Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Etica profesioniștilor contabili”

Elevii economiști s-au întrecut în cadrul concursului

„Etica profesioniștilor contabili”

Din șirul lung de activități care se desfășoară la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea prilejuite de sărbătorirea „Săptămânii zilelor școlii”, s-a organizat un concurs cuprins în calendarul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2012).

Concursul regional „Etica dincolo de școală” este un concurs de eseuri având ca tematică „Etica profesioniștilor contabili” și se adresează elevilor din clasele IX-XII din unitățile de  învățământ - nivel liceal, filieră „Tehnologică”, profil „Servicii”, din toată țara. Parteneri la acest concurs sunt: Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și Camera Consultanților Fiscali din România.
Acest concurs este rezultatul muncii și ambiției unei echipe tinere de cadre didactice sub atenta și competenta coordonare a dlui prof. ec. dr. Răzvan Vonea – directorul liceului, prof. Lele Florian – director adjunct, prof. Faur  Monica - prof. coordonator, prof. Lukacs Nadia și prof. Paul Delia.
Acest concurs a fost gândit spre a dezvolta spiritul competitiv al elevilor în domeniul disciplinelor economice, cu precădere la disciplina „Contabilitate”, având în vedere că liceul pregătește absolvenții pentru a accede la profesia de expert contabil.
Proiectul vine  în completarea  curriculum-ului educațional prin propunerea unor activități extra-curriculare, non-formale, axate pe  stimularea creativității. Organizarea  concursului reprezintă o oportunitate  pentru elevi, dată fiind importanța temei în contextul actual al societății în care trăim.
Invitației unității noastre au dat curs  următoarele școli din toate colțurile țării:  din județul Alba (Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, Grup Școlar de Turism Arieșeni), județul Arad  (Liceul Particular nr.1 Arad, Grup Școlar  „Mihai Viteazul” Ineu, Colegiul Economic  Arad), județul Bihor (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Grup Școlar Agricol Salonta), municipiul București (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”), județul Constanța (Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, Grup Școlar  Economic „Virgil Madgearu” Constanța), județul Covasna (Grup Școlar Economic Administrativ „Berde Aron” Sfântu Gheorghe),  județul Galați (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”  Galați, Grup Școlar Industrial de Marină Galați), județul Maramureș (Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare),  județul Mehedinți (Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” Drobeta Turnu Severin) și nu în ultimul rând județul Olt (Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina, Colegiul Național Agricol „Carol I” Slatina).
Juriul a fost alcătuit din: președinte - ec. Susa Valer, președinte CECCAR Bihor, vicepreședinte – conf. univ. dr. Daniela Zapodeanu, Camera Consultanților Fiscali din România, secretar – prof. Faur Eva, membri: prof. ec. dr. Răzvan Vonea - directorul Colegiului Economic „P. Cosma”, prof. Paul Delia, prof. Popa Ileana, prof. Lukacs Nadia.
Premianții
În urma evaluării proiectelor, echipele clasate pe locurile fruntașe sunt:
Locul I - Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, echipa formată din  elevii: Buda Denisa Ramona, Fășie Georgiana Anamaria, Ștefănică Florina Maria (prof. coordonator Ille Casian);
Locul II Colegiul Național Agricol „Carol I” Slatina: Mihăiuș Florina, Dursan Marian, Joița Valentina (prof. coord. Dogeanu C. Florin);
Locul III - Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați: Bolea Iulian Andreea, Bute Viorel Gabriel, Ghinet Anamaria (prof. coord. Luchian Adeline-Daniela);
Premiu special conținut: Grupul Școlar Agricol Salonta: Toșa Laura Bianca, Haș Monica Daniela, Ardeleanu Ancuța Dorina (prof. coord. Anton Floare);
Premiu special – creativitate: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea: Burlău Alina, Ștef Cristian, Ungur Florina (prof. coord. Scarlat Alice);
Premiu special – originalitate: Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina: Pungaru Ilie Octavian, Brînaru Marius Ionuț, Papa Petruț Adrian (prof. coord. Maican Sanda Denisa);
Mențiune - Grupul Școlar „Mihai Viteazul” Ineu: Huiban Roxana Cristina, Mane Florina Adriana, Pașca Ioan Cristian (prof. coord. Marian Adina Elena);
Mențiune - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare: Georgiu Ciprian Marian, Luca Silvestru-Ioan, Dumuța Florin Alexandru (prof. coord. Popan Maria);
Mențiune - Colegiul Economic Arad: Arsa Silvia, Bădică Flavius, Dan Alexandra Maria (prof. coord. Pop Mirela).
Echipa de proiect dorește să felicite toate echipele participante și profesorii coordonatori, sperând că acest concurs este doar începutul unor colaborări fructuoase între unitățile de învățământ  partenere. (Monica FAUR)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:24 Ora de vară a Europei de Est