Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festival suedez de artã performativã - PALS

CR Stockholm, partener al noului

Festival suedez de artã performativã - PALS

PALS – Performance Art Links; ateliere de creaþie, prelegeri ºi performance-uri; 18-22 aprilie, Fylkingen (Söder Mälarstrand 27) ºi piaþa Sergels torg, Stockholm
Intrare liberã!

În perioada 20-22 aprilie are loc la Fylkingen prima ediþie a festivalului de artã performativã PALS – Performance Art Links. De-a lungul celor trei zile de festival vor putea fi vãzute performance-uri ale unor importanþi artiºti din Belarus, Canada, Finlanda, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Polonia, România, Spania, Suedia ºi Norvegia. Invitaþii ICR Stockholm la festival sunt criticul ºi istoricul de artã Ileana Pintilie ºi artistul Gusztáv Ütõ.
Festivalul va fi precedat de un program de ateliere de creaþie în care un numãr de artiºti experimentaþi vor lucra cu studenþi din Suedia, Norvegia, Finlanda, Polonia ºi SUA. Programul va fi deschis miercuri, 18 aprilie, la ora 19.30, de Ileana Pintilie, cu prelegerea The Artist's Body - Past and Present in Eastern Europe, urmatã de o masã rotundã cu o parte dintre artiºtii participanþi. Ileana Pintilie este istoric de artã, curator ºi autoarea mai multor cãrþi de istoria artei.
Artistul Gusztáv Ütõ va participa la festival cu o serie de trei performance-uri care vor fi prezentate, alãturi de alte lucrãri de artã performativã, vineri, 20 aprilie, între orele 18.00-24.00, la Fylkingen, sâmbãtã, 21 aprilie, între orele 12.00-14.00, în piaþa Sergels torg ºi duminicã, 22 aprilie, în cadrul programului A Performance Art Guide to Ordinary Life ce se va desfãºura la Fylkingen ºi în împrejurimi. Ütõ este unul dintre cei mai cunoscuþi artiºti performativi din România, cu o bogatã activitate artisticã, didacticã ºi curatorialã. În perioada 1990-1999 a organizat AnnART - International Living Art Festival, singurul festival internaþional de artã performativã din România. Dintre numeroasele sale participãri la festivaluri ºi expoziþii internaþionale amintim doar cã în 2001 a reprezentat România la Bienala de artã de la Veneþia. Lucrãrile lui Gusztáv Ütõ combinã referinþe politice ºi poetice la contexte locale ºi probleme curente.
Printre artiºtii participanþi la PALS se mai numãrã: Aapo Kustaa Korkeaoja (Finlanda), Agnes Nedregard (Norvegia), Bartolomé Ferrando (Spania), BBB Johannes Deimling (Germania), Marcel Sparmann (Germania), Marta Bosowska (Polonia), Myriam Laplante (Italia), Sakiko Yamaoka (Japonia), Shannon Cochrane (Canada), Sinéad O'Donnell (Irlanda), Tony Schwensen (Australia/SUA), Yuras Barysevich (Belarus), precum ºi artiºtii suedezi Chuyia Chia, Guds Söner, Joakim Stampe, Johannes Blomqvist, Klas Eriksson, Maline Casta, Marit Lindberg, Pernilla Ljungkvist ºi Sten Hanson.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul www.palsfestival.se (Simona Buzatu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:33:06 Ora de vară a Europei de Est