Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tradiții păstrate la Săcădat

Vineri, în cadrul „Școlii altfel”

Tradiții păstrate la Săcădat

Vineri, 6 aprilie 2012, în ultima zi a programului „Școala altfel”, cei din Săcădat s-au bucurat de un spectacol folcloric deosebit.

Sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au pregătit cu mari eforturi un program artistic care a avut ca scop reînvierea tradițiilor și obiceiurilor din Bihor. Deoarece în perioada 2-6 aprilie, în toate unitățile școlare  s-a derulat programul „Școala altfel”, cei din Săcădat s-au gândit că această săptămână reprezintă un bun prilej pentru a-și reaminti cu toții de obiceiurile strămoșești. Au dorit prin acțiunea lor, să demonstreze că tradițiile sunt încă vii și că, deși trăim într-o lume cu descoperiri tehnice atât de avansate cu toții trebuie să ne întoarcem uneori la viața tradițională.
Zona Bihorului, în care locuim, reprezintă un reper important pe harta folclorică a României, județul nostru fiind un  consecvent păstrător de tradiție românească autentică. Bihorenii au transmis din generație în generație dragostea lor pentru muzica populară, pentru portul tradițional, dar și atenta păstrare a tradițiilor și a obiceiurilor.
 Tocmai de aceea, elevii și preșcolarii din Săcădat au încercat să demonstreze că sunt bihoreni adevărați, că trăiesc în spiritul specific zonei și au dorit să le arate tuturor celor prezenți că tradiția nu moare niciodată.
Cu ajutorul întregii comunități locale, au reușit să pună în scenă o șezătoare tradițională. Printr-un efort deosebit, cu sprijinul unor părinți dedicați care s-au implicat activ în această acțiune, au reușit să decoreze sala Căminului Cultural din localitate în mod tradițional, cu fețe de masă și covoare lucrate manual. De asemenea, au reușit să aducă pe scenă câteva obiecte vechi, specifice zonei Bihorului: un război de țesut autentic, un fus, o roată pentru tors, ulcioare, oluri și canceuri
Pe scenă au urcat mai întâi preșcolarii Grădiniței din Săcădat, care, pregătiți de dna educatoare Sime Maria, au pus în scenă o șezătoare specific bihoreană. A urmat o altă șezătoare, care a cuprins și o suită de strigături din Bihor. Acest moment a fost pregătit de toți elevii gimnaziști, îndrumați de dna profesoară Mocan Nicoleta. Elevii și preșcolarii au interpretat roluri specifice unor tineri aflați la șezătoare, au dansat și au cântat, au spus glume, ghicitori și au jucat câteva jocuri specifice unei șezători.
Spectacolul a continuat cu cântece populare, interpretate de eleva Alina Tărău de la Școala nr. 2 din Săbolciu. În încheiere ne-am amuzat cu o scenetă pregătită de elevii  clasei a V-a ai aceleiași școli, îndrumați de dna profesoară Biriș Mihaela.
 La final, cu toții s-au înfruptat din bucatele tradiționale pregătite de gospodinele din localitate. În timpul spectacolului, elevii Școlii nr. 1 din Săcădat au realizat decorațiuni de Paști, în cadrul unor ateliere de lucru, sub îndrumarea cadrelor didactice.
Ne bucurăm de faptul că toți participanții, elevi, părinți, cadre didactice, au purtat costume populare tradiționale, marea majoritate împrumutate printr-un parteneriat  de la Școala din Diosig și de la grădinițe din Oradea.
Þinem să adresăm mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în această activitate, părinților, comunității locale, domnului primar pentru sprijin și efortul depus. (Nicoleta MOCAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiții păstrate la Săcădat.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019