Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Salvați Pământul!

Ziua Pământului la Școala din Sîntandrei

Salvați Pământul!

Ca în fiecare an, de Ziua Pământului (22 aprilie), Școala din Sîntandrei nu rămâne indiferentă.

„Vis sau realitate, Paradisul e unul singur. Omul e incapabil să construiască paradisuri autentice. De altfel, nici nu e demn de Paradis. Vedem de foarte multe ori: omul este ființa care și-a ratat șansa. A fost în Paradis, apoi, din vina sa, a fost alungat din Paradis și a rămas cu dureroasa reminiscență a Paradisului. Încă de la începuturi, a căutat, mereu, pe Terra, primordialul Eden. Orice rămășiță a acestui Paradis, omul o distruge și azi, la fel de insensibil și nepăsător, fără să conștientizeze. O singură zi pe an, o singură dată, preț de câteva ore în 365 de zile, ne aducem aminte de ceea ce ar trebui să facem în fiecare zi, să strigăm Salvați Pământul! Oare nu e prea puțin?”
Cu această introducere am început activitatea organizată cu prilejul Zilei Pământului, prin care am dorit să-i determinăm pe elevii școlii noastre să conștientizeze că rolul lor civic devine din ce în ce mai important în producerea unor schimbări vizavi de situația actuală a Pământului și a mediului înconjurător.
Elevii au înțeles că trebuie să fim uniți în a sărbători fiecare colț verde care a rămas neatins, fiecare animal care aleargă liber și necondiționat în mediile naturale curate, neatinse de om, fiecare pasăre care-și cântă libertatea, fiecare om care se apleacă să ridice gunoaiele lăsate de alții, fiecare persoană care face cel mai mic gest pentru a schimba situația actuală a planetei Pământ; împreună am învățat să sărbătorim aerul curat, mirosul florilor de primăvară și unicitatea Pământului în Univers!
Programul din acest an dedicat Zilei Pământului a fost din nou unul reușit.
Acum doi ani am reușit să ne facem auziți cu Imnul Pământului, anul trecut, l-am transpus în limba engleză pentru a putea fi înțeles de întreaga umanitate. În acest an, am realizat un Flas Mob. Ce înseamnă Flash Mob?
Conceptul de Flash Mob a apărut prin 2003, inițial ca o formă de artă stradală, ulterior, un mijloc de a observa reacțiile „omului social” în situații neașteptate, în final fiind adaptat la protestele inopinate ale diverselor organizații în special ale organizațiilor pentru protecția animalelor și a mediilor naturale. Un moment de câteva minute unde omul, necondiționat, devine solidar în mișcări cu ceilalți. O unitate între oameni care apare natural și neprogramat. Această unitate am dori-o și în acțiunile de „salvare și protejare” a planetei.
Membrii trupei de dans a școlii, coordonați de prof. Mezea Andrada, au fost leaderii Flas Mob-ului. Ei au mai pregătit un dans tematic pentru această zi. Toți elevii școlii au reacționat, toți au fost trup și suflet... Cei mici și-au exprimat sentimentele și dorința de a schimba ceva în bine, prin desene (pe asfalt) și versuri.
Corul școlii, dirijat de dl prof. Jula Mihai, ne-a reamintit acordurile Imnului Pământului, devenit emblematic pentru școala noastră.
Pentru trei ore la Școala din  Sîntandrei s-a strigat „Salvați Pământul!”
Mulțumim consilierului educativ, doamna profesor Clonda Veronica și dlui director, profesor Ban Sorin, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei activități. (Mezea Andrada)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:25:28 Ora de vară a Europei de Est