Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Clipe altfel, clipe dragi...

În săptămâna altfel, la C.T. „Unirea”, Ștei

Clipe altfel, clipe dragi...

Au fost zile în care elevii liceului nostru (C.T. „Unirea” din Ștei) au petrecut cu diriginții și profesorii lor, care cum s-au priceput, care cum au binevoit, clipe dragi, clipe altfel, clipe în care am învățat împreună pentru toată viața, nu pentru o notă, ci pentru noi.

Ce am învățat? În primul rând am învățat să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, pe colegii noștri și zona Munților Apuseni, dar și să schimbăm opinii noi între noi - clasele a X-a K, a XI-a K, a IX-a E, noi și cei care ne-au fost gazde - în cazul claselor care au călătorit în Craiova cu un proiect școlar de Consilierea carierei elevilor.
Noi,
dirigentele claselor a X-a K, prof. Moraru Oana, și a XI-a K, prof. Kovacs Anamaria, am fost onorate cu prezența și activitatea lor de către domnii Kuti Ludovic - președinte al Asociaților Salvatorilor Montani Voluntari din Ștei și Olenici Mihai – consilier, reprezentant al Primăriei Ștei, care a lucrat ca profesor colaborator pe problemele alcoolului – drogurilor - tutunului, acum câțiva ani cu adolescenți din anumite școli din județul nostru. Dl Kuti Ludovic a prezentat elevilor zona Munților Apuseni din județul Bihor din prisma iubitorului de munte, a voluntarului dispus să-i ducă în drumeții pe doritori, a salvamontistului cu suflet față de oameni, a alpinistului îndrăgostit de creste, stânci, păduri, râuri și cărări de munte. Dl Olenici Mihai i-a provocat pe tineri la un dialog pe tema alcoolului și a urmărilor acestuia de la extaz la agonie, de la bucurie la dependență, de la „cine mi-s că pot bea mult” până la boala fizică și distrugerea psihică a celui (alcoolicul) în cauză și a familiei acestuia.
Am
purtat discuții în fiecare zi, am adus cinematograful la noi în clasă, deoarece mulți adolescenți proveniți din medii modeste nu au avut șansa să vadă un film într-un cinematograf - și am învățat - din filmul celebru de Oscar din 1997 - că „La vita e bella” („Viața e frumoasă”), dacă adopți atitudinile potrivite în situații de viață concrete sub semnul fericirii (iubirea față de „Principesa” inimii și față de copilul iubit), dar și al agoniei (războiul, lagărul).
To
t în această săptămână am discutat cu grupul de adolescenți și cerchiști beiușeni despre feminism – feminitate – „războiul” dintre sexe - la Biblioteca Municipală „Constantin Pavel” din Beiuș, la Ora de literatură de miercuri, pornind de la fragmente din cărțile „Al doilea sex”, de Simon de Beauvoire și „Thalassa”, de Alexandru Macedonski.
Îmbinând utilul cu plăcutul
În perioada 1 – 4 aprilie 2012, o echipă de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, formată din profesorii: Constantin Cristian Vieriu, Mădălina Ropa, Anamaria Georgiana Tocoian și elevii: Cristina Florina Blidar, Marius Florin Burcă, Andrei Marius Burta, Ciprian Ionuț Hambaraș, Alexandra Ioana Hora, Claudia Mândru și Ana-Maria Muntean, a participat la a III-a reuniune a proiectului interregional de parteneriat educațional „Orientarea profesională în contextul european actual”, cu tema „Consilierea carierei elevilor”, care s-a desfășurat la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Grupul Școlar „Traian Vuia” din Craiova, Dolj.
Alți elevi și profesori au plecat la Arieșeni, unde au cunoscut bucuria zăpezii și a jocurilor de iarnă; alții au ajuns să vizioneze un spectacol la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea și să viziteze Muzeul Þării Crișurilor, însoțiți de profesorii lor, coordonați de consilierul educativ, prof. Bici Viorica..., însă aceasta este povestea lor și clipele lor dragi, pe care le respect, precum un spectator, însă eu port în căușul sufletului, asemeni scriitorului Camil Petrescu, „ceea ce am simțit, am trăit autentic”, alături de elevii clasei mele, a XI-a K și ai clasei a X-a K, a bunei mele colege Moraru Oana.
(Anamaria Kovacs)
P.S. Pentru mai multe poze (40 de poze), accesați Galeria foto: Clipe altfel, clipe dragi...

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:06:24 Ora de vară a Europei de Est