Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanțul guvernării locale 2008 - 2012

Rezultatele celor patru ani de mandat

Bilanțul guvernării locale 2008 - 2012

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de ieri (miercuri, 25 aprilie 2012) rezultatele celor patru ani de mandat în Primăria Oradea.

„Tot ceea ce s-a făcut bine sau rău în acest mandat, este meritul acestei echipe, dar și responsabilitatea ei. Mulțumesc tuturor colegilor din Primărie, începând de la fata de la poartă care te salută respectuos atunci când intri în Primăria Oradea și până la ultimul director din instituție”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Primarul a făcut o prezentare a mandatului său, prezentând punctual o sinteză a bilanțului guvernării locale în perioada 2008 - 2012.
Mandatul 2008 - 2012 a fost descris de primarul Ilie Bolojan ca fiind un ciclu electoral, care s-a derulat într-un context nu foarte favorabil. Þara a trecut printr-o criză economică, care a dus la reducerea investițiilor în România. În acest timp au fost luate o serie de măsuri guvernamentale, printre care și eliminarea subvențiilor la încălzire, iar acest lucru a avut efecte directe asupra cetățeanului. Totodată, impozitul pe salarii a fost redus de două ori, afectând veniturile bugetului local.
„Noi nu am ales să facem ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie”
„A fost un mandat dificil față de cel anterior, dar și de alte mandate derulate în alte orașe ale țării. Diferența constă în faptul, că noi am încercat să guvernăm într-un alt mod. Am încercat să facem ordine în Primăria Oradea și în oraș. Vă rog să vă amintiți cum stăteau lucrurile în domeniul taximetriei acum patru ani, și cum stau acum, cum se derula atunci procesul de repartizare a spațiilor, modul și criteriile după care se extindeau atunci utilitățile. Nu a fost ușor să realizăm investițiile pe care ni le-am propus. A trebuit să trecem peste opoziția pe care am întâmpinat-o la anumite proiecte prin care erau deranjați anumiți riverani. Amintesc aici de construcția Podului Sovata, de construcția noului centru pentru relații cu publicul din Primăria Oradea, de demolarea garajelor de pe Densusianu ca să putem amenaja locuri de parcare, de investițiile din zona Universității către cartierul Nufărul, care au presupus exproprieri. Nu se pot face proiecte mari fără un deranj, dar noi nu am ales să facem ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Dacă la începutul mandatului, cele două cimitire, respectiv Olosig și Seleuș erau două spații acoperite de bălării, fiind folosite ca adăpost de către boschetari, acum, după 4 ani avem 6,5 ha de spații cu o cu totul altă destinație, aceea de spațiu verde, parcuri pentru orădeni.
Programul de extindere a spațiului verde a vizat și parcul din șanțul Cetății, care a fost reabilitat prin fonduri europene, dar și malurile Crișului Repede, care au fost amenajate în urma parteneriatului încheiat cu Administrația Bazinală Ape Crișuri.
„În domeniul sănătății s-au făcut lucruri extraordinare”
„Când m-am apucat de lucru ca viceprimar în Primăria Oradea am învățat că săptămâna de lucru nu are 5 zile. A fost o mare bucurie să lucrez cu oameni profesioniști și să particip la implementarea unor proiecte mari. În domeniul sănătății s-au făcut lucruri extraordinare. Spitalele se aliniază acum în fața intereselor comune ale acestui oraș”, a precizat fostul viceprimar, dl Gheorghe Carp.
Prin politica de reduce a taxelor și impozitelor pentru companii s-a reușit atragerea investitorilor în parcul industrial, iar jumătate din acest parc este acum ocupat de firme, care oferă acum peste 1.200 de locuri de muncă orădenilor, și nu numai.
„Cetățeanul orădean accesează mai mulți bani decât plătește”
„În acest mandat, administrația locală a avut șansa de a atrage bani europeni. Resursele financiare contractate de Oradea în comparație cu alte orașe ale țării sunt foarte mari, 187 de milioane de euro (+TVA), proiecte care urmează să fie implementate. Oradea este unul din puținele orașe din țară, în care cetățeanul orădean accesează mai mulți bani decât plătește. A fost un mandat diferit, în care s-au făcut multe lucruri, multe investiții, care se puteau face cu mulți ani în urmă, dar nu s-au făcut: reabilitarea Podului Teodor Neș, centura, proiectele de reabilitare care au vizat spitalele... După un mandat în care am lucrat mult cu toții, răsplata este ceea ce am făcut, ceea ce lasă în urmă această echipă. E plăcut să te oprească un om pe stradă pentru a-ți mulțumi că s-a amenajat o parcare, că s-a construit un drum, un pod sau că s-a amenajat un parc”, a încheiat primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:13:07 Ora de vară a Europei de Est