am ajuns la Mănăstirea Prislop, o poartă deschisă spre rai... Cu suflete rugă am pășit pe poarta mănăstirii, lăsând toate grijile afară... Totul aici are un farmec aparte. Poate nu este atât de impresionantă ca alte lăcașuri, dar totul este ridicat cu suflet și credință. Și poate ce ne-a impresionat mai mult, a fost faptul că vizita la cimitirul mănăstirii n-a fost o vizită care să dea fiori, ci dimpotrivă, o stare de liniște, de înțelegere a faptului că toți suntem trecători prin viață...
Obosiți, dar cu sufletul încărcat de mulțimea emoțiilor de peste zi, odată cu înserarea ce-a cuprins întinderile, am poposit la Orșova, orașul așezat pe malul lacului de acumulare „Porțile de Fier I”, de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. Ne-am cazat și în așteptarea binefăcătoare a somnului, fiecare a închis în colț de suflet impresii din această primă zi...
În dimineața următoare, ne-am pregătit pentru călătoria cu vaporul pe undele „Dunării albastre”. A fost o experiență nouă, mulți dintre noi aflându-se pentru prima dată pe vapor... Plimbarea de-a lungul bătrânului fluviu ne-a făcut să fredonăm în gând acordurile nemuritoare ale valsului „Valurile Dunării”. Am ascultat zbuciumul Dunării la „cazane”, am admirat marea hidrocentrală în care apele zăgăzuite produc curentul electric... Revigorați, ne-am urcat în autocar pregătindu-ne de drumul spre întoarcerea în sat.
Pe tot parcursul zilei, nu știam încotro să ne mai îndreptăm privirile, cu ce să ne umplem sufletul, atât de nou, frumos și primitor era totul!
A fost o excursie pe care nu o vom uita curând, peste tot am simțit pulsând urme ale trecutului și de viață prezentă. Vestigii și amintiri ne-au vorbit despre frumusețea și veșnicia acestor meleaguri... Dincolo de încărcătura emoțională, am petrecut două zile deosebite, în care ne-am relaxat, am dat frâu liber copilului din noi și ne-am bucurat, închizând bucuria în căușul palmelor și-n suflete... (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe urmele strămoșilor... mai aproape de cer!

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 00:13:04 Ora de vară a Europei de Est