Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri

Miercuri, la Cluj-Napoca

Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri

Miercuri, 4 aprilie 2012, în Săptămâna științei și tehnologiei, la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca s-a desfășurat concursul tehnico-științific „Fii o săptămână profesor de științe”.

Concursul, cuprins în calendarul activităților educative regionale și interjudețene ale MECTS, a reunit 54 de elevi și profesori, după cum avem să aflăm de la prof. Mioara Þigan, consilier educativ la C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea, prezentă la cea de-a IX-a ediție a simpozionului pentru profesori, intitulat „Știință și interdisciplinaritate”. Prof. Mioara Þigan și Anița Luncan au prezentat lucrarea „Un om educat pentru un mediu sănătos.”.
Eleva gojdistă Gyorodi Diana din clasa a VII-a A (diriginte Mile Anca) a prezentat lucrarea practică „Roboțelul gojdist”, cu care a obținut locul I pentru originalitate și mențiune pentru prezentarea construcției. Lucrarea a fost coordonată de prof. Daniela Berchez și Mioara Þigan. „Succesul Dianei este cu atât mai mare cu cât ea a concurat cu elevi de la colegii tehnice. Ca de fiecare dată, elevii gojdiși orădeni se evidențiază pe oriunde merg: la olimpiade, sesiuni de comunicări ori concursuri școlare, a ținut să sublinieze consilierul educativ. Implicându-ne în activități ecologice putem spera ca în viitor să
ne putem bucura de frumusețea unui răsărit și a unui apus de soare, ne vom putea îmbăta cu parfumul florilor și aerul ozonat al munților, lăsându-ne „pradă” trilurilor păsărilor”, a adăugat  dna profesor Mioara Þigan.
Roboțelul este cea de-a șaptea „șmecherie” a Dianei 
„M-am obișnuit să construiesc din piese lego tot felul de „șmecherii”. Păianjen care merge, Sorter care selectează bilele după culoare, un alt roboțel care merge pe trei roți... Roboțelul prezentat la concurs cred că este cea de-a șaptea „șmecherie” pe care am inventat-o cu aceste piese lego, piese speciale cu senzori de lumină și audio, comandat de la un telefon android”, ne povestește Diana, cu detașare și nonșalanță. Pentru Diana aceste preocupări sunt un mod de alungare a plictiselii, glumește ea. Pasiunea pentru tehnică o meștenește deopotivă de la bunicul și tatăl. Bunicul repară orice ține de mecanică, iar părinții sunt profesori universitari.
„În cazul de față, am folosit o aplicație MIT care îmi permite să fac programe pentru telefon”.
La absolvirea gimnaziului, Diana vrea mate-info biling engleză pentru că la absolvirea colegiului vrea să facă cercetare pe parte de IT în America. În clasele primare, eleva dnei înv. Maria Dronca (de la „Pedagogic”) era „tare” la mate și română, iar în a V-a și a VI-a la fizică, având în palmares premiul I și mențiune la „Ireneus”... (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Roboțelul gojdist al Dianei avea să cucerească lauri.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:00:22 Ora de vară a Europei de Est