Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni și marți, acțiuni speciale la „Fr. Schiller” și „Iosif Vulcan”

22 aprilie - Ziua Mondială a Pământului

Luni și marți, acțiuni speciale la „Fr. Schiller” și „Iosif Vulcan”

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Pământului, dna ing. Loredana Þîrț de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a programat pentru luni și marți (23 și 24 aprilie 2012) două activități de educație ecologică, desfășurate în parteneriat cu Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” Oradea și Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea

Luni, la „Fr. Schiller” – ateliere de modelaj și pictură
De șapte ani, de Ziua Pământului, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor este prezentă, an de an, la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” pentru a marca acest eveniment în chip special, alături de cei mai fideli ecologiști ai planetei, elevii doamnelor învățătoare, prof. Mariana Lucaci (clasa a II-a B) și Emilia Huza (a IV-a B). La activitatea de luni, ecologiștii celor două clase au avut alături invitați speciali. Pe lângă dna ing. Loredana Þîrț, la activitățile celor două ateliere, de modelaj și pictură, au participat cadre didactice de la Liceul de Artă, dar nu numai, precum și directorul liceului, dna profesor Maria Adriana Bunea.  
Cele două ateliere au fost coordonate de prof. Doina Tătar și Maria David; la realizarea lucrărilor, elevii au fost sprijiniți și de prof. de pictură Eliza Racz, prof. de ceramică Szep Janko Noemi, prof. de sculptură Liana Dat; momentele au fost imortalizate pe card de artistul fotograf (al gazdelor) prof. Violeta Bobotan. Ecologiștii din a IV-a B „au modelat din lut original prin metoda cârnăciorului, peisaje de primăvară, cu pomi, flori, frunze și insecte. Lucrările uscate vor fi duse și arse în cuptor la Liceul de Artă, după care vor fi colorate și din nou arse. În pictură, se lucrează cu culori de apă, acuarele, prin metoda simetriei. Micii pictori se vor juca cu petele de culoare, creând lucrări originale care apoi vor fi  finalizate...”, ne-a declarat doamna profesor Doina Tătar.
La final, am asistat la jurizarea și premierea lucrărilor. Micii ecologiști au fost premiați cu diplome și daruri -suveniruri, lucrări ale unor elevi de la Liceul de Artă.
Expoziție, semințe de curmal și bambus, un weekend la Paris
Tot cu acest prilej, aveam să aflăm de la doamnele învățătoare și despre alte realizări ale micilor ecologiști de la liceul german.
De Ziua Mondială a Pământului, elevii dnei înv. Emilia Huza au expus pe coridor, în fața sălii de clasă, un panou-poster pe care au oferit colegilor multe informații utile pe această temă: 10 reguli pentru a fi eco-responsabil, cele 10 porunci ale pădurii...
Tot din clasa a IV-a B, elevul Sebastian Oltean va avea șansa să vadă Parisul în această vară, împreună cu familia sa. Câștigând premiul I la concursul național de desene, ediția de Paști, Sebi a câștigat din partea Carrefour Oradea o excursie la Paris, la Disneyland; așadar, el va petrece un weekend de vis la Paris, alături de trei membri ai familiei.
Când au vizitat Sera de flori din Oradea, dna prof. Adriana Petruș, de la Facultatea de Științe (prof. de biologie), a dăruit  micilor ecologiști ai dnei profesor Mariana Lucaci semințe de curmal și bambus. Luni, micii ecologiști din clasa a II-a B le-au semănat în două flacoane etichetate, iar zi de zi le vor ține sub observație, udându-le și îngrijindu-le până vor încolți și vor ajunge plante... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Luni și marți, acțiuni speciale la „Fr. Schiller” și „Iosif Vulcan”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:47:32 Ora de vară a Europei de Est